fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 6515 | Inloggade: 248 | Antal medlemmar: 185194
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Den tuffa försvararen Tommy Smith(till höger) kommer för evigt att leva kvar som en legendar i Liverpool.

  Fallna Hjältar: Tommy Smith,The Anfield Iron, har lämnat oss.

  En av den engelska fotbollens klassiska “hard men”, Tommy Smith, har lämnat oss. Han blev 74 år gammal. “The Anfield Iron” var en institution i den röda delen av Liverpool under nästan två decennier mellan 1960-1978.


  Den klassiskt hårdföra Liverpoolförsvararen Tommy Smith avled under gårdagen. Han hade under flera år kämpat med Alzheimers sjukdom. Under den senaste tiden blev Smiths allmäntillstånd allt sämre och till sist orkade den tuffa scousern inte längre.

  Uppväxt och ungdomsåren i Liverpool
  Tommy Smith föddes 1945 i Liverpool och växte upp i ett strikt katolskt hem. Redan när Tommy var 14 avled hans far i lunginflammation endast 44 år gammal. Händelsen fick, förutom den naturliga sorgen, följden att Smith slutade gå till kyrkan. Detta efter att prästen som besökte hemmet för att kondolera varit stupfull.
  1960 skrev ynglingen ett lärlingskontrakt med Liverpool och han fick som så många andra storspelare inleda sin fotbollsbana med att sköta om planen efter A-lagsmatcher, putsa skor och svabba omklädningsrum. Ett av de mer annorlunda uppdragen han fick vara att, tillsammans med några lagkamrater, måla managern Bill Shanklys hus. Det första kontraktet inbringade 7 pund i veckan.

  Proffskontrakt och omskolning till försvarare
  När den hårde och oömme Smith startade sin bana inom Liverpools organisation så var det som anfallare och efter två år i ungdomsleden hade han imponerat så pass att han fick skriva ett riktigt proffskontrakt, då till en lön av 18 pund i veckan. Hans inledande år i A-laget så spelade han i de främre leden, antingen som inner eller högermittfältare. Han blev snabbt en omtyckt spelare både i truppen och bland publiken på Anfield. Genom sin tuffa och kompromisslösa spelstil så skapade han sig ett rykte bland motståndarna i ligan att vara en spelare som aldrig lade fingrarna emellan. Redan som 20-åring var han en av de bärande spelarna i det lag som vann FA-cupfinalen mot Leeds 1965. Hans karriär hade vid denna tidpunkt på ett framgångsrikt sätt fortsatt som en riktig försvarsklippa.

  Ner ett pinnhål och konflikt med Hughes
  Han beskriver i sin första av två biografier “ I did it the hard way” att han hade den största respekt för Bill Shankly och att han utan honom inte haft den fantastiska karriär som han hade. Däremot så blev det under en period mycket spänt när Tommy Smith dels hade skadeproblem och hamnade i en formsvacka. När Smith var tillbaka i full form hade Shankly lämnat över kaptensbindeln till Emlyn Hughes. Det var till och med på tapeten att Smith skulle lånas ut till Stoke men den affären gick inte igenom.

  Konflikten med Emlyn Hughes blev aldrig löst. Man kan enkelt säga att de båda var extremt professionella på planen och hade respekt för varandras förmågor som spelare. Vid sidan av banan tålde de inte varandra och Smith berättade vidare i sin biografi att “han aldrig träffat en man med större ego än Emlyn Hughes”. Smith pratade aldrig mer med Hughes utanför planen.

  Titlar och stora ögonblick
  En av de mest klassiska Liverpooltitlarna är FA-cupvinsten mot Newcastle i 1974 års final. I en match som i princip bjöd på spel mot endast ett mål så var Tommy Smith arkitekten bakom det avslutande 3-0 målet. Efter att ha kombinerat sig fram längs högerkanten slog han in en stenhård boll längs med mållinjen som Kevin Keegan bara kunde raka in. Vid det här laget hade Smith förpassats ut som högerback efter att Phil Thompson tagit platsen i mitten bredvid Emlyn Hughes.
  En annan blivande Liverpoollegendar, Phil Neal, hade nu kommit till klubben och det blev efterhand tuffare och tuffare för Smith att hålla sin plats i startelvan. Han kämpade oförtrutet vidare och hans största ögonblick i karriären låg fortfarande framför honom.

  Det var under säsongen 1976-77 som Phil Thompson skadade sig och Smith stod redo att göra det han älskade allra mest, att ta på sig den röda tröjan och springa ut på Anfields gräs. I slutfasen av säsongen när Liverpool jagade “The Treble”( Ligan, Fa-Cupen och Europacupen) så var Smith helt ordinarie, nu som mittback tillsammans med trätobrodern Emlyn Hughes.

  Det blev två titlar av tre. Man säkrade ligasegern innan man inom loppet av mindre än en vecka skulle spela FA-cupfinal mot Manchester United och Europacupfinal mot Borussia Mönchengladbach. Manchester United visade sig bli för tuffa i en match som slutade med 2-1 förlust. I finalen i Europacupen skulle dock Smith bli en av de stora hjältarna. I sin 600:e match för klubben så nickade han in 2-1 på inlägg från Steve Heighway. Matchen slutade 3-1 sedan Phil Neal slagit in en straff mot slutet av matchen.

  Slutet och legendens eftermäle
  Smiths kropp slets hårt mot slutet av karriären och han hade artrit i båda knäna. Han var faktiskt aktuell för spel även i 1978 års Europacupfinal med en bruten tå stoppade honom. Det ironiska i det hela var att han inte fått den skadan i en närkamp på planen. Han hade tappat en yxa på tån hemma i trädgården.
  1978 lämnade Smith Liverpool. Han spelade en kort tid för Los Angeles Aztecs innan han avslutade med en säsong i Swansea. 1979 hamnade skorna på hyllan för gott.

  Försvararen tillhörde inte de som fortsatte inom fotbollen som manager. Han skrev istället regelbundet en spalt i Liverpool Echo under många år. Knäna och höften blev allt sämre och under den senare delen av försvarskämpens liv så fick han ofta ta hjälp av käpp och ibland till och med rullstol. Smith fick pga delvis invaliditet ekonomiskt stöd eftersom han inte kunde jobba. Detta ekonomiska stöd fick han under en period indraget på grund av att han under en välgörenhetsmatch slog en straff. Det tyckte berörda myndigheter var tillräckliga bevis för att han inte var berättigad till stöd. Detta rättades dock snart till.

  Bland fansen på Anfield så är “The Anfield Iron” en odödlig legendar. Trots att han lämnat oss så kommer hans ande alltid att leva kvar både på Anfield och på Melwood och när han nu äntrar den stora blåa fotbollshimlen så gör han det säkert med en rejäl glidtackling.
   


  1 KOMMENTARER      1272 VISNINGAR
  JON LIDBERG
  2019-04-13 10:59:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Morton:
  Bra skrivet av den anonyme artikelförfattaren!

  När jag tänker på Tommy Smith så kommer bilden fram på en fiktiv person -
  Joe Lampton från romanerna av John Braine (född i Bradford).
  Braine som kom fram som författare under 50-talet brukar kopplas samman i den löst sammansatta gruppen Arga,unga män.

  Lampton var huvudperson i ex.vis den välkända romanen Room at the Top. Lampton var en tidstypisk bild av en arbetarklassman från norra England som sökte sig uppåt i samhället.
  Ifall Smith var en Lampton vet jag naturligtvis inte,men hans utstrålning var sådan.

  Smith ska bara ha visats ut en enda gång under sin digra karriär.
  Det säger mest något om tidens anda.
  Domarna tillät väldigt mycket av det hårda spelet;bl.a. tilläts det som betecknades som Tackle from behind (som sedan länge nu inte är tillåtet).

  Smith tillhörde den tid då fler spelare rörde sig i gränslandet till det som var tillåtet;
  under samma period spelade även Norman Hunter (LeedsUtd),Peter Storey (Arsenal),Nobby Stiles (Man. Utd),Ron Harris (Chelsea) och uppe i Skottland John Greig (Rangers).
  Men det fanns många fler än dessa.

  Smith ska hyllas för de stora insatser han genomförde för sin klubb:som spelare (mittfältare,innerback,högerback),som lagkapten och stark pådrivare.

  Smith var också - tillsammans med Ian Callaghan - en spelare som var bryggan från Bill Shanklys klassiska lagbygge med Peter Thompson,Ron Yeats,Roger Hunt m.fl. och det som sedemera blev Bob Paiseys Liverpool (ex.vis det lag som vann EC 1977).

  3 Tumme upp 2019-04-13 11:32:36
  ANNONS:

  Fler artiklar om Old School Football

  Premier League-playoff "The Old School-way": Aston Villa-West Bromwich
  Old School Football Pustande och frustande Old-Schoolvibbar. Ja, det var vad förra veckans Premier Leaguekval i alla fall framkallade hos mig. Rivalmötet på Midlands blev precis så intensivt och spännande som man som neutral åskådare kan önska. Mitt under straffläggningen började jag dock tänka på två helt andra elvor…
  2019-05-22 13:41:42

  Fallna Hjältar: Billy McNeill, den förste britt att lyfta Europacuppokalen har lämnat oss.
  Old School Football Så har det då hänt igen. Bara några veckor efter att Liverpoollegenden Tommy Smith har lämnat oss så är det en nya försvarsrese som nu får styra "däruppe" istället. Billy McNeill, Celtics lagkapten från det Europacupvinnande "Lisbon Lions 1967 har gått bort, 79 år gammal.
  2019-04-23 13:14:00

  Fallna Hjältar: Tommy Smith,The Anfield Iron, har lämnat oss.
  Old School Football En av den engelska fotbollens klassiska “hard men”, Tommy Smith, har lämnat oss. Han blev 74 år gammal. “The Anfield Iron” var en institution i den röda delen av Liverpool under nästan två decennier mellan 1960-1978.
  2019-04-13 10:59:00

  Tipsextraresa - Leeds vs Sheffield Wednesday
  Old School Football Old School är på resa genom England. Nja, eller i vart fall London och Leeds... På lördag går resans huvudmatch av stapeln då Leeds United tar emot Sheffield Wednesday. En viktig match på många vis.
  2019-04-12 18:00:00

  Fallna hjältar:Bank(s) of England har stängt-Den fjärde ur VM-guldlaget borta
  Old School Football Ifjol skrev jag en artikel om att för oss Old School-fantaster är fotbollen just nu ett pågående sorgearbete. En efter en lämnar våra stora hjältar oss. Vissa alldeles för tidigt, såsom Bobby Moore(51), Cyrille Regis(59) och Laurie Cunningham(33). Andra i mer normal ålder, som t.ex Ray Wilson vid 83 års ålder. Näste man att söka sig till evighetens gräsplan är den gamle VM-hjälten Gordon Banks, 81 år gammal.
  2019-02-12 14:02:33

  Panini-En medelålders mans bekännelse
  Old School Football Jag har ju en gång i tiden skrivit en deklaration kring hur och varför jag brinner för Old School-perspektivet. Här kommer en ny och lite uppdaterad historia kring hur jag kom att bli en Old School-nörd. Det började tidigt.
  2019-02-04 19:33:48

  The Three Degrees del 1- En pionjärsaga
  Old School Football När det för några veckor sedan kungjordes att det var ett år sedan den fantastiska centertanken Cyrille Regis gick ur tiden så fick det mig att tänka på det där med treenigheter. Det var det begrepp som vi i fjol våras grottade ner oss i här på Old School. Regis tillhörde en av de bästa och mest betydelsefulla treenigheterna i engelsk fotbollshistoria. “The three degrees”
  2019-02-04 19:03:00

  Tipsextra-resan 2018: jakten på den heliga fotbollsjälen
  Old School Football Den som söker han skall finna, eller vad man nu säger, men Tipsextraresans kärna handlar om att söka oss tillbaka till känslan när fotbollen var lika passionerad och okonstlad som när programmet slog igenom i svensk tv på 1970-talet. Den första resan tog oss till West Bromwich och Stoke.
  2019-01-03 16:10:00

  Tipsextra-resa 2018: "Det finns verkligen inte många ljuspunkter i livet som Ipswich-supporter just nu..."
  Old School Football Ipswich beger sig till Stoke på lördag, vilket på förhand ser ut att bli rätt svettigt med tanke på "The Tractor Boys" svåra läge längst ned i tabellen. Old School kommer finnas på plats tillsammans med andra Tipsextra-entusiaster i syfte att analysera fighten ur ett större historiskt perspektiv. Men för att få med sig alla verktyg har vi ställt några frågor till Niklas Nygårds, ordförande i ITFC Sweden.
  2018-12-06 12:15:00

  Tipsextra-resa 2018: "Tror och hoppas alltid på 3-0 när vi spelar hemma"
  Old School Football En av Swedish Stokies förgrundsfigurer och drivkraft under många år är Henrik Claesson, som också är en ofta sedd besökare i Stoke-on-Trent. Old School funderade lite över hur han tänker inför Tipsextra-resans match mot Ipswich på lördag, men också frågor om varför just Stoke och en del om Lou Macari och Mark Stein, såväl som relationen till Mark Chamberlain.
  2018-12-06 12:10:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Premier League

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Los Angeles Lakers satsar stort
  Vill se förändringar i ledarstaben
  ”Jag hatar att jag älskar sport”
  Valencia plockar in Cillessen
  Hertha-duo söker nya utmaningar
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies