fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 4955 | Inloggade: 241 | Antal medlemmar: 185022
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Dags att kasta ut SAIK nu

  Dags att kasta ut SAIK nu

  Fjolårets SM-finalist Sandviken gjorde en förlust på 2 miljoner kronor förra säsongen. Det framkom på klubbens årsmöte igår. Trots det beviljades klubben i mars elitlicens efter att Ekonominämnden förts bakom ljuset angående Sandvikens ekonomiska situation. Nu måste förbundet visa att tålamodet är slut.

  Toppklubbarna i bandyns elitserie och deras usla ekonomiska resultat har varit en följetong i många år, men verkar ha eskalerat i vinter. SM-guldvinnarna Edsbyn signalerade tidigt för en förlust på en bra bit över en miljon kronor, något klubben viftade bort med en axelryckning och "vi kommer lösa det som vi alltid gör via våra trogna supportrar och sponsorer", typ. 

  Västerås SK - som nyligen lånade mångmiljonbelopp av sin fotbollssektion - hade årsmöte igår och redovisade ett negativt resultat på 650 000 kr förra året och en skuld till fotbollen som vuxit. Även de hade givetvis lösningen klar - de ska bara se till att dra in mer pengar nästa säsong. Hade det varit så enkelt borde de tänkt på det tidigare och gjort det redan inför förra säsongen, kan man tycka.

  Villa Lidköping, Sveriges överlägset rikaste klubb som vann publikligan och har klart högst omsättning i elitserien, redovisade en förlust på 1 miljoner kronor och skyllde den sportsliga delen av förlustresultat på "investeringar i damlaget" (som att investeringarna i herrlaget samt det haussade 16 till A-lag-projektet på pojksidan inte är större investeringar) samt mindre publik än förväntat (med blott 3000 åskådare per match är det såklart svårt att få apparaten att gå runt).
  Även Villa presenterade sin plan för hur de ska få rätsida på ekonomin igen - de sannolikt svindyra värvningarna från Vetlanda ska tydligen vara det som äntligen får Lidköpingborna att masa sig till bandyarenan.

  Hammarby presenterade faktsikt ett positivt resultat på 500 000 men vi som kan vår bandyhistoria och vårt Hammarby vet att det mycket väl kan vara tillfälligt dopade siffror som nästa säsong mynnar ut i mångmiljonförluster igen. Man kan liksom aldrig riktigt lita på de här klubbarna.

  Och så har vi Sandviken, detta eviga sorgebarn. De förtjänar rentav ett eget stycke.

  - - - 

  Sandviken var som bekant ett av tre lag som granskades extra av Ekonominämnden under säsongen 2017/2018. De övriga var Hammarby och Sirius. I våras kom beslutet att alla tre efter den utökade granskningen beviljas elitlicens för säsongen 2018/2019.

  Någon månad senare framkommer uppgifter om att Sandvikens skulder ökat under säsongen med 1,5 miljoner - något som senare visade sig vara 2 miljoner på årsmötet igår - och att detta inte framgått i det material som Ekonominämnden fått del av inför sitt beslut om elitlicens. Slutsatsen måste bli att Sandviken medvetet förde Ekonominämnden och bandyförbundet bakom ljuset för att säkra sin elitlicens. 

  Bandyförbundets reaktion var snabb och man plockade fram hårdhandskarna; SAIK kommer nu granskas av Ekonominämnden även nästa säsong. Ouch. Straffet är talande för förbundets beröringsskräck i den här frågan, man skjuter hela tiden det jobbiga beslutet att frånta en klassisk storklubb och SM-finalist elitlicensen ett år framåt och hoppas att det ska lösa sig så man slipper fatta beslutet överhuvudtaget till slut.

  Inte ens det faktum att SAIK drog ner brallorna på hela Ekonominämnden på ett pinsamt övertydligt sätt verkar provocera fram några större reaktioner. 

  Det är dags att Ekonominämnden och bandyförbundet visar att tålamodet med SAIK är slut. Att de till synes medvetet ljugit för Ekonominämnden och tillförskansat sig en elitlicens på falska grunder måste droppen som får bägaren att rinna över. Vi kan inte se genom fingrarna på rent och skärt fusk, vi kan inte låta klubbar som visar noll respekt för våra gemensamma spelregler komma undan helt ostraffade (och nej, att utsättas för granskning nr 24 de senaste tio åren är inget straff).

  Jag tror att vi är många runt om i Bandysverige som tröttnat nu och som inte vill se våra lag möta en förening som visar sådan total brist på respekt för sportens regler som Sandviken gjort den här våren.

  Gör det rätta, gör någonting konstruktivt överhuvudtaget för en gångs skull och frånta Sandvikens AIK deras elitlicens - nu!

  - - -

  Överlag har bandysporten ekonomiska problem och det är en fråga som bandyförbundet måste ta på allra största allvar. Regelverket behöver bevisligen ses över eftersom det idag inte fungerar. När de bästa klubbarna i landet visar sämst ekonomiska resultat är någonting skevt. Regelverket behöver bli tydligare, Ekonominämnden behöver få fler verktyg att jobba med och klubbarnas sponsring med hjälp av externa sponsorer behöver få sig en översyn.

  Även klubbarna behöver ta ansvar och se över sina utgiftsposter om det visar sig att man budgeterat fel en säsong. Det blir dubbelfel om man försöker rädda upp en situation som uppstått på grund att man gjort en glädjekalkyl genom att hoppas på att högst eventuella sponsor- och publikintäkter ska trilla in nästa säsong istället och rädda upp situationen.

  Om det kommer att ske? Inte en chans. Klubbarna är med guldkåta än leprechauns och alla de som har makt att påverka hur sportens styrs och vilka regler som ska följas - elitklubbarna, bandyförbundet, spelare, tränare, distrikt - verkar nöjda med att saker bara rullar på och ingen vågar eller vill föra upp jobbiga frågor på dagordningen. Man vill hellre ha paneldebatter på ämnet "Bandyn nu och då", anordna 20 olika landslagsläger och debattera om 15 år är en bra gräns för pojklandslagen eller om man kanske ska ta bort offsiden på målvaktsutkast så det blir fler mål.

  Så kan alla fortsätta låtsas att det regnar.


  25 KOMMENTARER      7691 VISNINGAR
  VÄNERSBORGSREDAKTIONEN
  2018-06-20 12:48:27


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Ekonomen:
  Borgen: Är det inklusive eller exklusive miljonen från medlemmarna?
  1 Tumme upp 2018-06-22 12:58:04
  Borgen:
  Vi kan nu ta till protokollet att Edsbyns IF Bandyförening redovisar en förlust för 2017/18 med 221 622 kr.

  Jag tycker att det vore intressant att diskutera skatteregler i stället för att kasta bajs på föreningar man inte gillar. Det är väl ändå ett faktum att de flesta idrottsföreningar i landet sliter, och att de är extremt beroende av ideella krafter. Är det månne ett systemfel snarare än hundratals fall av misskötsel?


  Länktips: http://www.bandybyn.se/Nyheter/Senasteny....
  1 Tumme upp 2018-06-22 11:04:40

  Jerka:
  Man blir ju galen på den här ekonomiska dopningen som pågått länge i toppen av elitserien. Det måste börja straffas snart!! Själv håller jag på Motala som har gått på plus nio år i rad!! Jag tror faktiskt att det är unikt i bandysverige. Men då har man som supporter fått leva med att motala har haft ganska svag trupp och varit långt från toppen i många år. Jag hoppas och tror att motala sakta men säkert är på väg mot toppen utan att äventyra klubbens ekonomi. Synd bara att det inte verkar finnas någon hejd på vissa klubbars spelarsatsningar, trots att man faktiskt riskerar hela klubbens existens. Bandyn behöver alla klubbar man kan få, så ekonominämden borde gå in och agera nu. För att rädda livet på våra klubbar och bandyn i stort!
  8 Tumme upp 2018-06-22 02:34:04
  Ekonomen:
  Verkar som de stora klubbarna hamnat i ekorrhjulet. Mer kostnader kräver mer pengar vilket kräver mer personal vilket ger ännu mer kostnader och så vidare. Varför inte gå åt andra hållet. Minska kostnaderna så krävs inte de stora inkomsterna. Det är inte inkomsterna som är det viktiga, det är utgifterna.
  1 Tumme upp 2018-06-21 21:39:20

  Zus:
  Vad menar du med att 13 % motsvarar 250 kkr? Saik har personalkostnader för över 10 mille så 13 % är över 1 mille i besparingar.
  Tumme upp 2018-06-21 19:19:37
  Olle/Kungälv:
  Det var ju tydligen rätt när mitt lag blev förvisat ur serien pga återkommande negativt kapital.....så nu hoppas jag vi kan hålla oss kvar i Allsvenskan kommande säsong och få möta ett degraderat SAIK nästa år......annars har förbundet och dess ekonominämnd visat en unken sida...
  12 Tumme upp 2018-06-21 14:01:03

  Daniel:
  Spelarna får mycket skit och kallas överbetalda men jag tror att den största boven är inflationen av kanslipersonal i klubbarna. Man ska "professionalisera" verksamheten och anställer klubbchefer, marknadschefer, sportchefer, kanslister och annat som gör jobbet som tidigare sköttes ideellt av styrelse och engagerade föreningsmänniskor.

  Om man utgår ifrån att de har en svensk medellön så kostar en anställd kanslipersonal ungefär lika mycket som en landslagsspelare. Frågan är om det är värt det eller om det jobbet kan skötas av till exempel ordförande eller ett par styrelsemedlemmar?

  Jag kan förstå om det kan behövas en klubbchef som håller i trådarna men måste man ha anställd personal som raggar sponsor eller sköter kontraktsförhandlingar och dylikt? Känns som det finns en del pengar att spara där på tjänster som kanske inte inbringar så mycket värde till klubben och som kan skötas ideellt som på den gamla goda tiden.

  4 Tumme upp 2018-06-21 12:41:40
  Daniel:
  Som sagt - Villa har ingen anledning att vara orolig för sin ekonomi, de nämndes bara i det här sammanhanget av två anledningar:

  1) De är ett av tre semifinallag som visade minusresultat på en miljon och uppåt förra säsongen. Det är en oroväckande trend att de lag som spelar bäst i elitserien, går längst i slutspelet eller har mest publik gör störst minusresultat. Om det inte lönar sig att ha det bästa laget, spela den bästa bandyn och gå längst i slutspelet så är det såklart inget bra tecken för sporten.

  2) Deras plan för att det inte ska upprepas handlar framförallt om löst underbyggda förhoppningar om ökade intäkter nästa säsong, precis som Edsbyn som litar på att sponsorer och supportrar ska rädda upp ekonomin, VSK som uppger högst eventuella sponsorintäkter nästa säsong som lösningen på sina problem och SAIK som ska anställa ny personal för att "få bättre organisation" och på så sätt få rätsida på ekonomin.

  Ingen av klubbarna som gått med brakförlust förra säsongen har ens hintat om att de funderar på att skära ner på kanslipersonal eller strama åt ekonomin vilket är den rimliga åtgärden att göra när man märker att pengarna inte räcker.

  Som det är just nu är det som att jag skulle leva det goda livet, dra på mig 100 000 i skulder hos Kronofogden och min lösning är att jag räknar med att få en löneförhöjning med typ 10 000 kr/månad nästa år istället för att tagga ner lite på lyxlivet.

  SAIK sa förvisso att de sänker sina lönekostnader med 13% nästa säsong och det motsvarar ju typ 250 000 kr av deras förlust i fjol då. Bara 1 750 000 kr kvar att hitta någonstans.

  Kungälv blev av med elitlicensen för att de hade runt 2 miljoner i skulder och inte förväntades kunna göra sig av med dem på ett år enligt den plan de lämnade in. SAIK har 2,5 miljoner i skulder nu men jag antar att förbundet kommer godkänna en handlingsplan som bara består av orden "det löser sig på något sätt" så är elitlicensen kirrad igen.

  4 Tumme upp 2018-06-21 12:33:35

  Box:
  Finns ingen anledning att vara nedlåtande och snacka om skygglappar.Jag har inte skrivit någonstans att Villa är den perfekta föreningen som gör allt rätt. Det enda jag skrivit är att ca 4-500 000 av kostnaderna som blev för höga iår är kostnader som inte kommer att återkomma. Vad Sparris gör vid sidan om eller vilka utbildningar som föreningen tycker att Viktor ska gå det lägger jag mig inte i.
  1 Tumme upp 2018-06-21 12:24:30
  Lilla Jag:
  Läs säljresa
  Tumme upp 2018-06-21 12:02:50

  Lilla Jag:
  Öööh Bex, nu får du nog ta av skygglapparna lite! Några exempel från SLA från säsongen som gick:
  Hade jag varit ”Dirre” i ett företag och gått ut i sociala medier med att jag startat eget företag och vidare frotterar mig med fotbollsspelare i samma sociala medier under en säljledare hade jag nog fått sparken relativt omgående!
  Hur utvecklar det föreningen att skicka unge föreningsutvecklare Bergkvist på en elittränarutbildning? Vad kostar den satsningen?
  Vi är ett sällskap på 10 personer som vill förbeställa öl å jäger till pausen i restaurangen. Svaret blev: ”vi kan inte det eftersom det skall vara dans i restaurangen EFTER match”, en tusenlapp i omsättning som försvann där.
  Köerna i paus för en bärs på tredje våning behövs nog inte nämnas? En bar till som serverar i paus räknas lätt hem!
  Personaltätheten på kansliet är nog liiite hög? Fast det är klart med en ”Dirre” som säljer flygmat å en utvecklare som går elittränarkurs samt en krögare som, ja vad har han gjort?, så krävs det folk som faktiskt jobbar också? Min dräng har en dräng...

  Jag slutar nog här, budskapet hoppas jag att det har gått fram? Annars kommer det här: Hybris är livsfarligt både för en ”Dirre” som för en förening!


  Länktips: http://Högmod.Före.Fall
  3 Tumme upp 2018-06-21 12:01:40
  Box:
  Du kan tycka att det är alarmerande och villa kanske borde vara tydligare med vad det är som gör att dem går back. Men många av sakerna som kostade dem stora pengar förra året var engångsmissar som absolut kan ses som onödiga och klantiga. Men de kommer inte vara med nästa år. Som kostnaden för att renovera upp omklädningsrummet åt damlaget (200 000), förlusten under power meet (runt 100 000), ändringar i anställda hos restaurangen vilket gav 1 tjänst för mycket under en tid. Som sagt, jag tycker inte att det är bra att Villa gick minus förra året, men jag tycker inte att det är så alarmerande ännu.
  1 Tumme upp 2018-06-21 11:00:21

  villait:
  Sluta svamla Bex, han uppger endast fakta i en riktig bra krönika rörande bandyns problematik. Villas minus på nästan en mille är såklart alarmerande, varför ska man vänta en säsong för att bli orolig ? Siffrorna är katastrofala och då värva två toppspelare med ett sjunkande intresse i ryggen är gambling på hög nivå. Bandy är en liten marginal sport och jag är tveksam om J.L och J.A har en så stor dragningskraft att publiksnittet ökar. Tror många överskattar det och det rejält, har intresset börjat dala så kan det gå fort nedåt. Det är ju horribelt att Villa går back så mycket med överlägset mest publik.
  7 Tumme upp 2018-06-21 10:02:25
  villait:
  Klockrent skrivet !!
  1 Tumme upp 2018-06-21 09:52:02

  Stefan A (Villait):
  Nu var det väl ändå årets final SAIK va i??

  I övrigt håller jag med dig till punkt och pricka. Bandyförbundet och ekonominämden får fasen se till att agera NU, det får banne mig räcka med strutsbeteende och beröringsskräck nu.

  Toppklubbarna borde skämmas å det grövsta över det löjes skimmer som de drar över sporten, se till att ta ert ansvar och sanera bort allt vad externa sponsorer och glädjekalkyler heter och se till och lägg REALISTISKA budgetar framöver. I framtiden borde ju ett införande av lönetak diskuteras, fast det beslutet lär förbundet och elitserieföreningarna aldrig våga ta ...

  I Villas fall är jag djupt oroad, klarar man att vända på detta till nästa år går ju det mesta att förlåta då man fortfarande sitter på ett betryggande eget kapital. Om inte, ja då kan man ha några jobbiga år framför sig ekonomiskt.

  Kan bara hoppas svensk bandy tar krafttag och klarar att vända den ekonomiska skutan, tyvärr är jag inget vidare hoppfull då jag är rädd för att vi bara kommer att få se mer strutsbeteende framöver, inte mindre......

  3 Tumme upp 2018-06-20 20:52:39
  Box:
  Jag har inte skrivit nånstans att det är bra att Villa gör ett minus på nästan en miljon. Det jag skriver är att om man har pengar på banken så kan man ta ett minusresultat för att göra en engångsinvestering. Då är jag mer bekymrad för att restaurangen gjorde ett lika stort minus. Men i min värld så är det bättre att gå minus om man har pengarna för att täcka det än att räkna med att någon annan ska lösa bekymren.
  1 Tumme upp 2018-06-20 19:46:46

  Patrik:
  Bra skrivet!
  Det mest tragiska är att det inte blir några reaktioner knappt. Delvis beror det säkerligen på att de allra flesta själva har problem av olika storlek, men också det gamla vanliga att ingen vill stöta sig med någon inom bandyfamiljen.

  2 Tumme upp 2018-06-20 19:18:23
  Daniel:
  Box: Villa förlorade en tredjedel av sitt egna kapital på en säsong. Visst, det kanske inte upprepar sig, men det är knappast ett tecken på en 100% välmående ekonomi.

  Du menar att Villas ekonomiska minusresultat på drygt en miljon är lite bättre och finare än Edsbyn, SAIK:s och VSK:s? Du tror inte att en stor del av de klubbarnas minusresultat också kan förklaras med investeringar som inte gett avkastning som förväntat eller publikunderlag som inte matchat föregående år m.m? I mina ögon är Villas underskott lika mycket en del av ett negativt mönster bland storklubbarna som alla andras.

  Sen är Villas ekonomiska sitaution i övrigt såklart en helt annan än dessa lag, men å andra sidan så har jag inte jämfört dem på det sättet heller.

  7 Tumme upp 2018-06-20 17:48:03

  Box:
  Jag tycker nog ändå att man får hålla isär det som hänt i Saik nu och det som händer i ex Villa. Att en förening väljer att använda sina egna pengar kan ju ändå inte vara dåligt? Det är ju inte på bekostnad av andra. Gör dem ett liknande resultat nästa år är det kanske dags att börja bli orolig. Men jag förstår att du hade svårt att skriva en sådan här artikel utan att ge Villa en känga samtidigt.
  2 Tumme upp 2018-06-20 17:13:01
  Daniel:
  Självklart sker det i många klubbar men det betyder ju inte att jag tycker det är positivt. Jag är jätteglad för alla som vill pumpa in pengar i IFK, men jag är ju IFK-supporter och inte supporter till en specifik spelar så jag vill ju hellre se en stark klubbekonomi än en eller två välbetalda stjärnor medan klubben går på knäna ekonomiskt. Det måste ändras i hela Bandysverige.

  IFK gjorde för övrigt ett litet plusresultat förra säsongen, enligt rapporter nu.

  2 Tumme upp 2018-06-20 16:18:37

  Visst...:
  Jag håller med om Saik men, hur ser det ut i IFK? Är ni så mycket bättre än andra gällande externa? Näpp. Sedan många år finns det öronmärkta pengar som endast betalas till spelare!
  Tumme upp 2018-06-20 15:47:33
  Daniel:
  MM: Jag undrar det lika mycket som du, men IFK är inte världens snabbaste på att uppdatera hemsidan tyvärr och varför TTELA skrivit om Gripens årsmöte men inte IFK:s vet jag. De kanske bara hade en reporter i arbete igår kväll.
  1 Tumme upp 2018-06-20 15:26:25

  MM:
  Bra artikel! Angående IFK - varför finns ingen info om ert årsmöte på IFK:s hemsdia eller liknande? Hur såg siffrorna ut för er?

  1 Tumme upp 2018-06-20 15:06:50
  Lilla Jag:
  Mycket mycket bra formulerat! Det tråkiga är att något av gångna säsongens ekonomiska förlustlag kommer att jubla på studenternas i mars 2019, man kan bli spyfärdig för mindre!

  Länktips: http://Lyxfällan.de.lux
  1 Tumme upp 2018-06-20 13:36:39

  Knut:
  Mycket bra artikel...grymt!
  1 Tumme upp 2018-06-20 13:20:16
  ANNONS:

  Fler artiklar om Vänersborg

  Silly Season 2019/2020 IFK Vänersborg: Elva spelare under kontrakt
  Vänersborg Här kan du följa IFK Vänersborg silly season inför säsongen 2019/2020. Kommentatorsfältet är enbart öppet för medlemmar på Svenska Fans.
  2019-03-11 11:44:00

  Stabil insats mot Frillesås
  Vänersborg Efter plattmatchen mot Vetlanda var det av yttersta vikt för IFK Vänersborg att studsa tillbaka hemma mot Frillesås i helgen.
  2018-09-24 09:43:55

  Platt fall i Vetlanda
  Vänersborg Det blev ingen rolig fredagskväll i Vetlanda för IFK Vänersborg. Hemmalaget tog en komfortabel seger med 9-1.
  2018-09-15 18:04:09

  Seger i säsongspremiären
  Vänersborg IFK Vänersborg besegrade IFK Kungälv med 8-2 i årets första träningsmatch.
  2018-08-25 17:15:34

  Bli medlem i IFK Vänersborg idag och stärk klubben inför framtiden!
  Vänersborg Dags att teckna medlemskap i IFK Vänersborg för 2018. Teckna dig och betala direkt på länken nedan.
  2018-08-16 16:54:03

  Det tidiga elitserietipset: Lag 1-6
  Vänersborg Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!
  2018-08-06 12:50:00

  Det tidiga elitserietipset: Lag 7-10
  Vänersborg Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!
  2018-08-02 15:22:00

  Det tidiga elitserietipset: Lag 11-14
  Vänersborg Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!
  2018-07-31 15:59:00

  Ispremiär för IFK Vänersborg om en vecka!
  Vänersborg I den ökenhetta som råder över hela Sverige i sommar kan det väl inte finnas något mer lockande än att gå in i en lokal fylld med 7000 kvadratmeter is?
  2018-07-30 14:23:57

  Utbildningsbidraget slår mot de unga spelarna
  Vänersborg
  2018-07-30 07:18:00

  ANNONS:
  ANNONS:
  Senaste nytt på SvenskaFans.com
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Galatasaray turkiska mästare
  ”Det är bara att applådera”
  ”Kommer aldrig att glömmas”
  Wondolowski slog målrekordet i MLS
  Så blir nya Champions League
  Champions League:   Så blir nya Champions League
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies