fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 2205 | Inloggade: 305 | Antal medlemmar: 181906
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Tele2 Arena, 2018-05-20 15:00
  Hammarby - AIK
  0-1

  Domare: Andreas Ekberg

  Bajen åkte på säsongens första förlust i tillknäppt derby

  Bajen åkte på säsongens första förlust i tillknäppt derby

  I dagens slutsålda, koordinerat grönvitklädda derby så må en svag straff i 80e gjort resultatet, men Bajen borde känna sig mer besvikna med spelet över 80 minuter, i vilket de inte lyckades dyrka upp Rikard Norlings parkerade buss.

  Skit i tabellen, Bajen är bäst ändå? Eller, skit inte i tabellen, för den påvisar ju att Bajen faktiskt är bäst ändå. Trots att man idag åkt på sin första förlust i serien denna säsong.

  Dagens derby skulle trots mäktig, gungande och högljudd inramning bli en tyst och tillknäppt tillställning på plan. Att vänta, kanske, ifrån ett derby däri seriens mesta obesegrade skulle möta serieledaren över ett taktiskt schackbräde. AIK har inte förlorat en allsvensk match sedan i augusti, och Bajen kom inte hit för att släppa till mot Tarik Elyounoussi och Nabil Bahoui. Dessutom kommer man aldrig till ett 08-derby med tanken att man ska lämna dörrar vida och slussar öppna.
   
  Första halvlek karaktäriserades av ett Bajen som tålmodigt rullade runt och väntade på att möjligheterna skulle presentera sig i form av misstag och slappt spel ifrån motståndarna. AIK försökte spela sig in centralt och via Sundgren, och både Mats och Mads fick lov att tampas mycket och hårt med bland andra Kristoffer Olsson, en av AIKs stora offensiva nycklar. Olsson dyrkar upp småytor där små ytor inte torde finnas, smiter en boll under de flesta, och kommunicerar mycket och bra med Henok Goitom, som trots sin formsvacka och rätt bleka insats idag hade stunder av briljans som är svåra att förbise när det väl kommer till kritan.
   
  För Bajen så fick Junior uppgiften att hålla koll på Tarik Elyounoussi, lika lång som han är bred över axlarna och en tyngdpunkt som säkerligen mäter sig med Juniors egen. En av första halvleks ljuspunkter var att se de gånger som Junior bästade Elyounoussi och stängde ned honom. I en match där båda lagens spel vägde mot 0-0 snarare än att gå friskt för ettan och riskera att motståndaren skulle få det lätt för sig att gå igenom egen halva gjorde Junior återigen det han blivit känd för i Bajen – stängde ned.
   
  Elyounoussi hade visserligen halvlekens chans när Kristoffer Olsson spelade fram till Nabil Bahoui, som kunde peta loss den för Elyounoussi själv att avsluta på, men Johan Wiland är erfaren, lugn och har en förmåga att med sina knappa 190 cm göra sig extremt stor. Elyounoussi sköt i Wiland-ramen, och Bajen kunde rulla undan den enda av gästernas målchanser som egentligen varit regelrätt farlig.
   
  Första halvlek får dock tillägnas gästerna. Bajen, som i första kvarten såg ut att kunna låsa upp sin egen offensiv via att tangera Adu och Milosevic och pressa till sig bolltapp, fick se sig tempererade. Dibba fick kanske tre bollar totalt att jobba med, och idag hade han kanske behövt fyra. Eller en annan back än just Per Karlsson, som nog var enda anledningen till att det inte stod 3-0 till Bajen inom första tjugo. I övrigt så fångade AIK upp momentum, och sin egen taktik. Rikard Norling sade i halvlek att det absolut inte behövde bli mer än tillknäppt. Och med tanke på hur det fungerade i första halvlek är det inte svårt att se varför han ville behålla det så. AIK stod kompakt, och Bajen lyckades inte utmanövrera det.
   
  Andra halvlek öppnade inte upp sig mer för det. De första minutrarna såg ut att ge mer och fler ytor för Tankovic och Hamad att operera på. När Solheim dessutom skulle lägga sig positionellt i favör för att Junior skulle kunna flyttas upp och styra spel högre upp så lät det onekligen som att man skulle kunna komma till ett par egenskapade chanser. Men AIK bibehöll det kompakta försvarsspel och det defensivt inriktade – alltet, och var fullkomligt trygga i att döda det anfall Bajen mäktade med att skapa. Spelbilden stagnerade, Bajen rullade runt, AIK joggade efter i formation –
   
  Och så anlände man till 80e minuten.
   
  Hamad faller, hakar upp Sundgren (efter att ha hakats upp själv?). Får straff emot sig. Jag väljer att inte lägga vikt vid straffen. Det är vad det är. Den är billig. Det är tillika dömt straff.
   
  Det är 80e minuten. När bussvisslingarna för en sekund lägger sig drar något andäktigt in över läktarna.
   
  Inga mål har gjorts i matchen. Jag vågar, utan att ens vara efterklok, gissa att utan en straff skulle det inte blivit mer än mållöst och kryss.
   
  Elyounoussi stegar fram. Överallt dör ljudet och väcks åter om vartannat. Ett sus som stegrar och faller.
   
  Han lägger den i bortre. Johan Wiland går åt fel håll. 1-0.
   
  Bytena som genomförs i det här skedet är väl 1/2. Personligen hade jag behållit Dibba och tillfört Sander. Mot MFF skymtade vi fin kommunikation och samspel däremellan, och även om Imad säkert kunnat – i ett bättre läge, eller på en bättre dag – kunnat kontribuera sin del till en ändrad matchbild, så skulle jag hellre sett att man försökt sätta en boll eller två igenom AIK rakt på Pas fötter. Han är överlägsen i serien att kunna förvalta en ströboll på det sättet. Sander hade på egen hand kunnat agera injektionen man i 0-1-underläge i en sån här situation behövde.
   
  Som det blev så hände ingenting. Rikard Norling bytte inte två gånger om för att ändra på matchbilden. AIK spelade sig vidare mot den shutdown-vinst de säkerligen ville ha med sig, oavsett vinst eller kryss. Vilket som skulle han ändå räknat som att ha kommit segrande ur striden. Den obesegrade sviten intakt. Av en ren händelse blev det vinst.
   
  Efter nittiofem spelade, en minut mer än klockan sade, hade Bajen sin första förlust i serien klar för sig. Det kändes onekligen som den grymmaste typen av derbyförlust – uddamålig, tillknäppt, tveksamt dömd. Men ju mer jag tänker på straffen så tänker jag på att medan den gjorde resultatet, så gjorde den inte matchen. Bajen hade cirka 80 minuter på sig att få till den där genomskäraren till Dibba. Eller att lösa upp AIKs kompakthet och släppa lös Simon Sandberg på kanten. För Jiloan att rinna igenom till Tanken precis på utsidan av straffområdet. Det gick inte idag. Nu avgjordes det på en billig straff, men sett till det stora hela, och spelet, så hade man inte kommit därifrån med mer än en poäng.
   
  Det mesta och det mest positiva jag tar med mig är eftermälet: för om jag känner Billborn rätt så kommer det här inte att tas lätt på.

  Och det viktiga nu kommer att vara att komma tillbaka mot Kalmar och plocka tre pinnar igen. Som serieledare. Det där som vi fortfarande är.

  HammarbyAIK
  Hammarby-AIK
  Johan Wiland
  Simon Sandberg
  Bjorn Paulsen
  David Fallman
  Mats Goberg Solheim
  Mads Fenger
  Muamer Tankovic
  Serge Martinsson Ngouali
  Pa Dibba
  Nikola Djurdjic
  Jiloan Hamad

  Avbytare
  Rebin Asaad
  Davor Blazevic
  Neto Borges
  Marcus Degerlund
  Imad Khalili
  Arnor Smarason
  Sander Svendsen
  Budimir Janosevic
  Alexander Milosevic
  Per Karlsson
  Robin Jansson
  Daniel Sundgren
  Kristoffer Olsson
  Enoch Kofi Adu
  Nabil Bahoui
  Rasmus Lindkvist
  Tarik Elyounoussi
  Henok Goitom

  Avbytare
  Denni Avdic
  Haukur Hauksson
  Bilal Hussein
  Anton Jonsson Saletros
  Oscar Linner
  Nicolas Stefanelli
  Ahmed Yasin
  0 KOMMENTARER      4183 VISNINGAR
  HANNA FREDSBERG
  På Twitter: hfredsberg
  2018-05-20 22:52:07


  ANNONS:

  Fler artiklar om Hammarby

  Projektet Hammarby Fotboll - Del 4
  Hammarby Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget. Detta är del 4 i serien.
  2018-06-04 14:39:00

  Sjuttisju - Bajenlåtar med attityd
  Hammarby ”Från Södermalm, kommer vårt lag som spöar Djurgården och Gnaget varje dag”. Ramsan är välkänd från Bajenklacken. Mikael Ström, mer känd i Bajenkretsar som ”Sjuttisju” har gjort en inspelning av såväl den som många egenskrivna alster. Han har gett ut Hammarbylåtar både på CD och Spotify. Genom åren har det blivit ett 20-tal låtar såhär långt och fler är på gång. När och hur började detta?
  2018-06-01 07:36:00

  Spelarbetyg våren 2018
  Hammarby Serieledarna är här, Ham-mar-by! Inte nog med det. Man har vunnit flest matcher, gjort mest mål och har tre gubbar med bland de fem första i den Allsvenska skytteligan. Publikligan behöver vi inte ens nämna. Detta måste såklart dokumenteras. Här i form av individuella spelabetyg till lirarna som varit med på vårens segertåg.
  2018-05-30 00:11:00

  Jämn våravslutning i Kalmar
  Hammarby I ett kylslaget Kalmar spelades idag den sista matchen innan sommaruppehållet. Det var en jämn drabbning som slutade med ett lika jämnt resultat.
  2018-05-27 21:17:28

  Inför Kalmar borta
  Hammarby Dags för vårsäsongens sista match, mot inga mindre än vår farmarklubb Kalmar FF. För sista gången på ett bra tag kommer vi få se Hamad och company spela den fotboll som tagit oss till toppen av Allsvenskan. Förhoppningen är att det blir ett bra avslut, så att vi kan gå in i VM-uppehållet med en riktigt skön känsla.
  2018-05-26 15:03:52

  En styrkemanifestation för damfotbollen
  Hammarby Det är mors dag, det ska slås publikrekord på Nya Söderstadion. Åker du till Kalmar har du möjligen ett giltigt skäl att inte vara på plats. Annars bör både du och din mamma vara där.
  2018-05-26 13:57:00

  Bajen-panelen: "Spelarna kommer vara råtaggade"
  Hammarby Efter ett längre uppehåll är Bajen-panelen äntligen tillbaka. Denna gång diskuterar vi derbyförlust, överträffade förväntningar och potentiella nyförvärv.
  2018-05-25 20:01:56

  I slänten i solen – å så tar vi tre poäng
  Hammarby Ikväll möter Hammarbys damer Linköping på Kanalplan, eller kör till då, Hammarby IP. En ståplatsbiljett kostar 80 spänn. Man kan sitta i slänten. Det är fint väder. Förutsättningarna är goda för en härlig fotbollskväll i vårvädret. Och vi får hoppas på tre poäng, det behöver vi.
  2018-05-24 14:28:56

  Supportrarnas matchprograms intervju med Mats Solheim 2017
  Hammarby I augusti 2017 intervjuade jag Mats Solheim på restaurang Mest på Götgatan. Det var riktigt brådis då saker o ting hade kört ihop sig på redaktionen och en spelarintervju behövdes göras snarast. Solheim glider in på krogen med sitt bredaste leende och coolaste T-shirt. Vi hade planerat att sitta 30-45 minuter. Två timmar senare skiljs vi åt på Slussens tunnelbanestation intensivt pratandes om bengaler, erfarenheter av nattskrikande barn och självklart lite Instagram.
  2018-05-24 13:34:00

  Gästkrönika: "One night with the Bajen"
  Hammarby Det kom en gästkrönika från en engelsman som haft en kväll med Hammarby. Läs gärna hans reflektioner!
  2018-05-23 09:30:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
  ”Med vibbar från 2014”
  Granqvist gav Sverige drömstart
  Granqvist gav Sverige drömstart
  Djurgården-duo i topp på ranking
  Svechnikov, Zadina eller Tkachuk?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies