fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 5620 | Inloggade: 174 | Antal medlemmar: 185158
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Analys Är Svedberg rätt målvaktsval?
  Niklas Svedberg är Djurgårdens nye förstemålvakt. Är han rätt man för jobbet?

  Analys: Är Svedberg rätt målvaktsval?

  Djurgården har under de senaste veckorna varit på jakt efter en ersättare till stjärnmålvakten Adam Reideborn. Nu är det klart att Niklas Svedberg blir den som får axla rollen som förstemålvakten. Frågan är om han är rätt val för klubben?

  Efter två hisnande SHL-säsonger mellan stolparna bestämde sig Adam Reideborn för att lämna Djurgården för ett nytt äventyr i Ryssland. Med titlar som SHL Goaltender of the Year och Honken Trophy råder det ingen tvekan om att burväktaren lämnar efter sig ett rejält tomrum i truppen.
     Tanken är nu att den rutinerade målvakten Niklas Svedberg ska proppa igen det oroväckande tomrummet och äntligen lyfta stockholmarna till ett nytt efterlängtat SM-guld. Med en svajig säsong i backspegeln finns det dock en hel del frågetecken kring nyförvärvets status. 
     Vi ställer oss därför frågan om Svedberg verkligen är rätt målvaktsval för Djurgårdens del den här säsongen? Låt oss gå igenom fördelarna och nackdelarna – för att sedan summera hans möjligheter att lyckas under den kommande säsongen. 

  FÖRDELAR

  Respektingivande erfarenhet
  Trots att Svedberg bara är 29 år gammal har han hunnit med massor under sin hockeykarriär. Höjdpunkten stavas naturligtvis SM-guldet tillsammans med Brynäs, då han stod för ett fullständigt lysande slutspel med en räddningsprocent på makalösa 94,7 fördelat på tretton matcher. Sedan sticker självklart NHL-matcherna ut: där han gjorde totalt 19 framträdanden med Boston Bruins för drygt fem säsonger sedan. Krydda detta med två säsonger tillsammans med KHL-laget Salavat Yulaev Ufa och dessutom åtta landskamper med Tre Kronor så råder det ingen som helst tvekan om att Svedberg sitter inne på tonvis av värdefull rutin. 

  Stabilt komplement till Jensen
  Svedbergs dyrbara rutin lär på många sätt spilla över på andremålvakten Robin Jensen. Sett till det åldersmässiga glappet mellan de två målvakterna, Svedberg är alltså 29 år medan Jensen är 23 år, finns det helt klart en tilltalande åldersstege mellan dem. Den ene har rutin från världens bästa ligor – medan den andre väntar på det stora genombrottet. Förhoppningsvis kan duon komplettera varandra bra: där Svedberg kan flika in med tips och råd som ger Jensen möjlighet att växa. Uppbackade av den nya målvaktstränaren Fredrik Mikko, som har en gedigen karriär bakom sig i både Sverige och Ryssland, kan det här målvaktsparet bli giftigt om bitarna faller på plats. 

  Fördelaktig värvning ekonomiskt
  Egentligen baseras den här punkten på en slags magkänsla eftersom Svedbergs lönepost inte har blivit offentlig. Men med tanke på att målvakten kommer från en svag säsong i Timrå lär hans marknadsvärde ha sjunkit något. Det i sin tur bäddade antagligen för att Djurgården fick honom till en billigare peng i jämförelse med den summan han hade när han värvades till Timrå inför förra säsongen. Om så är fallet råder det ingen tvekan om att Djurgården får mycket målvakt för pengarna. Han har ändå ett SM-guld på sitt CV – samt spel i både NHL och KHL. En svårslagen och attraktiv kombination.

  Kännedom om organisationen
  Det är mer än tio år sedan som Svedberg var en del av Djurgården när han spelade i klubbens juniorverksamhet. Men trots att mycket har hunnit hända sedan dess – och att han på många sätt är en annan typ av målvakt nu – så finns det en del att vinna på att han tidigare har representerat klubben. Övergången blir inte en helt ny erfarenhet för Svedberg: vilket kan hjälpa honom att anpassa sig snabbt till sin nya miljö. Dessutom finns det säkerligen en del positiva och nostalgiska känslor med i bilden. Det i sin tur lär få hjärtat för den nygamla klubben att bulta lite extra innanför bröstet på Svedberg. Och sådana inslag ska man aldrig underskatta, även om det kan kännas som ett vagt argument i det stora sammanhanget.

  Stark brinnande revanschlust 
  Svedberg har en hel del att bevisa efter sitt snedsteg i Timrå. Han blev värvad för att hålla nykomlingen kvar i SHL, men ramlade istället ur finrummet efter svagt målvaktsspel. Men att stirra sig blind på en enstaka säsong är dumdristigt. Speciellt när det kommer till hockeymålvakter. Svedberg lär ha massor av revanschlust inom sig – vilket han själv pratat om i denna intervju med HockeyNews.se – och han lär knappast känna sig bekväm med att befinna sig i en situation där många tycks ifrågasätta hans kompetens som målvakt. Kontraktet med Djurgården är skrivet på ett år – och jag är helt övertygad om att Svedbergs inställning är att maxa den kommande säsongen för att göra sig själv till en av Europas mest åtråvärda målvakter igen. När han väl prickar formtoppen brukar hans högstanivå vara något utöver det vanliga.

  NACKDELAR

  Svag säsong i backspegeln
  När Svedberg värvades till Timrå inför förra säsongen var det många experter som placerade burväktaren högt på listorna över det årets bästa tillskott. Och det i sig var knappast någon underdrift. Med ett SM-guld i bagaget och erfarenhet från både spel i NHL och KHL pekade mycket på att Svedberg skulle bli den där trygga sista utposten som Timrå verkligen behövde. Med förra säsongen färskt på våra näthinnor blev fallet aldrig så. Visst, vissa matcher blixtrade Svedberg till med glimrande insatser, som under inledningen av säsongen då han radade upp flera fina insatser. Men helhetsmässigt så var det inte godkänt från den rutinerade målvakten, som ofta överarbetade situationer och hade svårt att stänga till luckan på plockhandssidan. 
    Kikar vi på siffrorna är det tydligt att han var alldeles för ojämn i sina prestationer, där han kunde varva en topprestation med att släppa in en handfull mål i nästa omgång. Efter en tung grundserie rundades den tuffa säsongen av med en mardrömsliknande kvalserie, där Svedberg fick den otrevliga upplevelsen att åka ur SHL tillsammans med Timrå. Hans egen insats i sammanhanget? Sval, tyvärr. Endast 89,1 i räddningsprocent. Till Svedbergs försvar måste självklart Timrås svaga backspel plockas fram. Ärligt talat hade han inte speciellt mycket hjälp från sina medspelare när motståndarna etablerade press i anfallszonen. Men det fråntar inte det faktum att Svedberg var en besvikelse.

  Problematiskt temperament 
  Det råder ingen tvekan om att Svedberg är en vass målvakt. Men det finns vissa delar i hans målvaktsspel som är av den mindre smickrande arten. Även om ett hett temperament också kan ge fördelar på isen har det funnits vissa incidenter för Svedbergs del som knappast har samlat pluspoäng på hans konto. En relativt färsk händelse som hamnar i det facket är exempelvis den gången Svedberg tappade humöret i mötet med Malmö under den passerade säsongen, vilket resulterade i att han delade ut upprepade slag mot Emil Sylvegård efter domarsignal. Det i sin tur gav Malmö chansen att spela fem mot tre, vilket landade i baklängesmål för Timrås del. 
    Händelsen fick lagets egen tränare Fredrik Andersson att rikta kritik mot Svedberg. Han sa bland annat: ”Det är helt oacceptabelt. Det finns ingen anledning att göra det där. Han har varit med så länge så han måste kunna acceptera att det är avblåst”. Det gäller att Svedberg hittar ett sätt att hantera sina heta känslor (som han har haft mer eller mindre under hela karriären) på rätt sätt framöver. Ibland har han en förmåga att fokusera lite väl mycket på negativa inslag – istället för att skaka av sig dessa och lägga energin på bättre saker.

  Svårhanterade förväntningar
  Även om Svedberg på många sätt är en klassmålvakt som har upplevt det mesta under sin långa och händelserika karriär så hamnar han självklart i en knepig situation i och med att han ska ersätta självaste Adam Reideborn. Det är sannerligen ingen enkel uppgift att leva upp till förväntningarna som Djurgårdens supportrar har efter att Reideborn under två säsonger radat upp magiska siffror (93,7% samt 92,9%) under grundserien. 
    Det råder ingen tvekan om att Svedberg sjävklart ska nå upp till snarlika nivåer för att anses som en fullgod ersättare: men det är lätt att glömma bort att Reideborn faktiskt har tillhört det absoluta toppskiktet av svenska målvakter de senaste åren. Att Svedberg ska svara upp med samma skyhöga spel är på många sätt välbehövligt för Djurgårdens del – men det kommer att krävas att Svedberg maximerar sina prestationer för att lyckas. Frågan är om han verkligen kan svara upp till de extremt tuffa förväntningarna som finns efter Reideborns framgångssaga? Kan pressen rent av bli för stor för Svedbergs del?

  SUMMERING

  Att ens ge sig in i den här analysen kan på förhand ses som en omöjlig uppgift. Om det är något vi nämligen har lärt oss genom att följa den moderna ishockeyn så är det att det är oerhört svårt att förutspå hur målvakternas säsonger kommer att utveckla sig. Men med tanke på den enorma rutinbank som Svedberg sitter inne på vore det märkligt och aningen cyniskt att anta att han faller igenom fullständigt i DIF-tröjan under det kommande året och blir en genomgående flopp. Istället borde blicken riktas mot frågeställningen: Hur bra kan han egentligen vara för Djurgården? Och lyckas han fylla det tomrum som Reideborn lämnar efter sig på ett tillfredställande sätt?

  Tittar vi på den spelarprofil som Djurgården själva ser som eftertraktad i värvningssammanhang är Svedberg på många sätt en fullträff. Han kommer från Stockholmsområdet, har spelat i klubben tidigare och dessutom så har han vunnit SM-guld och har erfarenhet från både NHL och KHL. Ett vasst CV på många sätt. Visst, han har inte speciellt imponerande statistik att visa upp från den gångna säsongen. Men då måste även det faktum att han stod i seriens sämsta lag också vägas in i sammanhanget. 

  Det finns helt klart flera tydliga uppsidor med Svedberg som är svåra att blunda för. Att en svag säsong skapar tvivel på hans kapacitet är inte konstigt – men det är samtidigt dumt att räkna ut Svedberg på förhand när man blickar tillbaka på det han faktiskt har åstadkommit under sin karriär. Tillsammans med Djurgårdens nye målvaktstränare Fredrik Mikko, som även han sitter inne på massor av värdefull rutin och erfarenhet, kan förhoppningsvis Svedberg studsa tillbaka och bli en målvakt som tillhör toppskiktet i SHL. Att Svedberg har alla verktyg som krävs för att nå dit råder det ingen som helst tvekan om. Hans moderna målvaktsstil mixat med hans fina reflexer ger honom bra grunder att stå på.

  I ett summerande drag går det knappast att prata om värvningen av Svedberg som ett snedsteg från Djurgårdens sida. Hans målvaktsprofil är stark: och dessutom vet han vad som krävs för att vinna SM-guld, vilket är en enormt fin uppsida. Svedberg känns dessutom som ett bra komplement till andremålvakten Jensen, vars talang förhoppningsvis kan växa i Svedbergs närvaro. 

  Orosmolnen då? Jodå, det finns några stycken. Svedbergs nedåtgående trend de senaste säsongerna känns något oroväckande, hans heta temperament som ibland försätter honom i dåliga situationer väcker också en del negativa frågor: och så måste även de skyhöga förväntningarna han har på sig tas med i sammanhanget. Även om Svedberg har enormt mycket rutin är det inga små målvaktsskydd han ska fylla efter storspelande Reideborn.

  Med både fördelarna och nackdelarna placerade mot varandra väger värvningen av Svedberg över till det positiva. Han är en tidigare guldmålvakt som i nuläget har hamnat på jobbiga villovägar. I Djurgården har han dock goda möjligheter att hitta tillbaka till det där ljuvliga vinnarspåret igen.


  2 KOMMENTARER      3076 VISNINGAR
  ANTON HÖGSANDER
  2019-06-12 09:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Niklas Svedberg:En förväntad"OGENOMTRÄNGLIG"Ståldö:
  Förhoppningsvis kan Niklas Svedberg bibehålla sin sedan den gångna säsongen fina och mycket stabila nivå på ca 89 räddningsprocent. Klarar han av detta blir Djurgården en riktigt het kandidat till ett attraktivt och dramatiskt playinspel framåt vårkanten! Skulle Svedberg överraska och höja sin räddningsprocent till finfina 90% tar nog DIF t.o.m hand om de attraktiva platserna plats 7 eller 8 vilket innebär en mycket värdefull hemmaplansfördel i Playinspelet över bäst av 3 matcher. Fast... Robin Jensen kanske också i ett positivt scenario kan klara av 89 i räddningsprocent, om nu Svedberg inte lyckas nå upp till denna aktningsvärda procentsiffra. Forza DIF!!! Det känns riktigt spännande inför kommande säsong. Särskilt med tanke på den på papperet mycket starka Målvaktskonstellation som DIF för tillfället förfogar över !!!
  1 Tumme upp 2019-06-12 18:53:53
  Roger Persson:
  Spännande med Svedberg i kassen. Kan definitivt bli en succé om försvarsspelet i stort kan bli stabilare än den gångna säsongen. Vi minns ju alla hur det ofta såg ut i finalerna mot VF, där småduttigt spel gav göteborgarna öppna lägen vilket gav mål vilket gav uppförsbackar. Med sånt spel kvittar det vilken målvakt vi ställer i kassen. Stannar Alsing så är backbesättningen riktigt stark sett till SHL-mått. Högström är i toppklass, Garrison är stabil, en hel Tom Nilsson lär bli ännu bättre och Hultström börjar även bli bra i egen zon. Nu hoppas man verkligen på att laget börjar värdera lägena bättre när det är läge att spela sig ur svåra situationer kontra lyfta ut en puck i mittzon för att bli kvitt en tuff forechecking. Nu väntar man med spänning på beskeden om Bemström, Alsing, Lilja och Axelsson. Sen ska vi inte glömma bort att Guter nästan blir ett ”nyförvärv”. Sätt honom med en spelande center så kan han, med sin poängnäsa, matcha Bemströms siffror från ifjol.
  Tumme upp 2019-06-12 12:34:43

  ANNONS:

  Fler artiklar om Djurgården

  Så står sig Djurgården ekonomiskt i SHL
  Djurgården Den gångna säsongens succé på isen avspeglade sig även i ekonomin. Djurgården gick plus med totalt 8,1 miljoner kronor och har nu ett eget kapital på 27,4 miljoner kronor.
  2019-06-18 19:10:00

  Fyra Patri(c)k som kan ersätta Lilja
  Djurgården Jakob Lilja lämnar Djurgården för NHL – vilket betyder att en toppforward måste in i truppen. I dagsläget finns fyra Patri(c)k på marknaden som alla skulle kunna vara fullgoda ersättare till Lilja.
  2019-06-15 20:38:00

  Tunga nyheten – poängkungen lämnar
  Djurgården Djurgårdens poängkung Jakob Lilja lämnar Djurgården. Anfallaren har skrivit på ett NHL-kontrakt. – Vi önskar Jakob lycka till, säger klubbens sportchef Joakim Eriksson.
  2019-06-15 18:36:00

  Lista: Därför borde Axelsson vara kvar
  Djurgården Det ser i dagsläget ut som att det inte blir någon fortsättning för Dick Axelsson i Djurgården. Här listar vi fem punkter som pekar på varför han borde vara en del av truppen även nästa säsong.
  2019-06-14 09:06:00

  Analys: Är Svedberg rätt målvaktsval?
  Djurgården Djurgården har under de senaste veckorna varit på jakt efter en ersättare till stjärnmålvakten Adam Reideborn. Nu är det klart att Niklas Svedberg blir den som får axla rollen som förstemålvakten. Frågan är om han är rätt val för klubben?
  2019-06-12 09:00:00

  Så är läget i Djurgårdens trupp
  Djurgården Niklas Svedberg in – och Marcus Högström stannar. Två viktiga pusselbitar är på plats för Djurgårdens del. Men det finns ändå vissa tunga frågetecken i truppen inför framtiden.
  2019-06-10 19:15:00

  Inför draften: Löftena med bäst chans
  Djurgården Den årliga draften närmar sig med stormsteg. För Djurgårdens del finns det flera spelare som har chansen att bli valda av NHL-klubbarna i Vancouver den 21-22 juni. Men det är speciellt två namn som sticker ut lite extra.
  2019-06-03 09:37:00

  Sportchefen om lagbyggets sista bitar
  Djurgården Nu står det helt klart att Adam Reideborn lämnar Djurgården. I samma veva uttalar sig sportchefen Joakim Eriksson om det pågående lagbygget – och de pusselbitar som återstår innan truppen är spikad.
  2019-05-24 19:35:00

  Utspelet: "Önskat lite tuffare motstånd”
  Djurgården Grupperna till nästa säsongs CHL-turnering är spikade. För Djurgårdens del väntar matcher mot Adler Mannheim, GKS Tychy och Vienna Capitals. – Kanske önskat lite tuffare motstånd, säger sportchefen Joakim Eriksson.
  2019-05-23 19:30:00

  Säsongsbetyg 2018/19 – Forwards
  Djurgården Med lite distans till den långa säsongen har det blivit dags att skärskåda Djurgårdens anfallare. Hur skötte sig egentligen spelarna under grundserien och slutspelet?
  2019-05-22 09:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Garry Monk lämnar Birmingham
  Säker tysk seger i premiären
  Armenien väntar för AIK
  Los Angeles Lakers satsar stort
  Självmål på övertid räddade Frankrike
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies