fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 4870 | Inloggade: 370 | Antal medlemmar: 183805
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Friday I’m in Love fotboll och politik (igen)
  DFLA marscherar i London.

  Friday I’m in Love: fotboll och politik (igen)

  London, Neapel, Brasilien... Det är likadant överallt.

  Kopplingen fotboll och politik är åter på tapeten efter ett par aktuella händelser runt om i världen. Vad är rätt och vad är fel? Det verkar inte finnas några givna svar. Eller gör det?

  Mark Phillips och DFLA
  Låt oss börja i London där West Hams ungdomstränare Mark Phillips blivit avstängd av klubben efter att ha deltagit i en manifestation organiserad av Democratic Football Lads Alliance (DFLA).

  DFLA definierar sig själv som en ”anti-extremistisk” rörelse, men det faktum att de stöds av Tommy Robinson (f.d. ledare av högerextrema English Defence League) gör att många ifrågasätter deras verkliga avsikter. Bland de som följt DFLA:s utveckling under dess korta existens menar många att de närmar sig den brittiska extremhögern, och för inte så länge sedan varnade Premier League-organisationen att DFLA ”använder fans och fotbollsarenor för att driva en anti-muslimsk agenda”.

  Avstängningen av Phillips har i vilket fall dragit igång en högljudd diskussion i diverse forum.  Många fördömer West Hams agerande som de menar inkräktar på den enskilde individens demokratiska rättigheter. Andra menar att det framöver blir omöjligt för föräldrar att låta sina ungdomar tränas av en man med rasistiska åsikter (vilket det i och för sig inte finns något belägg för). Därutöver finns det de som i huvudsak bekymrar sig över vilka konsekvenser detta kan innebära för West Hams varumärke och därmed kommersiella attraktionskraft.

  Det faktum att Philips tryckt på ”gilla-knappen” efter ett inlägg på Twitter av den engelska media-personligheten Katie Hopkins har fått folk att höja på ögonbrynen ytterligare ett snäpp. I sin tweet hon hyllar den kontroversielle ungerske premiärministern Viktor Orban och kallar honom ”försvararen av den kristna kulturen i Europa”.

  Ett tryck på en ”gilla-knapp” är nödvändigtvis ingen genomtänkt handling men den skall ändå sättas i ljuset av att andra kollegor på West Hams akademi tidigare gjort Phillips uppmärksam på att hans aktivitet på sociala medier riskerar att medföra problem för honom, icke minst i förhållande till klubben.

  Men kanske tänkte han bara: ”Well… Christian culture is a good thing. I like that.” 

  Det intressanta i den här historien är att ingen egentligen anklagar Philips för att ha misskött sitt uppdrag i West Ham. Det finns inga klagomål om diskriminering bland de spelare han tränat genom åren, och klubben har varit nöjd med hans insatser.

  Så vad vi ser är kanske en helt vanlig man som utövat sina demokratiska rättigheter och gett sig ut på gatorna för att delta i en politisk manifestation. Vad vi ser är en man som försökt hålla isär två olika roller i sitt liv: den ena som akademitränare och därmed representant för West Ham (som han uppenbarligen skött klanderfritt), och den andra som privatpersonen Mark Phillips med samma rättigheter att ta ställning i politiska frågor som vem som helst.

  Visst kan man skönja ett drag av naivitet i Phillips handlingar, men frågan är om det är ett skäl som motiverar att West Ham ger honom sparken.

  Titty Astarìta och Afro-Napoli
  Låt oss resa vidare till Neapel där vi hittar Afro-Napolis lagkapten Concetta ”Titty” Astarita.

  Afro-Napoli är ett lag som hör hemma i Serie C i den italienska damfotbollen. En söndag härförleden var det dags för match som vanligt. Men den blev aldrig av. Tittys lagkamrater hade helt enkelt bestämt sig för att inte gå ut på plan i protest mot att deras lagkapten blivit avstängd från fortsatt spel av klubbens president Antonio Gargiulo.

  Skälet till avstängningen bottnar i Astaritas beslut att ställa upp som kandidat i en koalition ledd av Matteo Salvinis Lega Nord i de stundande lokala valen.

  Klubbpresidenten Gargiulo motiverar sitt beslut med att Afro-Napoli ”grundades med tanke på integration och för att lyfta fram ett multi-etniskt Italien. Vi kan inte tolerera att vår lagkapten är en av Salvinis allierade. Salvini är en man som stänger våra hamnar för båtflyktingar och som dessutom avskyr de integrationsprojekt som är grundprinciperna för vårt lag. Så vi håller fast vid vårt beslut.”

  Astarita lämnade över kaptensbindeln till sina lagkamrater två dagar innan matchen och gav sin syn på saken. Lagkamraterna bestämde sig då för att bojkotta matchen och påpekade i ett uttalande att sporten i sig är opolitisk och det som händer utanför arenan är var och ens ensak.

  Italienska medier var snabba med att fånga upp händelseförloppet och Matteo Salvini twittrade snabbt: ”De enda rasisterna är de från vänstern. Håll isär politik och sport!”

  Astarita i sin tur är noga med att påpeka att hon inte sympatiserar med Salvinis beslut att stänga de italienska hamnarna för båtflyktingar och de överlag strängare reglerna för invandring som Lega Nord står bakom. Hon påpekar dessutom att ”politiken i Italien påverkar alltid vår vardag. Det är ofrånkomligt. Men det är inte rätt att den påverkar fotbollen. För när vi är på planen är alla lika. Ideologi, religion eller hudfärg spelar ingen roll.”  

  Men Afro-Napolis president håller fast: ”Det var smärtsamt för oss att be henne ta ställning. Men för Afro-Napoli så definieras sportens själ bäst av Tommie Smiths och John Carlos knutna nävar under OS i Mexiko 1968. Vi kan inte acceptera att en spelare i vårt lag samtidigt står på Salvinis sida.” 

  Astarita vill i det här fallet hålla isär fotboll och politik, vilket klubbpresidenten Gargiulo i sin tur anser vara en omöjlighet.

  Den brasilianska kvartetten
  Vi lämnar Neapel och tar oss vidare till Brasilien som befinner sig mitt uppe i ett presidentval. Den före detta militären Jair Bolsonaro är storfavorit till presidentposten trots sina många uppseendeväckande uttalanden. Han har bland annat hyllat militärdiktaturen som styrde Brasilien fram till 1985 och anser att tortyren av oppositionella inte var tillräcklig, de borde snarare ”ha avrättats”. Han har uttalat sig nedlåtande mot landets slavättlingar som han menar är ”tjocka och lata”. Han tycker synd om de som har homosexuella grannar eftersom det drar ner på bostädernas värde etc. etc.

  Vad som händer är att Brasilien, världens femte folkrikaste land, håller på att rösta fram en president med uppenbart sexistiska, homofobiska, rasistiska och fascistiska åsikter. (Inför den sista valomgången den 28 oktober har han ett väljarstöd på omkring 46 procent.)

  Vad har då detta med fotboll att göra, kanske någon undrar. Det som hänt är att fotbollslegendarer som Kaká, Cafú och Rivaldo blivit en del av valrörelsen genom sitt öppna stöd för Bolsonaro. Även den gamle Barcelona-stjärnan Ronaldinho backar upp Bolsonaro och skriver på sociala medier: ”För ett bättre Brasilien, jag vill ha fred, säkerhet och någon som ger oss glädjen tillbaka!”

  Detta har fått bland annat FC Barcelona att reagera och i ett uttalande från klubben beskriver de Bolsonaros politiska agenda som helt ”oacceptabel”, och som en konsekvens kommer de att dra ner på uppdragen för Ronaldinho och Rivaldo som båda stått på FC Barcelonas lönelista som ”klubbambassadörer”.

  Vad som är intressant är att de gamla stjärnspelarna egentligen inte har gjort mer än tagit ställning och backat upp den kandidat som är mest populär i Brasilien just nu. På det sättet skiljer de sig inte åt från det stora flertalet av den brasilianska befolkningen i övrigt. Man får anta att de tänkt igenom sina beslut och att deras val grundar sig på en uppriktig övertygelse.

  Hur som så kvarstår ett antal frågor: får man tycka vad man vill och ge uttryck för sin åsikt precis som alla andra? Eller skall man knipa käft och hålla låg profil bara för att ens övertygelse avviker från det som anses korrekt? Och vad menar vi egentligen i sådant fall med åsiktsfrihet?

  Svåra frågor givetvis. Men frågor som alltid måste ställas. Såväl i London, Neapel och Brasilien som i resten av den demokratiska världen.
   
  # # # #
  KÄLLOR:
  https://www.theguardian.com/football/2018/oct/18/west-ham-mark-phillips-online-aggression
  https://www.independent.co.uk/sport/football/european/barcelona-ronaldinho-rivaldo-jair-bolsonaro-brazil-election-a8587346.html
  https://www.theguardian.com/world/2018/oct/18/footballer-dropped-from-italian-team-for-supporting-far-right
  https://www.svenskafans.com/varlden/o-fascismo-bonito-nej-tack-593605.aspx


  10 KOMMENTARER      2309 VISNINGAR
  MICKE MÖLLER
  mickael.moller@svenskafans.com
  2018-10-19 15:30:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Eddie:
  Det är i princip bara fascister och rasister som hävdar att sport och politik ska hållas isär, och de håller det aldrig själva. Ut med alla äckliga rassar från fotbollen, även de som gömmer sig i MFFs supporterskara. Det handlar om anständighet.
  1 Tumme upp 2018-10-20 12:42:21
  Johannes.:
  Att vara ambassadör för en klubb eller spelare för en klubb är två väldigt olika saker. Det är inte alls märkligt om en klubb begär av sina ambassadörer (läs säljare) att de inte ska vara ambassadörer för andra organisationer med omvända värderingar. Spelarna i klubben är främst just spelare och i någon mån får man finna sig i att de har egna värderingar och egna intressen. "Det råder yttrandefrihet i Sverige" som UD brukar säga.

  Till försvar för hövdingen: Att MFF har röda rötter är egentligen alldeles omärkligt. MFF bildades just för att arbetarna i egenskap av supportrar själva ville styra sin klubb, inte bli styrda av den ekonomiska eliten som mer var fallet i IFK Malmö, har jag fått för mig. Det blev då per definition arbetarnas klubb. Idag finns inte arbetarna längre, alla är väl medelklass, om man har jobb vill säga, och då blir MFF supportrarnas klubb mer än Arbetarnas - samhällsklass delar inte längre upp oss i läger. Det är något fint som jag tror är det folk vill slå vakt om när de inte vill blanda politik med fotboll.

  Slutligen (förlåt min oförlåtligt långa text), postulera att DA hade gått med i demonstrationståg med (S) den 1 maj. Av den stora massan hade nog det kunnat passeras utan större uppseende, men så är vi ju också arbetande medelklass de flesta av oss. Men hade han valt någon annan demonstration, i någon av ytterkanterna på Stalin-Hütter-skalan så hade det nog fått rubriker ända upp norrbottniska media. Så reaktionerna vid de nämnda Europa-händelserna är väl inte så konstiga egentligen, det hade kunnat bli precis lika intressanta tidningsartiklar här i världssamvetets Sverige.


  Tumme upp 2018-10-20 05:19:39

  Jan BlåSvart Johansson:
  "Demokratin" styr tex inte ekonomin. Om nån som använder hjärnan tror det. Kolla bara på Allsvenskan? Var finns lika förhållanden där?
  1 Tumme upp 2018-10-19 21:35:58
  Jan BlåSvart Johansson:
  En blind missar kanske vilka som styr världen. Som att Demokrater eller SocialDemokrater skulle vara motkrafter. Möjligtvis var dom det på 30 talet när Kapitalismen hade gjort fiasko. Vilket kommer att hända snart igen trots att det låter otroligt för så många. Erik Persson verkade i en tid när Socialdemokratin var en kraft. I Sverige och framförallt i Malmö. Vilken var anledningen till det?
  1 Tumme upp 2018-10-19 21:32:44

  D:
  Prhat //

  Ja och se på resultatet av det. Sveriges våldsammaste stad som behöver miljarder i ekonomiskt stöd (stöld) för att gå runt.


  3 Tumme upp 2018-10-19 20:34:48
  D:
  Alla problem- och utanförskapsområden i Sverige är vänsterstyrda. Alla farliga städer i USA styrs av demokraterna. Vänsterns hyckleri skapar kaos och våldsamheter överallt.

  Bara en blind kan missa det.

  4 Tumme upp 2018-10-19 20:24:00

  Jan BlåSvart Johansson:
  Dvs vad Social Demokrati borde kämpa för och vad Erik Persson skulle ha som mål istället för att rotera i sin grav.
  Tumme upp 2018-10-19 19:14:01
  Jan BlåSvart Johansson:
  Hur bemöter man annars Fascismen. I "vit" eller islamistisk form? Bara med en idé om jämlikhet och ALLA människors rättighet till värdighet.
  Tumme upp 2018-10-19 18:57:52

  Jan BlåSvart Johansson:
  När Lula eller Dilma R ställs inför rätta. När Venezuelas ekonomi ställs i blockad. När prins zalman i Saudi är en hedersgubbe men Fidel och Guevara hemska människor. Minns då vilka som styr vår värld. Klasskampen pågår nästan enbart åt ett håll. Uppifrån och nedåt. Alla som försöker göra något för småfolket ska krossas. Både av kapitalet och dess köpta " Södermalm massmedia" och deras motsvarigheter.. Motkrafterna finns inte längre och det är dags att vi tar tag i det och ger högersvinen på käften . Erik Perssons parti har lagt ner och är numera en maktorganisation för såna som söker dom bästa platserna vid svintråget. LO är Hejar ledare till suggorna. Fram för riktiga socialister och marxister i stället för blötdjur i en menlös liberal elit. Socialister som vill lyfta alla på planeten Tellus invånare till en nivå där dom kan känna värdighet i sina liv.
  2 Tumme upp 2018-10-19 18:53:22
  Prhat :
  "I MFF spelar vi blått, men röstar rött"
  Det räcker väl bra med hövdingens ord.

  6 Tumme upp 2018-10-19 16:59:01

  ANNONS:

  Fler artiklar om Malmö FF

  Sex och Jävligt offside: En som lämnar och en som gjort debut
  Malmö FF Jens Fjellström väljer att gå vidare i sin karriär, matchsäsongen är igång och Adi debuterade - där är några punkter på veckans lista.
  2019-01-23 12:00:00

  Rasmus Bengtsson och Johan Dahlin förlänger med Malmö FF
  Malmö FF Två viktiga kuggar i MFF har förlängt med flera år.
  2019-01-23 11:54:00

  Jens Fjellström lämnar Malmö FF
  Malmö FF MFF:s assisterande tränare och chefsanalytiker Jens Fjellström lämnar Malmö FF för att söka nya utmaningar.
  2019-01-21 13:25:00

  Måndag Morgon - Nytt år, inget är omöjligt
  Malmö FF 2019 är här, Malmö FF har redan hunnit spela en träningsmatch och krönikören har bröllop i sikte.
  2019-01-21 07:10:00

  Himmelrikets fotbollsgala 2018 - Årets spelare
  Malmö FF Så.. Vem var bäst egentligen?
  2019-01-19 08:00:00

  Oavgjort i årets första match
  Malmö FF MFF inledde 2019 med att spela oavgjort mot en gammal antagonist. Mötet mot IFK Malmö slutade 2–2.
  2019-01-18 22:27:00

  Friday I'm in love: Mycket förändrat, en del sig likt
  Malmö FF I år är det 40 år sedan året var 1979.
  2019-01-18 10:00:00

  Himmelrikets fotbollsgala 2018 - Årets mål
  Malmö FF Säsongen 2019 börjar i dag på allvar. Vi avslutar 2018 med att summera galan.
  2019-01-18 07:00:00

  Inför Malmö FF - IFK Malmö
  Malmö FF Imorgon vankas det klassisk match på plan 9. Malmö FF tar emot di gule för första gången på många år. Kom till plan 9!
  2019-01-17 21:10:47

  Himmelrikets fotbollsgala 2018 - Årets genombrott
  Malmö FF Vem stod för säsongens genombrott?
  2019-01-17 07:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  ”Får se om Liverpool klarar trycket den här gången”
  ”Den som väntar på något gott”
  Här är Colombias drömgrupp
  Så lottades CL:s åttondelsfinaler
  Barça vann kampen om de Jong
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies