fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 4135 | Inloggade: 80 | Antal medlemmar: 183506
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Hectors Veckobrev 5 | Ljusare tider för Degerfors

  Hectors Veckobrev 5 | Ljusare tider för Degerfors

  I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.

  Veckobrev 5
  *Ljusare tider för Degerfors"

  1. Vintersolståndet.
  Äntligen kan vi se framåt igen. Vintersolståndet den 21 december är aktuellt. Denna dag markerar något psykologiskt viktigt  och är för många en avslutning på en lång, mörk och kanske dyster period och samtidigt inledningen till en ljusare och hoppfullare tid som människan går till mötes.
  Poeten Gabriel Jönsson har i en vers i dikten "Vintersolstånd" fångat denna "dramstiska vändning".
      Nu vänder  jordens haLva klot
      sig sakta mot vår sol igen.
      Omärkligt ljusnar dagen mot 
      vår svala vår och sommaren.
  Man kan inte annat än bli  optimist av sådana rader. Tankarna om en ljusare tid måste vi ta till oss oavsett om det handlar om Kalenderår, Kyrkoår eller Fotbollsår. Vi kan alltid hoppas  på och önska oss ljusare tider inte bara bokstavligen utan även i vårt fotbollssammanhang.
  2. Degerforsoptimismen.
  "Hur är det med Degerforsoptimismen? Finns den? Har vi inte anledning att  vara optimister med tanke på den intressanta förändring som skett i och med den nya Tränartrojkan och det nya spelet? Två raka säsonger med en ständig plats på övre halvan vittnar om främst om ett lag med  "Stabilitet". "Styrka", men  även med effektivitet och ett "Nytt Degerfors".
  Hur ska det bli 2019? Hur ska det gå? Har vi anledning att förvänta oss en fortsättning på denna goda trend? Kan vi begära att Stefan, Tobias och Andreas skall kunna fortsätta på den inslagna vägen och nå ånnu långre, ännu högre upp?
  3. Truppen.
  Adrian Johansson som varit utlånad till BK Forward lämnar nu Degerfors när kontraktet gått ut.  Adrian vill ha speltid och vill spela på så hög nivå som mjöligt. Intresse finns nu från division-1-klubbar.
  Det blir inget Degerfors för 17-årige Alexander Hagelberg utan han väljer att stanna kvar i Åmål. Kanske förståndigt ändå.
  Flera namn är i omlopp när det gäller Degerfors bl a Axel Lindahl" som blev klar i veckan med ett tre-årskontrakt. 
  "Axel är en stark offensiv spelare med ett bra klipp  i steget, snabb och har en väldigt bra fart och därför har vi värvat honom som höger ( wing) back", säger Patrik W.
  "Det känns jättebra, Det har varit snabba puckar men jag  är positiv och det ska bli skitroligt. Degerfors är en mysig liten förening med en fin historia", säger Axel L.
  En som inte försvunnit utan stannar kvar är Nikola Ladan som uppges förlänga med Degerfors efter sin skada.
  "För mig handlar det om det  förtroende jag fått av ledningen från Patrrik Werner till tränarteamet under de snaste åren", säger Nikola.
  Skadan har han "botat" och kör nu rehab två pass om dagen och Nikola ska vara redo redan i januari månad.
  Flera andra klubbar även allsvenska var tydligen aktuella men det blev Degerfors. Spelsättet och hans roll i laget avgjorde och Nikola räknar med ytterligare urveckling på Degerfors mittfält.
  "Nikola har  haft en fantastisk utveckling hos oss.Det är en viktig spelare med bra ledar egenskaper", säger sportchefen. 
  Men varför bara ett år kan man fråga sig och sportchfen säger att Degerfors gärna skrivit ett längre avtal.. 
  Nicola får avrunda med "Det var med glädje jag skrev på kontraktet. Jag tror att vi kan ha bra grejer på gång".
  En trotjänare förlänger med 2 år. Det handlar om Christoffer Wiktorsson, lagkaptenen som förblir Degerforsare ytterligare 2 år.
  Truppen består nu av 20 spelare. Det som återstår är enl. sportchefen en back istället för Marcus DeBruin och  en mittfältare, en ersättare till Christos Gravius.
  På backsidan kan det tydligen bli klart i slutet av månaden eller i början av nästa år. Och man räknar med en renodlad försvarare. Vad mittfältaren beträffar kan det ta längre tid
  4. Saxat ur jubileums-skriften "Degerfors 110 år."
  Vi upprepar de fina orden från förra året då Stefan Jacobsson beskrev "bytet av spelsystem".
  "Med facit  i hand har det fungerat väldigt bra. Jag, Solberg, Holmberg och Patrik Werner diskuterade  mycket runt en trebackslinje kontra att ligga i en fembackslinje om så behövs. Vi visste att vi var tvungna att få bort en massa insläppta mål- Sedan tycker jag att systemet även gynnar oss offensivt.----
  Men vi har sett att det fungerar  och vi har varit väldigt noga med rollerna i det här systemet och vi fick en väldig push, speciellt  när vi lyckades slå Djurgården på Tele 2 Arena".
  Undertecknad skrev då "Sällan har ett systemskifte haft sådan effekt på ett lags spel och  speciellt försvarsspel,  som det byte som gjordes 2017. Det slutresultat vi såg efter säsongen 2017 är ju bara ett stort bevis på hur väl Degerforstruppen lyckades med sin måösättning och förändring och samtidigt ett klart bevis för den kompetens som finns i klubben när det gäller "det gröna fätets schack".
  Nu stundar 2019 och då återstår bara att hoppas att "effekten sitter kvar" och laget kan gå ännu längre och nå ännu högre i och med att tänartrojkan nu kan utveckla och finslipa det nya spelsystemet så att ännu högre effekt  kan uppnås och speciellt att antalet  insläppta mål kan sänkas  ytterligare. För det är nog "ett måste" 2019.
  Frågan är då bara om Stefans J:s analys av säsongen 2018 kan ge honom ytterligare indikation på vad som måste göras och vad som kanske ännu fattas, just när det gäller antal insläppta mål. Men som den analytiker Stefan J är har han säkert kommit på "pudelns kärna" och löst den "gordiska knuten"
  Angående just detta säger Stefan J i jubileumsskriften Degerfors 110 år
  "Det är kanske en av de viktigste detaljerna att kunna analysera sitt eget spel. Mycket tid går till att se gamla matcher".
  5. Stefans Jacobssons analys av 2018.
  Stefans analys kom som "ett brev på posten".
  När man tar del av Stefans funderingar av den gångna säsongen ser man målmedvetenheten,, överblicken, målsättningen angående det Degerforska spelsystemet, det Degerforska spelet i försvars- och anfallssammanhang.
  Man förstår att det handlar om att bygga ett spel med en viss målsättning men också ett spel utifrån de spelare som finns tillgängliga. och som Stefan säger: "Utgångsläget i vår spelidé kommer att vara 1-3-4-2-1.
  Vilket ARBETSSÄTT som vi ska ha i vår spelidé när det gäller försvarsspel och anfallsspel kommer att styras av hur truppen kommer att formas. När allt är på plats kan vi sätta vår målsättning". KLOKA ORD!
  Stefan sammanfattning av säsongen är intressant.
  Helheten är bra med en relativt hög-lägsta-nivå. Självklart finns det toppar och vågdalar och allt detta sagt utifrån den kvalité  laget och spelarmaterialet haft.
  Som vi tidigare sagt är förstås 7:e platsen 2018 och 8:e platsen 2017 klart godkända resultat.
  Men vad krävs  för att bli bättre?
  Stefan menar främst att det handlar om:
  dels Kvalité i båda straffområdena
  dels Bättre ork? -Kunna öka antalet maximala aktioner i matcherna
  dels minskat antal insläppta mål till  ca 30-35 och ökat antalet gjorda mål till ca 45-50l
  Vår kommentar:
  Den intressantaste punkten är givetvis dett med aantal insläppta mål och  "bättre ork". 
  Vi vet ju hur både Gunnar Nordahl och Sören Cratz bedrev sin konditionsträning genom "slavgöra", roadwork. Den typen av träning finns knappast nu för tiden så det är nog inte så enkelt att kunna öka "maxprestationerna" i dagens läge.All träning sker idag  mer eller mindre med boll. Men önskvärt är det ju självklart med bättre kondition. Kanske en Fys-tränare har någon lösning inför 2019..
  Vad måste bli bätttre i anfallsspelet enligt Stefan J?
  a/ Omställningsspelet med ett ökat antal kontringsmål.
  b/ Fler spelare i "golden zon" den zon framför målet där det rent statistiskt görs mest mål, 
  c/ Ökad effektivitet i att bli spelbara bakom motståndarnas lagdelar.
  d/ Ett längre och bättre anfallsspel  på motståndarnas planhalva.
  e/ Ett tydligare genombrottsspel sista tredjedelen.
  Vad måste bli bättre I försvarsspelet?
  Där har Stefan J liknande "förbättringsområden" bl a bättre organisation och beslutsfattande i försvarsspelet  "runt vårt straffområde".
  Där ser vi verkligen något som behöver förbättras. Osäkerheten har nog lyst igenom i flera sammanhang och  flera onödiga farliga situationer har uppstått p g a kanske osäkerheten i "vem som  gör vad"..
  Presspelet är en mycket viktig faktor i det totala försvarsspelet och Stefan använder ledorden "när, var och hur" i samband med detta och det är verkligen något att "systematisera".
  Han nämnner även ytterligare ett "förbättringsområde" och det handlar om "Återerövringsfasen" och stoppandet av kontringar.
  Som helhet finns det en hel del att förbättra och en hel del att önska. Men hela sammanställningen av Stefan J vittnar om att han har grepp om det hela, att han vet vad han vill och vart han vill nå. Sedan  är det bara att hoppas att spelartruppen 2019 räcker till och att tränartrion kan införa och genomföra önskade förbättringar.
  Men vi hoppas och tror på detta.
  6. Julenötter
  "Räkna de lyckliga stunderna blott".
  Höjdpunkter i Degerforshistorien
  1. Stora Silver 1941-Vem var "den store ungerske tränare som har satt sin prägel på det Degerforska spelet än i dag?
  2. Stora Silver togs även 1963
  En och samma person deltog i båda dessa bravader. 1941 som spelare och 1963 som tränare. Vem ? 
  3. 1959 var Degerfors åter  uppe i allsvenskan efter kvalseger mot Landskrona BoIS.
  Efter förlust hemma med 2-3 och vinst borta med 3-2 blir det avgörande match på Råsunda. Degerfors vinner med 2-1. Vilken var tränaren i Degerfors ? Det handlar om Degerfors  kanske störste spelare genom tiderna med 34 landskamper. Vem?
  4.  Efter att ha vunnit sin division tre gånger på raken gick Degerfors 1978 äntligen upp i division 2, då näst högsta divisionen. Vem var tränaren i Degerfors detta år? En tränare som kom att ute i vida världen uppnå ännu större framgångar även om han var värmlänning?
  5. I november 1992 är det åter och äntligen dags  för Degerfors i allsvenskan.
  Efter kval borta mot Djurgården med förlust 1-3 blev det dags för match hemma på Stora Valla. Degerfors vinner med 2-0 och med mål på bortaplan är man åter ett allsvenskt lag. Vilka två berömda Degerforsare  och målgörare står för dessa två mål?
  6. Vem var tränaren bakom verket. En östgöte som verkligen gjorde succé i Degerfors även säsongerna 1995-1996?
  7. Degerfors vinner 1993 Svenska Cupen genom att besegra Landskrona  på Ullevi i Göteborg med 3-0. Vilka tre "jugoslaviska" stjärnor värvade av Rade Micic deltog i Degerfors?
  8. 2004 vinner Degerfors sin division 1 -grupp och får kvala till Superettan mot Umeå. Man vinner borta-matchen med 1-0 efter en mycketc stark insats av Sebastian Karlsson i målet. I returmatchen hemma på Valla lyckas man klara oavgjort 2-2.  Vilken spelare i Degerfors kvitterar Umeås ledning och gör 2-2 i matchens slutskede? Samme spelare är idag en av tre tränare i Degerfors A-lag. Vem?
  9. MMM . Dessa tre bokstäver står för en av de mest anmärkningsvärda prestationerna i Degerfors fotbollshistoria.. Det handlar om  höstomgången 2007 i Superettan och kontraktet klarades med glans tack vare MMM. De tre boksträverna står delvis för tränarens namn och det han gjorde = MMM?
  10. Vad hette den utomordentlige serbiske  försvarsspelare som blev en "klippa"och rena "brunkebergspumpen  i Degerforsförsvaret och kom  hösten 2007 från samma område som tränaren?
  Avslutning.
  Vi avslutar med förhoppningen om att åter få uppleva ett stort år för Degerfors IF. Vi önskar att tränartrojkan och sportchefen nu lyckas i sitt arbete och att vi får gå ett bra spelår till mötes.
  God Jul önskas  alla läsare, alla spelare, tränare och ledare, ordföranden och hela styrelsen, alla på kansliet, alla matchfunktionärer och alla som jobbar på frivillig basis i den bästa av fotbollsklubbar, Degerfors IF.
  Och så har vi siktet inställt på premiären 2019 i Superettan första veckan i april med bortamatch mot uppflyttade Syrianska.
  Heja Rövitt och God Jul!
                                                                                       Stefan H
  "Midvinternattens köld är hård,
  Stjärnorna gnistra och glimma.
  Alla sova i enslig gård,
  djupt under midnattstimma.
  Månen vandrar sin tysta ban,
  snön lyser vit på fur och gran,
  snön lyser vit på taken,
  Endast tomten är vaken".
  /Viktor Rydberg"/.


  Veckobrev 4.
  Degerfors vägröjare och vägvisare.

  1. Kyrkoåret.
  Tredje söndagen i Advent närmar sig. Dagen har som firningsämne och tema "Vägröjaren". Det  är Johannes Döparens verksamhet  det handlar om. Han som går före och visar vägen, förkunnar profetiornas uppfyllelse och förberedelsen till Messias- konungens ankomst till jorden.
  2. Vägröjaren i Degerfors.
  Vem blir nu Degerfors egen "vägröjare? Vem går före och visar vägen och då menar vi förstås vägen till fortsatt framgång, vägen till det raka, snabba spelet med ett tätt försvar med aggressivitet och hög press. Vem skulle det kunna vara?
  Tidigare år har vi använt namn som Ludvig Fritzon, Admir Catovic och Sebastian Ohlsson i sånt här sammanhang. Nu är de borta all tre. Och vi  saknar  dem alla.
  Förra året skrev vi "Egentligen har vi redan ett svar och detta svar gäller fortfaranade. Vägröjaren har redan kommit. Han som visar vägen har redan kommit".
  Han kom redan i juli 2016 och påbörjade sitt förberedelsearbete.  Gick före och visade vägen  och det har han fortsatt med 2017 och nu senast 2018. Och den det handlar om och resultatet av "vägröjningen" såg vi i Superettans sluttabell 2017 och 2018. Det handlar förstås om Degerfors tränare Stefan Jacobsson som nu verkligen "röjt väg" och brett plats åt allt det nya. Och förhoppningen är självklart att Stefan nu på det tredje året skall kunna gå hela vägen och nå fram till slutmålet.
  För Johannes Döparen var det Messiaskonungens ankomst det handlade om och utan att vara hädiska vill vi markera att det för Stefan Jacobsson handlar om Degerforslagets vidare väg och helst ankomst till slutmålet som ju alla förstår vilket det är. 
  Och  som fransmännern sade efter förlusten av landskapen  Alsace och Lorraine i fransk-tyska kriget 1870 och inför återtagandet av dessa territorier 
  "Vi skall aldrig tala därom men alltid tänka därpå". 
  Samma talesätt använder vi om Degerfors målsättning att återuppnå det högsta målet.
  Men det är klart att vi inte säger nej till ännu en "vägröjare" och vägvisare och då bokstavligen ute på spelplanen. Kan möjigen någon av de redan nya   kunna bli  vår nya ledstjärna. Men vi ser gärna att sportchefen Patrik W presenterar ännu fler nyförvärv. 
  Som Agne Bergvall säger "varje lag behöver en spelare som går i bräschen, en spelare som  pushar på  både de övriga och samtidigt visar vägen, speciellt i kritiska lägen  de sista 10 minuterna.
  Det behöver inte handla om teknik, finess, elegans eller liknande utan  det handlar om den där "katalysatorn" som sätter fart på det hela. Driver på , väcker till liv. Den pådrivande kraften med andra ord som skapar en "hög-lägsta-nivå. Och då kan vi kanske få uppleva Sebastian Karlssons "dygnstarka Degen".
  3. Lucia.
  I veckan handlar det också om Luciatider med "Ljusdrottningens" firande. Lucia kommer ju med ljus, hopp och värme. Men nog är det lite bedrägligt. För egentligen handlade det  ursprungligen om mörker och "den längsta natten". Men det stämmer ju inte för den längsta natten inträffar i år natten mellan 21 och 22 december i och med att Vintersolståndet infaller den 21 december, den symboliska dagen då  "ljuset besegrar mörkret".
  Har man räknat fel? Nej egentligen inte, för det handlar om en gammal och en ny kalender. Det handlar ursprungligen om den Julianska kalendern som styrde i gamla tider och våra förfäder hade rätt då de räknade Lucianatten som den "längsta natten". Men den Julianska kalender ersattes av den Gregorianska 1753 och den gäller fortfarande för vårt kalenderår och då flyttades den längsta och mörkaste natten fram till i regel 21 december.
  Folk hade  förr ganska dimmiga begrepp om vem kristendomens Lucia egentligen var. Genom ljudlikheten kom hon att jämföras med Lucifer själv och det kunde bli Lucia-Lusse-Lucifer. och då handlade det mera om mörkrets makter, om årets mörkaste, kanske farligaste natt, än om ljusets drottning.
  Att sedan en italiensk flickmartyr från Syrakusa på Sicilien och 300-talet  i våra dagar mer eller mindre blivit omgestaltad till en sorts modern "skönhetsdrottning" och att en gammal venetiansk sjömanssång blivit en  känd Luciamelodi kan kanske vara svårare att förklara. Klart är dock att dagens Luciafirande egentligen är  en sammansmältning  av gamla folkseder med moderna påhitt och lite religiöst innehåll med ett katolskt helgonfirande  av flickmartyren Lucia.
  Och den stora spridningen  av Luciaseden är en modern företeelse, där kanske rädslan för ondskan och  mörkrets makter, har bytts ut mot ljusdrottningens glädjebudskap i den mörka vinternatten. Lussebruden med ljuskrans  i håret  kan nog symbolisera den annalkande ljusare tiden.
  Att Luciafirandet idag till stor del  består av hopplockade delar från olika kulturer gör förstås inte seden sämre. Den tillfredsställer vårt behov av ljus, skönhet och värme under vinterns dystraste och mörkaste tid.
  4 Degerforsljuset?
  Vem kommer med Degerforsljuset? Kommer det någon med ljuset och lyser upp de rödvita färgerna? Blir det en ny stjärna eller får vi lita  till de gamla med Erik Björndahl i spetsen? Och någon Lucifer vill vi absolut inte se. 
  Nej vi vill se ljusa glada optimistiska, "skrattande" Degerfors som "spelar fotboll på skoj"  med samma tränare som nu varit vägröjaren, vägvisaren och fört laget in på den rätta vägen och i rätt riktning mot det rätta målet.
  Kan det månne bli Marcus Astvald , som kommer  igen? Kan det möjligen bli han som kommer med "ljuset" och visar vägen,  den offensiva vägen, hela vägen fram till målet? Vi vet ju vad han kan när det gäller assists. Det  kommer vi ihåg från 2013-2015 då han "flög fram" på högerkanten och serverade främst Peter S målgivande pass. Nu  hoppas vi att  Marcus blir den som lyser upp det Degerforska laget..
  5. Lottningen av Svenska Cupen.
  Degerfors hade knappast någon tur i lottningen. Grupp tre med MFF, FFF, Degerfors och Öster är nog den klart jämnaste gruppen.
  Varje lag i gruppen möts sen gång och två lag har två hemmamatcher och det är de två högst rankade lagen, allt så MFF och FFF.
  De två högst rankade lagen möts i sista matchen där det "högsta laget"  skall ha hemmamatch = MFF-FFF. Degerfors bör få 1 hemmamatch och normalt sett blir det mot Öster.
  Cupspelet avgörs i slutet av februari och första helgen i mars. 
  "Intressanta och bra matcher", säger Stefan J. 
  "Väldigt viktigt att vi tog oss till gruppspelet", fortsätter han.
  Stefan menar också att Öster och FFF är två lag som man har bra koll på och menar att Degerfors absolut har goda chanser att besegra dem. Och skall man döma av 2017 års cupspel då vi slog allsvenska Djurgården och HIF så är ingenting omöjligt.
  6. Övriga träningsmatcher.
  3 januari startar träningen och programmet är klart för matcherna och Degerfors börjar den 26 januari med hemmamatch mot BK Forward sedan rullar det på med bl a de tre cupmatcherna. Stormatch mot ÖSK på Behrn Arena den 14 februari. Och avslutning mot Kongsvinger på Gjemselund den 24 mars.
  Avslutning.
  Degerforslaget har nu semester och första  uppehållsveckan har gått . Nu väntar vi med stort intresse på Stefan Jacobssons analys av 2018. 
  Heja Rövitt !
                                                                                                                  Stefan H


  Veckobrev 3.
  Degerfors möter MFF i Cupen.


  1. Kyrkoåret.
  Andra söndagen i Advent har som tema "Riket som kommer" och självklart är det Guds rike eller "Himmelriket" det handlar om. Söndagens text handlar om just om detta som är grunden i Jesu förkunnelse, en förkunnelse  som man kan sammanfatta i fyra punkter:
      Tiden är fullbordad.
      Guds rike är nära.   
      Gör bättring!
      Tro evangelium! 
  Alltså två upplysningar och två uppmaningar till människan.
  De två första punkterna är lättare att förstå
  Uppmaningen "Gör bättring" kanske kräver en liten  förklaring. Hur mycket bättring måste man göra? Hur bra ska  man vara? Frågorna går ej att besvara och det behövs inte heller för det handlar egentligen om något helt annat för ingen kan av egen kraft bli så bra att hon duger.
  Vi behöver förlåtelsen och nåden och därför ser vi hellre det hela i betydelsen Gör bättring ="inse dina synder" så blir det genast klart enklare att förstå. Det handlar nte om att bli felfri, bli syndfri. Sådana krav kan ej ställas och det gör inte Kyrkan, Inte Luther.
  Utan vi vänder på steken. Det handlar istället om att inse att man inte är "felfri" och försöka göra någonting åt det och det är något helt annat. Människan får del av  Guds nåd i alla fall. genom tron och förlåtelsen.
  Jesus ger i liknelsen om Fariséen och publikanen i templet Luk 18:9-14 ett belysande exemepel på vad det handlar om. Det är inte den i egna ögon "rättfärdige" fariséenen som räknar upp hur bra han är som "duger", utan istället publikanen som endast ber om förlåtelse  i det han säger "Gud misskunda dig över mig syndare" , som är den "rättfärdige", enligt Jesus. Även om, som min gamle lärareen gång sade, det handlar om en ovanligt "dålig" farisé och en ovanligt bra publikan.
  Martin Luther betonar just detta att det handlar om "tron allena". Männsikan blir rättfärdig endast genom tron på Kristus. Därför bröt han med katolska kyrkan som än idag betonar "de goda gärningarnas betydelse".
  Den fjärde punkten i förkunnelsen är "Tro evangelium". Vad betyder då det ? Vad ska man Tro på?
  Som säkert många vet betyder "evangelium" glatt budskap och detta ska vi Tro på.
  Tro i det här sammanhanget betyder snarare  "lita på" Det är inte fråga om något annat. Vi ska lita på det glada budskapet. Och vilket är nu detta?
  Jo, Guds rike ska komma! Det onda ska besegras! Gud ska förlåta synder!
  Det handlar med andra ord om Guds-rikets slutliga seger i och med Kristi återkomst. Detta vill andra söndagen i Advent påminna oss om.
  Beklagar om det nu blev sån där undervisning igen. Men ibland kanske det är nödvändigt och allt handlar bara om att förenkla och göra det mera begripligt.
  2. Hur går det då med vårt eget "Himmelrike" "Superettans rike"?
  Får vi något glatt budskap att tro på, att lita på?
  Visst  vågar vi vål tro att Patrik W och Stefan J kan sy ihop  ett slagkraftigt lag även 2019.
  Visst vågar vi väl  tro att Stefan  fortsätter sitt arbete att  "stänga till" försvaret.
  Visst vågar vi väl tro att Erik Björndahl fortsätter att ligga i skytteligans topp.
  Visst vågar vi vål tro att Kevin Wright stannar i Degerfors.
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors utvecklar en mental beredskap för de sista 10 minuterna.
  Visst vågar vi väl tro att försvaret kommer att uppträda med mer aggressivitet nästa år.
  Visst vågar vi väl tro att Degerforsförsvaret spelar med ett tätare försvarsspel nästa år.
  Visst vågar vi väl tro att Stefan  löser "den gordiska knuten" angående försvarsspelet.
  Visst vågar vi det!
  3. Nya Superettan.
  1. BP                                         9. Frej.
  2. Dalkurd                              10. GAIS
  3. Trelleborg                          11. J- Södra
  -------------------                   12. Norrby            
  4. ÖIS                                     13. Varberg                         
  5. HBK                                    ------------                                    
  6. Brage                                  14. Västerås SK                               
  7. Degerfors                           15. Mjällby
  8. Öster                                  16. Syrianska FC
  4. Inför 2019.
  Buden är många när det gäller ev nya spelare i Degerfors.
  Det handlar om tidigare provspelare Willhelm Loeper och Joakim Åberg vilka Stefan är jättnöjd med  efter vad de presterat i match och på träning. Sedan blir det ett pussel om fortsättningen.
  Det handlar även om de med utgående kontrakt som CW , Nikola Ladan, Oliver N, Adrian Johansson .Helt klart i alla fall att Degerfors för samtal med flera spelare inför nästa spelår och att man är helt medveten om vad som gäller i det nya avtalet från och med 2020.¨'
  Men mest  handlar det om Marcus Astvald som nu åter är klar för Degerfors. En kanonvärvning. Tvåårskontrakt.
  Enligt PW är det en ny och mera komplett Marcus A vi nu får till Degerfors. Senast var han framför allt en ytter och ville gärna komma rättvänd men i Brage omskolades han till "en tia" och det tycker han själv passar honom bättre.
  Vi minns när han kom sommaren 2013, en naturlig ytterspringare med snabbhet framfusighet och blick för spelet. Hur många assists stod han inte för under perioden i Degerfors, alla inspel till Peter Samuelsson inte minst.
  "Det känns som att komma hem. Jättekul att vara tillbaka", säger Marcus
  "Alla som följt honom vet att det är en mycket bra spelare." säger PW
  "Vi är klara där nu. Det känns jåttebra  med offensiven vi har nu!", fortsätter PW och då tänker han förstås på Rasmus Alm och Marcus Astvald.
  Om Christos Gravius vet vi endast att han återvänder till AIK efter Häckenmatchen  och PW har beredskap för att Christos kan försvinna. Han anser att Degerfors även behöver kolla på bl a någon till i backlinjen och någon centralt på mittfältet. 
  Marcus deBruin har gjort sitt. Marcus slutar i Degerfors och där förlorar vi en verklig trotjärnare. En oerhört nyttig spelare på flera positioner. Det han ibland saknade tog han igen med annat. Med energi inte minst. Han blev till och med målfarlig på slutet.
  Vi tackar Marcus för alla år i rödvitt.
  På något vis blir det en naturlig föryngringsprocess i Degerfors då första Alexander och sedan Marcus lämnar klubben efter långvarig tjänst och med enbart goda realationer.
  Det säger mycket om Degerfors IF som förenning att spelare stannar så länge och samtidigt slutar på bästa sätt.
  5. Uppehållsarbetet,
  Nu väntar för Stefan "enbart" en veckas jobb med arbetet  med summering och analys av 2018 och en planering inför inledningen av 2019, innan det blir dags för vila och semester. Det måste  ändå kännas bra för en tränare efter två lyckade säsonger att sätta sig ner och summera och analysera det som hänt och sedan försöka finslipa inför fortsättningen. Nyckelorden bör bli Stabilitet och Kontinuitet. 
  Och Degerfors IF har  lyckats följa sin plan och kanske snart kan fullfölja planen med "rätt spelare på rätt plats"i det nya systemet.  Och även om det handlar om nya ansikten och nya spelare ska de ändå smälta in i den "givna profilen" som tränartrion nu jobbar efter och på så vis ska det kunna gå att komma ett steg längre  och till slut vara framme vid "målet".
  6. Svenska Cupen..
  Vad har vi nu att vänta på? Jo Svenska Cupen där ju Degerfors är ett av 32 lag är och lottningen är nu klar och så här blev det:
  grupp 1            grupp 2            grupp 3             grupp 4            grupp 5
  AIK                   Norrköping      MFF                   Hammarby        Häcken
  ÖIS                   AFC                  FFF                    Dalkurd             BP
  Norrby             Värnamo          Degerfors          Eskilsminne       Rosengård
  J-Södra            AssyriskaT IK    Öster                 Varberg             Brage


  grupp 6            grupp7            grupp 8
  Östersund        Djurgården      ÖSK
  Sirius                Elfsborg           Göteborg
  KBK                  Hässleholm      GAIS
  HBK                  Frej                  Nyköping
  Som synes ingen lätt grupp för Degerfors
  Avslutning.
  Må det kan bli dags att ta lite julledigt snart?. Det beror nog på om det händer något med Degerforstruppen under uppehållet. Annars kan vi ju alltid spekulera lite kring det kommande, dels Cupspelet och dessutom övriga träningsmatcher. Spelprogrammet för träningsmatcherna bör komma snart. Men det rödvita Degerforslaget är alltid aktuellt.
  Heja Rövitt!
                                                                                                  Stefan H

   

  Veckobrev 2 | Uppehåll för Degerfors
  1. Kyrkoåret-  Advent.
  "När vintermörkret kring oss står 
  då gryr på nytt vårt kyrkoår". 

  Den gamla Adventpsalmen  är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas. Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår med start första Advent. Vi har kalenderår med start första januari. Vi har kanske ett väderår och vi har Bondetraktikans gamla "bondeår", men frågan är  om inte vårt fotbollsår ändå känns som det viktigaste.
  Kyrkoåret är inte bara till för att minnas  vad som hänt för länge sedan utan för att göra det närvarande och som "vår biskop" säger "Det skall upplevas".

  "Det är synd om den stackars avkristnade nutidsmänniskan om hon" tappat bort" Adventssöndagens Hosiannajubel. Första söndagen i Advent är strålande ljus och vita mässhakar. Det är vita blommor på altaret och brusande Hosiannarop. Det är Kyrkans stora jubeldag, där Herren på nytt drar in i sin församling", fortsätterr biskopen.
  Första Advent  inleder som bekant Kyrkoåret och ordet Advent från latinska Adventus betyder ju ankomst och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och i världsligt sammanhang och kanske även i vårt Degerforssammanhang.

  Vi hänger upp våra Adventstjänor, vi tar fram Adventsljusstaken och ser fram emot ett nytt förhoppningsfullt Kyrkoår. Mitt i mörkret tänder vi hoppets ljus som sedan brinner allt klarare genom Advensthelgerna. Med full kraft strålar sedan ljusen i julens glädje.
  "Ett kyrkoår begynner,
  vi tänder väntans vita ljus.
  Nu ljuder åter glädjesånger 
  i helgat rum till orgelbrus".

  Adventus! Men vem kommer? På första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Det är konungen i ett rike som inte är av denna världen som kommer. Det är konungen i Guds rike som kommer. Adventus Domini betyder Herrens ankomst. Det är kyrkans stora jubeldag. Traditionen  har här tagit en av påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid Kyrkoårets början.

  Meningen förstår vi. Han som red in i  Jerusalem kommer på nytt. Herren drar in i sin kyrka såsom han en gång drog in i Jerusalem. Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
  "Kristus drar fram genom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna Davids son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn", skriver vår biskop.

  2. Svenska Cupen.
  Lottningen för Svenska Cupen 2018-2019 kan väntas tidigast efter att seriespelet för 2018 är avslutet och aktuell rankning kan ske.
  De 16 bästa lagen lottas ej ut utan placeras i 8 grupper efter placering i 2018 års serier. Då tre allsvenska lag redan är utslagna nämligen KFF, Sundsvall och Trelleborg placeras de tre främsta lagen i Superettan in i istället och  då blir det FFF, AFC och ÖIS som gjorde en väldig slutspurt. HIF är ju  redan utslaget.

  Sedan lottas de övriga 16 kvalificerade lagen in i dessa 8 grupper och bland de 16 finns ju Degerfors. Så det gäller att hamna i en lindrig grupp. Men kom ihåg 2017 då vi bortaslog både Djurgården och HIF men förlorade hemma mot BP.
  Bland Superettanlagen är HIF, Gefle och LBoIS redan ute ur bilden.
  Resp. gruppsegrare avancerar till kvartsfinal. 

  3 Truppen 2019.
  Första budet om förändring kommer i och med att Alexander "Nutt" Andersson nu  tackar för sig. Där lämnar en oerhört nyttig spelare, en inhoppare som  på Peter Samuelssons tid  gjorde nästa lika många mål som Peter sett till speltiden.- Vi tackar Alexander, den slitstarke och målfarlige spelaren för många långa år.

  Sportchefen PW meddelar att man planerar för fullt inför nästa säsong och tittar på en del provspelare och  även mer kvalificerade ev nyförvärv som man har följt upp. Dessutom skall man förstås förhandla med de spelare som har utgående kontrakt. Spännande.
  Förste man på plan blev Rasmus Alm 23 år, nyförvärv från BP, tidigare spelat i LBoIS. Rasmus är tydligen en offensiv mittfältare om man ska tro rapporterna.
  "Rasmus är en offensiv spelare  som vi har följt redan sedan förra året i LBoIS. Han kommer  förhoppningsvis att ansluta till truppen redan under de sista veckorna innan julledigheten", säger PW.

  Det handlar om ett treårskontrakt vilket är ovanligt för Degerfors och bör innebära att man har förtroende för denne nye spelare, som faktiskt ursprungligen  hade ett 4-årskontrakt med BP från december 2017.
  Nu blev det inte så mycket speltid i BP och Rasmus bröt kontraktet.
  Det är en revanchsugen Rasmus Alm som kommer till Degerfors och det låter väldigt bra.
  "Det blev inte som jag tänkt mig. När jag väl fick spela  var det på fel position. Det var inte så givande", säger Rasmus om BP-tiden.
  Positivt är att Rasmus sedan Landskronatiden mycket väl känner Ismael D i målet vilket gör att Rasmus snabbt kan acklimatisera sig.
  "Jag ringde honom förra veckan när jag fick höra att Degerfors var intresserade. Då blev han väldigt glad. Sen gick det rätt fort och allt blev klart", fortsätter  Rasmus.
  "Jag har bara hört fina ord om Degerfors som spelar en rolig fotboll som jag tror kan passa mig väldigt bra". säger Rasmus. 
  Så frågan är om inte sportchefen än en gång kan ha gjort en lyckad värvning. Och nu kanske "de tre åren" framstår i en annan dager. En spelare som BP i allsvenskan värvar för 4 år är säkert en klar förstärkning för de flesta klubbar på den här nivån.
  "Vi har tänkt honom som en "tia". Jag har haft koll på honom. Det är en spännande spelare som passade perfekt i det som vi sökte. Vi tror väldigt mycket på Rasmus", säger sportchefen Patrik. 

  Kanske har vi nu fått den där spelaren som ligger "lite bakom" och serverar de övriga de rätta bollarna, inte minst till Viktor G. Kanske har vi fått vår spelfördelare, vår passningsläggare.

  Och så avrundar Patrik W med  kommentaren att han inte har några provspelare att presentera- ännu.
  "Där vet jag mer på måndag. Förhoppningsvis har vi några klara då". 
  Det låter verkligen spännnade.

  Ytterligare uppgifter kommer från sportchefen PW och tyvärr lämnar nu Erik Lindell Degefors och återgår till Norrköping så nu får vi inte mer se Eriks eleganta inlägg utifrån högerkanten.

  "Det går inte att beskriva med ord hur mycket dessa två år har betytt för mig, både som fotbollsspelare och person. Är enormt tacksam mot allt och alla i och runt denna fantastiska förening som tagit emot mig med öppna armar sedan dag ett. Tack för allt Degerfors", skriver Erik Lindell.
  Där förlorar Degerfors tydligen inte bara en bra fotbollsspelare utan även en mycket gedigen karaktär.
   
  I träningsmatchen mot KBK dyker två provspelare upp, dels en spelare vid namn Willhelm Loeper skolad i Djurgården och som i år spelat i Arameiska-Syrianska i division 1 och kan ses som ett alternativ till Erik L. en högerytterback eller höger wingback .
  "En bra skolad fotbollsspelare", säger PW.

  Dessutom handlar det om 20-årige Joakim Åberg från Onsala, en central mittfältare med goda vitsord. Kommer ursprungligen från  BK Häcken. Har i år stått för sju mål och elva målgivande passningarpå 19 matcher  i division tre. 
  Där kan vi ha vår nye "mittfältsgeneral" En  spelfördelare och passningsläggare. Spännande.
  Christos Gravius blir nästa huvudperson.

  "Det har varit en bra säsong  och jag kom in i det mer och mer, jag vågade spela mitt eget spel och är enormt tacksam över att ha fått den här chansen i Degerfors", säger Christos G. Han menar pckså att det har betytt otroligt mycket att ha fått spela varje mach. Han har två år kvar på kontraktet med AIK  men stänge inte några dörrar för fortsatt utlåning till Degerfors. CG är också med i truppen mot BK Häcken den 27 november innan han vänder om hem till Stockholm. Nu är det för  oss bara att hoppas att han blir "Degerforsare" ytterligare ett spelår. Vi behöver kompetenta och konstruktiva  mittfältare.

  Stefan J ger en intressant förklaring till förlängningen av årets spelande med två träningsmatcher sent i november månad.
  Dels vill han ta vara på eftersäsongen och spela ett par träningsmacher i stället för att bara träna. Dels får han chansen att titta lite extra på spelare  i egna led och ev, provspelare. Dessutom kan det röra sig om att testa  lite nya idéer i spelet både försvarsmässigt och i anfallet inför nästa spelår.
  Låter verkligen intressant och  förståndigt.

  4. Superettan 2019.
  Varberg stannar kvar och Värnamo åker ur. Syrianska FC går upp.
  Dessutom har vi kval till Allsvenskan -AFC mot BP:
  AFC-BP 0-1, BP-AFC 1-2 vilket betyder att AFC går till allsvenskan och BP åker ned i Superettan. Det var nog det säkra försvarsspelet som blev avgörande.

  Egentligen är det ganska anonyma  lag de som tillkommer i Superettan 2019. Inget nytt hot mot Degerfors tillkommer nästa år! Det var värre när lag som MFF,  Norrköping. AIK, KFF, BK Häcken, Hammarby, Djurgården och ÖSK låg i Supettan. Så ska det bli någon gång så kanske det är dags nu!
  I och för sig är det talande att AFC åter gick upp i Allsvenskan. Det är ju egentligen ingen större skillnad på botten i Allsvenskan och  övre halvan i Superettan.

  BP, Dalkurd och Trelleborg åker ned i Superettan och dessa lag har vi mött förut.
  Och kan Café Opera=Väsby U=Athletic FC United från ett oansenligt utgångsläge gå upp i Allsvenskan två gånger på kort tid  kan det inte vara så omöjligt.

  Tidigare är det ju klart med att Dalkurd och Trelleborg åker ur  Allsvenskan och ner i Superettan och att Västerås SK och Mjällby går upp från division 1. Inga avskräckande lag där heller! Så nog ser 2019 års Superettanserie bli av det rimligare slaget.

  5 Inför träningsmatchen Degerfors-Karlstad BK.
  Startelvan mot KBK. Dario i målet, Filip Stankovic, Oliver E, CW i  backlinjen,
  William Loeper /provspelare,/ Joakim Åberg / provspelare,/ Christos G och  Oliver N på mitten, Emil Portén, Viktor G, Josef Ibrahim offensivt.
  Många nya namn som synes även från U-21
  Erik B, Marcus deB, Kevin W, Joel Daniel, Andreas Jernarp och Jonas O saknas.

  6.Degerfors-KBK 3-2
  Tydligen en gedigen Degerforsseger där man ledde med hela 3-0 innan man slappnade av och KBK reducerade.
  "Vi  var vi inte tillräckligt distinkta i det individuella försvarspelet och det blev kostsamt", säger Stefan J
  Återigen någon form av "slapphet" i slutet av matcherna och där har tränartrion nu uppehållet på sig att rätta till och inpränta inför fortsättningen. för så får det inte se ut när det sedan blir allvar.

  Lars Lagerbäck finns nu i Norge och har där visat att det går. Att det går att spela ett effektivt försvarsspel och rätta till brister. Norge vinner nu sin grupp i Nations-League -spelet vilket är  ganska anmärkningsvärt. 2-0-seger nu senast borta mot Cypern och minst antal insläppta mål i gruppen. Alltså går det att "Täppa till". Han visade det med Sveriges landslag, han visade det med  Islands landslag och nu även med Norges landslag. Så visst går det!

  Dessutom noterar vi att Norge vinner sin grupp, att Sverige vinner sin grupp, att Danmark vinner sin grupp och  att även Finland vinner sin grupp. Fotbollen är onekligen så in i norden stark, i Norden.

  Stefan håller på att studera arbetssättet i försvarsspelet för att komma underfund med orsaken till att man släpptr in så mycket mål när "den subjektiva känslan är att vi är rätt okej", som Stefan uttrycker det.
  Degerfors  provade att låta wingbackarna vara i en högre utgångsposition än tidigare och "det såg helt okej ut", säger Stefan J. Och allt som Degerfors nu testar i försvarsspelet  inför 2019 är av godo.

  Annars visade Wilhelm Loeper upp sin löpstyrka, sin fina högerfot, var bra med bollen, energisk och fysiskt stark och med fina högerinlägg och där har vi fått en helt fullgod ersättare till Erik Lindell som höger wingback. Så skriv nu kontrakt med en gång!
  Även Joakim Åberg på det centrala mittfältet  gjorde bra  ifrån sig, och han gjorde det bra tillsammans med Christos G.
  "När de var på planen tillsammans  kontrollerade vi händelserna", säger Stefan
  Och det bör betyda att vi har ett mycket bra mittfältspar i dessa två. Tack för det!
  Willhelm och Joakim tränar med Degerfors veckan ut. Bra!

  7. Inför  BK Häcken-Degerfors.
  Ännu en ny spelare dyker upp i matchen mot Häcken nämligen 17-årige löftet Alexander Hagelberg från Åmål i division tre, som tränat med Degerfors några dagar och gjort tre träningspass spelar från start mot BK Häcken. Spännande 
  "En väldigt intressant spelare" säger Stefan J.
  Alexander har en väldigt fin vänsterfot och är välväxt.

  I samma match återkommer Joakim Åberg och Stefan säger att det handlar om en spelare med väldigt bra speluppfattning, bra passningsfötter.
  "Han överraskar sett till att han kommer fråndivision 3.fotboll", sägerStefan
  Sportchefen PW menar att  både Alexander  Hagelberg och Joakim Åberg är aktuellla att erbjudas kontrakt precis som Willhelm Loeper som spelade med mot KBK.

  Willhelm Loeper strärkte sina aktier under provspelet och där säger Stefan J:
  "Stor arbetskapacitet och med bra inläggsfot. En mycket intressant wingback eller ytterback". 
  Helt klart en lämplig ersättare till Erik Lindell med ungefär samma kvalitéer.
  "Men inga beslut är tagna. Vi  ska sätta oss ner och diskutera allt inom kort",säger sportchefen.
  Men väldigt många är borta ur bilden mot BK Häcken. Andreas J och Nikola L långtidsskadade och inte heller  Jonas O med fotskada och Erik B med ljumskproblem kan  spela Oliver E och Josef Ibrahim är sjuka och Marcus deB, Oliver Nilsson och Adrian J har semester. Så det blir ett  "blandat lag" som Stefan, Tobias och Andreas ställer upp med i Göteborg. Men Rasmus Alm är med i startelvan!
  Startelvan: Ismael i mål, Filip S, CW, Alexander Hagelberg som mittbackar, Alan A, Joakim Åberg, Christos G , Erik Grandelius på mitten.Andreas Jansson, Viktor G och Rasmus Alm offensivt.

  BK Häcken-Degerfors. 2-0.
  BK Häcken vann klart och det är ju fullt normalt. Allsvenskan mot Superettan.
  Det var Häcken som hade bollen mest men Degerfors stod upp  och stängde ytorna på ett bra sätt.
  "Försvarsmässigt var vi kompakta. Däremot hade vi svårt att skapa chanser, där hade jag önskat att vi hade fått ut mer", säger Stefan J
  "Vi hade bara fyra -fem halvchanser. Häcken tog sig inte  heller fram till så många heta lägen", säger Stefan om matchen.
  Stefan var nöjd med  lagets arbetsinsats, framför allt i andra halvlek.
  Två provspelare med i Degerfors i och med Joakim Åberg och Alexander Hagelberg,
  Joakim skötte sig  mycket bra och gjorde precis som mot KBK en mycket bra prestation.
  Alexander även han bra,"han blev bättre och bättre ju mer han kom in i det", säger Stefan.

  Byten i Degerfors: Dario i målet in i andra halvlek, Viktor G utgick och in kom Segura Bonilla. Sedan även Emil Portén in  och Adam Carlén istället för Andreas Jansson och Rasmus Alm. Dessutom byte med Besfort Kaludra i stället för Christos G och Tuve Östlund in när Alan A utgick.
  Stefan J glädjer sig åt positiva insatser från det yngre gänget.
  Tyvärr säger han inget om nye Rasmus Alm.

  Tydligen en match där båda lagen provade en hel del spelare och kombinationer.
  Nästa vecka sker utvärdering angående provspelarna och ev kontrakt.

  Avslutning.
  Nu är det uppehåll. Nu får Degerforsmanskapet vila efter väl förättat värv. Säsongen 2018 är till ända och nu ser vi fram emot 2019 med förhoppningsvis ännu en  god säsong.
  Så får vi under uppehållet se vad sportchefen Patrik W har att komma med.
  Heja Rövitt!


  Veckobrev 1 | Degerfors laddar om
  Sommartiden slut. Superettan slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgonahelgen har passerat. Våra gravljus har slocknat. Gustav Adolfbakelsen har vi satt i oss. Fars dag har vi firat. Domsöndagen stundar och Kyrkoåret lider mot sitt slut. Novembermörkret sänker sig över oss.
  Ändå tecknar  sig detta mörker mot en ljus bakgrund. Ty bakom Domsöndagen skymtar redan Första söndagen i Advent.
  Och då möts vi av nya tider. Ett nytt Kyrkoår. En ny säsong. Nya lag. Nya spännande lag. Nya spelare och lugna dagar med förväntan  och drömmar inför en kommande ny säsong.

  1. Kyrkoåret med Domsöndagen
  Den långa Trefaldighetstiden är slut och Kyrkoåret går alltså mot sin avslutning och den sista söndagen stundar.
  Denna dag, Domsöndagen,  har sitt speciella tema. Det handlar om Domen och den yttersta domen med Människosonen som domare, men det handlar även om "Hopp" och "Seger" med Kristi återkomst  och den slutliga segern över det onda.

  Domsöndagen är den sista söndagen i Kyrkoåret och följdaktligen handlar det om tidens slut och Jesu återkomst.
  Denna  kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd med domens allvar och samtidigt med samma dags firande av Kristi återkomst och segerns glädje, kan sägas  prägla kristendomens förlåtande grundtema.

  Söndagarna vid Kyrkoårets slut binds samman temamässigt med söndagarna vid Kyrkoårets början- Advent.
  Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag  som i världen har grytt", markerar Domsöndagens betydelse och framhäver att det  är Ljuset, Hoppet och Kärlekens seger det handlar om, mer än om domen.

  På något sätt är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår- Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus och värme och förhoppningar får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning- Människan har gjort ännu ett "varv" och kan förhoppningsfullt se tillbaka på det gångna med tacksamhet men är samtidigt beredd på det nya som ska komma.

  Degerfors har också gjort ett varv fast då handlar det om 30 hårda matcher i Supetettans djungel och även där kan vi se tillbaka med tacksamhaet och en positiv känsla. Vi sammanfattar det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord "Hopp och Seger" inför det nya året och nästa säsong.

  2. Efterdyningar till Bragematchen och spelåret 2018
  Usch vilket ledsamt slut. Vilket onödigt slut. Guskelov betyder det inte så mycket mer än en del förlorade pengar till  klubben i en placering högre upp.
  "Jag tänker inte slå mig till ro  för att vi nu  varit på övre halvan i Superettan två år i rad. Jag vill utveckla laget och jag förutsätter att både de  spelare som är här nu och de som vill hit har samma drivkraft. så jag hoppas och tror att det kan bli ännu bättre nästa år", säger Stefan J.

  Vi tackar för dessa ord. Det är som Govend Haidar sade att "Stefan J inte är nöjd även om vi vinner mot ett bra lag utan han vill ständigt förbättra".
  Stefan J sammanfattar spelåret med att konstatera att laget gjort fler mål än förra säsongen men samtidigt släppt in fler 46 mot 38.. Och glädjande nog säger Stefan ;
  "Det är förstås en av de viktigaste punkterna att analysera efter säsongen, varför det blivit för många mål bakåt".
  "Det  är bara att erkänna att det är ungefär tio mål för många som vi har släppt in" fortsätter Stefan.
  Försvarsspelskritiken har på sätt och vis varit även vår käpphäst i Veckobreven  och en som instämmer i mycket är Tomas Nilsson i karlskogatidning, där han lanserar teorin att spelarna vill vara för konstruktiva och de  därmed gör det svårt för sig och hamnar i besvärligheter och det kan vi hålla med om.

  Degerfors är och har varit ett spelande lag och kanske inte det där mera resoluta försvarsspelet är så "popuärt". Men ibland måste det till ett rensande, ibland måste bollen bara bort från  de farliga områdena. Ibland  krävs som TN skriver "en bättre värdering av situationerna". En rensning kan ge andrum och möjligt för försvaret att gruppera om sig inför nästa anfall. 

  TN tar Brages kvitteringsmål nu senast som ett exempel på just detta att "ibland måste bollen bara bort".
  Men med Stefans ambition att "analysera efter säsongen varför det blivit så många mål bakåt" känner vi oss ändå trygga inför 2019. Och när han säger att han inte kommer att slå sig till ro utan vill utveckla laget, då känner vi oss ännu tryggare.

  För är det något Stefan Jacobsson har visat under de här två åren 2017 och 2018 så är det att han kan och vill "föra det hela framåt". Och med den Stabilitet vi sett och med den höga-lägsta-nivån laget nått ska inget vara omöjligt.

  Så nog kan även den lilla föreningen med de små resurserna men med de stora resultaten kunna ta ytterligare ett kliv på framgångsstegen.
  Och för att tala i egen sak så vill vi framhäva att  den Trygghet och det Lugn som de här två såsongerna visat upp och fört med sig med en ständig placering på övre halvan är för en supporter för Rödvitt  värt otroligt mycket på många plan.

  Spelåret 2018 slutade med 42 poäng för Degerfors varav våromgången stod för
  6 vinster 4 oavgjorda och 5 förluster= 22 poäng
  Höstomgången något sämre med 5 vinster, 5 oavgjorda  och 5 förluster = 20 poäng.

  En Degerforssupporter tillhandahåller en uppställning över Degerfors resultat mot de olika Superettanlagen och där märker vi  att Degerfors svåraste motståndare har varit  HBK. ÖIS och FFF med förlust i dubbla möten.

  Egentligen lite förvånande att det handlar om "spelande" lag som FFF ÖIS och HBK.
  Däremot har vi full pott mot Gefle, LBoIS,  Norrby och Värnamo så klyschan att Degerfors är bra mot bättre lag håller nog inte längre. Dessutom har vi nästan full pott mot J-Södra och Frej. två lag på nedre halvan.

  4. Inför 2019. Vad har vi och vad behöver vi?
  "Vi håller på att planera inför 2019 som blir ett  viktigt år med tanke på det nya avtalet", säger sportchefen PW.
  I dagsläget förs bara vaga diskussioner med spelare vars kontrakt löper ut.
  "Men vi ligger längre fram jämfört med tidigare säsonger", säger PW.
  "När Degerfors spelar träningsmatcher i slutet av november kan det dyka upp provspelare" menar PW som kommer gå igenom vilka positioner som kan bli aktuella.

  Sportchefen har några namn på gång men avvaktar förstås serieslutet.
  "Det finns en del oskrivna kort som är intressanta. Dessutom finns det en annan kategori spelare, sådana som inte behöver provspela, på vår lista", säger PW.
  Lånespelarna Erik L och Christos G är naturligtvis osäkra kort inför framtiden liksom Kevin W som ju är vår bäste spelare. Men ingen har hört av sig än. Och Kevin har ju kontrakt så han kommer att kosta!
  Erik Lindell siktar tyvärr ännu högre och kan nog försvinna till något allsvenskt lag. Men blir det Superettan blir det Degerfors.
  "Degerfors är alltid ett alternativ för mig" säger Erik.
  Måtte nu inte Degerfors förlora både Erik och Kevin inför nästa år. Det vore en ren katastrof så många mål som dessa båda har legat bakom med sina framspelningar och inlägg.

  Annars ser kontraktsläget ganska trevligt ut. Vi har kvar en stomme i laget och därtill en viktig stomme med spelare som Erik B, Viktor G, Jonas O, Oliver E, Dario och Ismael, Alan A och Daniel Joel.
  Bland som saknar kontrakt för 2019 finns bl a Marcus deBruin och honom vill vi ha kvar. Marcus har på flera positioner visat hur effektiv han är. Nikola Ladan är en annan kugge som betytt en hel del på mittfältet och även Nikola vill vi ha kvar nästa år..

  Ett annorlunda upplägg blir det  i år. Träningen fortsätter fram till 29 november och sedan blir det ledigt i hela december.  Två träningsmatcher är redan inbokade för november månad. Först mot KBK den 20 november och sedan BK Häcken borta den 27.
  Ett bättre och sammanhängande upplägg tycker Stefan J. I dessa matcher får vi säkert se en eller annan provspelare.
  Degerfors har en gedigen välspelad och inspelad stomme i laget. och speceillt på målvaktsidan och anfallssidan har vi spelare som håller måttet.

  Både Dario och Ismael i målet måste sägas vara av bästa Superettankvalité.
  Viktor Götesson och Erik Björndahl håller även de högsta Superettanklass. Så där framme och längst bak reder vi oss bra.

  Så återstår backlinjen och mittfältet. Får vi behålla Kevin och Erik på kanterna så är allt frid och fröjd men det kanske vi inte får så där måste finnas beredskap.
  I trebackslinjen finner vi Jonas O, Oliver E och ibland Marcus deB och dessa tre håller bra ett tag till.
  Men som Stefan J sade om AFC:s mittbackar så har de ett par "cyniska" sådana och det kanske även vi behöver. Ibland får man en känsla av att, som Stefan säger, "det saknas något" och kanske är det den där cyniska aggressiva inställning. Så gärna en ny Djordje Mrdjanin där nere i mitten.

  Mittfältet är nog det område på planen som är viktigast är behärska och helst dominera.
  Och frågan är om vi efter Sebastian Ohlsson har någon spelare av just den digniteten. En spelfördelare, en bollhållare, en passningsläggare. 
  Minns i matchen borta mot LSK 2016 då Sebastian slog en  genomskärare som Govend Haidar fångade upp och sedan skojade bort LSK-försvaret med. Så motorn i spelet, spelaren i navet måste varje ambitiöst lag ha men de kanske är lätträknade.

  Men nog kan det vara så att Degerfors inte kanske  behöver den där "färdige" dyre spelaren utan precis som i fallet Sebastian kan kanske en spelare med rätta anlag utvecklas i just Degerfors, precis som Sebastian gjorde. Han var ingen direkt stjärna när han kom men det var en stjärna som gick.

  5 Superettan
  Så började kvalet till Superettan med:
  Oskarshamn mot Varberg 4-2, Varberg-Oskarshamn 2-0
  Syrianska FC mot Värnamo. 1-0, Värnamo-Syrianska FC  2-2
  Det betyder alltså att vi får se ett gammalt lag och ett nytt lag i Superettan 2019.
  Varberg stannar kvar och Syrianska FC tillkommer. Värnamo åker alltså ur.

  Avslutning
  Så är då första brevet för försäsongen säsongen 2018-2019 klart.
  Det kom att handla om dels Kyrkoårets sista söndag, men också om efterdyningar till Degerfors sista match i Superettan 2018. Och på så vis sammanfaller slutet för våra två huvudpunkter i breven dels Kyrkoåret och dels Degerfors "äventry" i Superettan.

  Det känns på ett sätt helt naturligt att vi får denna symbios mellan dessa två  i vår avslutning.
  Samtidigt är detta brev också inledningen till fortsättningen med bl a huvudpunkten "Inför 2019". Och det är bara att hoppas att det kan bli tredje gången gillt för tränartion Stefan, Tobias och Andreas som nu i två år gjort det så bra.

  Heja Rövitt!.-
     0 KOMMENTARER      2337 VISNINGAR
  REDAKTIONEN
  2018-12-17 08:30:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Degerfors

  Hectors Veckobrev 5 | Ljusare tider för Degerfors
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2018-12-17 08:30:00

  Silly Season 2019 | Axel Lindahl klar och kontraktsförlängning
  Degerfors Silly Season är igång. Följ den här och hjälp oss att få fatt i de senaste tipsen och de hetaste rödvita övergångarna.
  2018-12-13 13:30:00

  En Twitter-hommage till vår Nutt
  Degerfors Vet ni. Det har gått ett par dagar nu, och jag tycker att det är dags att vi pratar lite om Nutt. #degerforsif
  2018-11-20 10:01:49

  Hectors Veckobrev 52 | Degerfors alltid på övre halvan
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2018-11-12 13:00:00

  Josef Ibrahim klar för DIF
  Degerfors Sommarens första nyförvärv klart!
  2018-08-10 12:43:04

  Sargon säljs till Göteborg
  Degerfors Tillslut blev de klart, Sargon lämnar omedelbart klubben för att spela i sin favoritklubb IFK Göteborg.
  2018-08-09 07:11:16

  Degerfors föll mot topplag på Stora Valla
  Degerfors 2041 personer hade letat sig till ett soligt Stora Valla för att se DIF återigen ta sig an ett topplag. Efter förlusten mot Café Opera-avkomman AFC Eskilstuna så var det ett revanschfullt lag som nu skulle möta göteborgarna Örgryte IS.
  2018-05-05 20:56:00

  Rödvita betraktelser | Det är inte vårt fel att vi följer spelschemat
  Degerfors Just nu görs Degerfors till syndabock i delar av fotbollssverige. Detta efter att SvFF inte satt ner foten gällande första omgångarna i serien och lagt över beslutet om att flytta matcher på de enskilda föreningarna. Jag har funderat lite över detta.
  2018-03-30 17:00:00

  Truppen 2018 - Anfallare (del 4 av 4)
  Degerfors Dags för sista pusselbiten i truppen är de offensiva pjäserna längst fram. En ny anfallsbesättning som ger Stefan utrymme att testa olika anfallsuppställningar beroende på motstånd.
  2018-03-30 12:00:00

  Truppen 2018 - Mittfältet (del 3 av 4)
  Degerfors Den tredje delen handlar om vårt mittfält. Där hittar vi några nya, några gamla och mycket spännande och talangfullt.
  2018-03-29 12:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Norsk målvakt nära Djurgården – så mycket kostar 22-åringen
  Pontus Farnerud: ”Mini-julafton”
  River Plates äventyr i VM tog slut innan det ens hunnit börja
  ”En Norris Trophy-värdig säsong”
  Lekande lätt seger för Villa
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies