fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 4695 | Medlemmar: 185341

Kom ihåg mig
Brynäsbloggen Ishockeyns samhälleliga ansvar – En ihålig ambition eller verklig kraft?

Brynäsbloggen: Ishockeyns samhälleliga ansvar – En ihålig ambition eller verklig kraft?

Brynäsbloggen på SvenskaFans.

Det är få branscher som romantiserar sig själva så mycket som idrotten. Riksidrottsförbundet är fantastiska med det och budskapet gror sig tydligt över hela vårt land; idrotten är bra, den är nyttig och det behövs i samhället för såväl folkhälsan som byggandet av kamratskap. Kanske var det därför jag också fastnade lite för idrottsvetaren Bo Carlsson, professor i idrottsvetenskap och rättssociologi, och hans artikel; ”Jag tvivlar på idrottsvetenskapen” som publicerades 2011.
 
Jag vill bland annat citera följande ur artikeln:
Huruvida idrotten är god, eller rent av ond, eller om idrotten har positiva eller negativa effekter på individer och samhället är en empirisk fråga, som sannolikt kan variera beroende på situation och kontext. Det är kort sagt en öppen fråga, i vilken forskaren måste ställa sig undrande. Det är med den grundläggande premissen som den vetenskapliga processen startar. Här kan entusiasmen för idrotten, och idrottens hänförelse, fungera som ”perceptuella skygglappar”. Det hävdas även att idrotten inte enbart är god i sig själv. Idrotten anses även tillföra – eller stimulera – ytterligare goda värden i samhället. Men egentligen är idrotten tämligen oviktig när det gäller såväl samhällens som mänsklighetens överlevnad. I jämförelse med rättens funktioner eller mänsklighetens förmåga att undvika svält, sjukdomar och i bästa fall krig så är idrotten – och dess spel, tävlingar och event – ett relativt marginellt fenomen.
 
Men visst skulle samhället bli rätt otillfredsställande utan idrotten? Carlsson är förstås inne på det med men det är en helt annan fråga. Carlsson tar även upp diskussionen ur ett större samhällsperspektiv där idrottens samhälleliga betydelse är begränsat men att idrotten framstår sig själva som betydelsefulla, och att idrottens egenvärde bör kritiskt granskas mer som en ”ideologisk – eller psykologisk – börda bland idrottsevangelisterna”.
 
Jag tycker det är en viktig grundtanke Carlsson upplyser i sin, numera 8 år gamla artikel. Det är ett mycket vanligt fenomen man möter när man kikar på idrotten ur det sociala arbetets akademi istället för idrottsvetenskapens. Allra mest intressant blir det när man slår ihop de båda akademiska disciplinerna och förankrar det till verkligheten.
 
Det är därför jag personligen, som har min egen expertis inom det sociala arbetet, finner mig kritiskt reflekterande när jag ser idrotten prata samhällsansvar samtidigt som jag stöttar engagemanget och ambitionen med stort hjärta utifrån det sociala kapital som idrotten, inte minst ishockeyn faktiskt har.

***

Ishockeyn är en stark gren inom den svenska idrottsrörelsen. Hockeyns sociala kapital som publiksport står sig likt hästsporten och fotbollen bland det mäktigaste vi har i det här landet.
 
Om ishockeyn vill anse sig viktig för samhället måste ishockeyn lämna sin traditionella bana och även fokusera på samhället utanför ishockeyn. För hockeyns absoluta svaghet är dess socioekonomiska akilleshäl. Ishockeyn är dyr. Enligt Riksidrottsförbundets beräkningar kan kostnaderna i vissa delar av landet ligga på detsamma som för ridsporten – som beräknas vara dyrast. 
 
Dock är detta en fråga flera hockeyföreningar inte tycks vilja ta vid. 2014 gjorde jag en större undersökning i detta och intervjuade både elitidrottsföreningar samt mindre föreningar kring bland annat de socioekonomiska prövningarna som idrottsföreningar möter. De mest överlägsna svaren från hockeyföreningarna själva var att de sällan, om ens aldrig hade kommit i kontakt med familjer som inte hade råd att betala för sig. Men att det i vissa trakter gick att få tag på billigare utrustning dels genom byteshandel, eller att föreningarna samlat in gammal utrustning från tidigare spelare.

Jag hade samma frågeställningar till fotbollsföreningar och där hade samtliga kommit i kontakt med frågan. Jag blev glad när flera fotbollsföreningar samtidigt också kunde presentera att de ibland lät barn få delta gratis eller att vissa föreningar löste betalningarna och avgifterna med hjälp av fonder eller stöd från annat håll. Det fanns ett generellt mer lösningsfokuserat tänk inom fotbollen där det var mer uttalat att alla ska få spela fotboll om de vill, än vad det gör inom ishockeyn.
 
Det man ofta glömmer är att det finns en urvalsmekanism som gör att de som inte har råd söker sig inte till hockeyn. Fotbollen har lättare att nå de socioekonomiska svaga individerna, både socialt men också kulturellt vilket gör att sporten kommer i kontakt med fler människor på ett mer naturligt sätt än vad ishockeyn gör.
 
Därför kan det antas att satsa på ishockeyn som integrationsprojekt eller hållbarhetsarbete generellt blir oerhört mycket dyrare och ineffektivare i jämförelse med att låta andra idrotter, som exempelvis fotbollen, få extra resurser till det.  Men bara för det ska ishockeyn inte sluta engagera sig – tvärtom. Ishockeyn måste höja rösten ytterligare och samtidigt också kunna redovisa sina interventioner på ett mer konkret sätt än vad man gör idag.
 
Vi ser idag ett Brynäs IF som tar begreppet social hållbarhet till en ny nivå inom ishockeyn och vi ser också SHL som övergripande försöker att haka på trenden trots att man har en mycket lång väg att vandra. Ishockeyn vill idag göra ishockeyn viktig för samhället. Egentligen är det business. Viktiga samhällskrafter lockar de större bolagen som i sin tur vill omges av de positiva krafterna. I grunden handlar det om att bygga starka varumärken för alla parter – socialt arbete blir ett viktigt verktyg till det. För SHL handlar det om att fortsätta kunna konkurrera mot omvärldens växande ligor.
 
Det är bra att viljan finns och jag stöttar helhjärtat hockeyföreningars driv till att ta större samhällelig plats och ansvar. Jag står bakom de goda ställningstagande man gör och när man lyfter fram viktiga frågor till sin publik är det ett tecken på att ambitionerna finns.
 
Risken är dock att fokuset hamnar för mycket på det symboliska arbetet. Symboliskt arbete (som jag väljer att kalla det) är bra till en viss del. Det kan skapa ringar på vattnet och uppmuntrar fler att också vilja skapa en positiv förändring och ta ställning till ett bättre samhälle. Problemet är att symboliker kan i längden enbart bli ett tomt skal om man inte kan presentera viktiga sociala interventioner.
 
Jag ser ofta idrottsföreningar gå in för något som i teorin låter riktigt bra. Men när de kritiska frågorna ställs, om de nu någonsin ställs… står man alltför ofta utan konkreta svar. Det är också vanligt att en mycket liten insats paradoxalt nog förstoras medialt eller på sociala medier och ger tillräckligt med PR för att tillfredsställa grundbehovet – att stärka varumärket till den grad att föreningen inte behöver anstränga sig ytterligare.
 
Det är lätt att förklara de långsiktiga, ekonomiska värdena som ges tillbaka till föreningen. Även om det ibland också kan kännas klurigt.  Men det är mycket svårare att förklara vilka föränderliga processer man utfört i det lokala samhället eller för den enskilda individen. Det här är vanligt inom hela idrottsrörelsen och visst har ibland även en förening som Brynäs, som trots allt kan redovisa konkreta exempel, svårigheter med detta.
 
Visst kan man säga att ishockeyn, liksom idrotten ska främst verka förebyggande, även om det kan i vissa fall även bli en del av en social behandlingsprocess när man talar om förändringsarbete. Men även förebyggande interventioner behöver sin evidens på att det bidrar till något utan att det blir symbolarbete. Allt som låter bra i teorin kan i praktiken te sig annorlunda i arbete med människor.
 
Många hockeyföreningar bromsas också av gamla strukturer. Dels har vi den interna machokulturen inom ishockeyn som är så pass påtaglig att ”hockeykillar” finns som en enskild social grupp bland vissa forskare som studerar olika ungdomsgrupper. Ingen annan idrott har en sådan uttalad specifik kategorisering och identifiering. Idag börjar fler föreningar att engagera sig i frågan om machokulturen och kanske är Växjö den förening som tagit förarsätet i SHL gällande den här frågan. Den här frågan är viktig i syfte att kunna bredda ishockeyn, ju bredare sporten blir desto lättare är det för sporten att bidra socialt både i fråga om att locka fler intressenter men också samhället i sin helhet.
Vidare har ishockeyn generellt en oerhört gammaldags syn på damhockeyn och jämställdhet. Något som både Luleå och Brynäs tagit sig starka toner på att förändra samt att SDHL som liga jobbar stenhårt med frågan både gällande synen på damhockeyn men också kring hur damhockeyn behandlas strukturellt inom hockeyvärlden. Det här handlar både om jämställdhet och att få ishockeyns rätt smala värld att börja bredda sig.
 
Vidare finns också den traditionella sponsringen som idag ställer till det för såväl SHL som enskilda klubbar. För att ta något specifikt exempel som är i debatten idag handlar om spelbolagen. Spelbolagen har genom åren tagit sin in i idrottsrörelsen likt vad många gärna raljerar med liknelser som idrottens form av cancer. En riskbedömning är att efter ändringarna som skett nu 2019 kring spelbolag i Sverige kan vi se en utökad risk för exponering av dessa, både inom hockeyn och övriga idrott, trots den mängd som redan är idag.
 
SHL kommer aldrig kunna benämna sig själva tillsammans med begreppet social hållbarhet så länge man livnär sig på spelbolagen. På grund av de nya reglerna tog SHL avstånd från ATG, men Betsson som är huvudsponsor till SHL sysslar med en form av spelande vi ser är den största orsaken till spelproblem i samhället. SHL valde att blunda för det av olika skäl. 

I den här frågan är Brynäs just nu ledande rösten i svensk hockey där man som förening vill avsäga sig denna typ av sponsring av den anledning att man som förening inte vill förknippas med detta. Framförallt vill UNICEF som finns på Brynäs matchtröja absolut inte förknippas med spelbolag.
  
Svensk ishockey behöver hitta en långsiktig och hållbar strategi tillsammans med sina sponsorer och fans. Det är viktigt just av den anledning att hockeyn behöver de ekonomiska krafterna bakom det. Men jag vill inte se mer symboliska projekt oavsett hockeyförening, jag vill se konkreta handlingar och tydliga samverkan med organisationer som helhjärtat också strävar för social rättvisa. Inte luddiga sociala jippon som har kommit fram via privata aktörers idéer till att stärka sina varumärken – även om jag förstår att det behövs också för att idrottsföreningar ska kunna vinna mark i den här frågan.
 
Faran är att aktörer med stora ekonomiska muskler får mycket makt i sociala frågor, frågor som man egentligen saknar fördjupade kunskaper kring och därför försvinner för ofta den kritiska reflektionen kring det egna arbetet.  Det sociala arbetet är ingen- och får aldrig bli en disciplin som finansiella aktörer och idrottsföreningar skall missbruka för sitt eget värde – socialt arbete handlar om bland annat kampen mot den social orättvisan och människors grundläggande rättigheter och att göra vårt samhälle till en bättre värld.
 
Ska idrotten, inte minst ishockeyn vara delaktiga behöver föreningarna hitta tydliga vägar och strategier för att sporten, sponsorer och samhället ska gå ihop. Idéerna och ambitionerna finns där redan idag och det går att inhämta enormt mycket kunskap från såväl idrottsvetenskapen som socialt arbete för att få fram ett väl fungerande hållningssätt i det praktiska arbetet.
 
Då kan ishockeyn som rörelse inom idrottsrörelsen skapa en bredare plattform att växa, samt få en starkare röst gentemot andra idrottsgrenar som exempelvis fotbollen. Men ishockeyns samhälleliga ansvarstagande och betydelse som det ser ut i dag kan betraktas som begränsade, eller till och med något överdrivna, men att möjligheterna till bättre utveckling och sociala etableringar i samhällsfrågor är stora om nu vår älskade sport vill ta det steget framåt. 0 KOMMENTARER      1960 VISNINGAR
VIKTOR ALNER
viktor.alner@hotmail.com
På Twitter: @ViktorAlner
2019-01-07 12:30:00Tidigare blogginlägg

Brynäsbloggen: Den svaga länken ser ut att bli backsidan
Brynäs Viktor Alner bloggar om Brynäs på SvenskaFans.

Brynäsbloggen: Brynäs SDHL-lag är det bästa på länge – sikta mot toppen redan nu!
Brynäs

Brynäsbloggen: Hjärnskakningarna skadar mer än bara ishockeyn
Brynäs

Brynäsbloggen: Det kan bli enkelt att stava till Descheneau i vinter
Brynäs Viktor Alner bloggar om Brynäs.

Brynäsbloggen: Kan Brynäs lösa arenanamnet på annat sätt?
Brynäs

Brynäsbloggen: Både Gävle kommun och En bra start måste bli tydligare
Brynäs

Brynäsbloggen: Nya formella tider i en anrik rörelse
Brynäs Viktor Alner bloggar om Brynäs på SvenskaFans.

Brynäsbloggen: Honken, Honken, Honken!
Brynäs

Brynäsbloggen: Många defensiva backpjäser, men framåt då?
Brynäs

Brynäsbloggen: En gratisbiljett kan betyda så mycket mer
Brynäs

Brynäsbloggen: Att bära oken på sina axlar
Brynäs

Brynäsbloggen: Är han fanbäraren vi trånat efter?
Brynäs

Brynäsbloggen: Det är en skarp signal från Brynäs
Brynäs

Brynäsbloggen: Rätt fokus och handlingskraft får mycket gjort
Brynäs

Brynäsbloggen: Dags att uppdatera den rena dräkten?
Brynäs

Brynäsbloggen: Gävledala-rivaliteten påverkar andra matcher – en fråga Brynäs måste hantera
Brynäs

Brynäsbloggen: Uppgiften passar Molin som handen i handsken
Brynäs

Brynäsbloggen: Brynäs backsituation väcker funderingar
Brynäs

Brynäsbloggen: Har en positiv inställning till Sundlöv i Brynäs
Brynäs

Brynäsbloggen: The Golden Gun – an American tale: "Den bästa backen i modern tid"
Brynäs

Brynäsbloggen: Tid att skapa den nya identiteten – det nya Brynäs, en vinnarkultur
Brynäs

Brynäsbloggen: Brynäs är byggd för en bättre framtid
Brynäs

Brynäsbloggen: Det svagaste Brynäs vi sett på över tio år
Brynäs

Brynäsbloggen: Jag vill och hoppas men vi förtjänar det inte
Brynäs

Brynäsbloggen: ”För märket på bröstet – vår treklöver i krans av guld”
Brynäs

Brynäsbloggen: Brynäs är så skört att man skäms
Brynäs Brynäsbloggen på SvenskaFans.

Brynäsbloggen: Ge oss något att tro på – Det här håller inte!
Brynäs

Brynäsbloggen: Damhockeyn är inget välgörenhetsprojekt
Brynäs

Brynäsbloggen: Trots öppenheten finns det frågor
Brynäs

Brynäsbloggen: Vi #jantefjantar bryr oss
Brynäs

Brynäsbloggen: En frustrerande känsla
Brynäs

Brynäsbloggen: Släpp in den äldre generationen när legender ska hyllas!
Brynäs

Brynäsbloggen: ”Alla” såg det redan i somras: Brynäs är inte bättre än såhär
Brynäs

Brynäsbloggen: "Bland den snyggaste designen på en matchtröja"
Brynäs

Brynäsbloggen: Upp och nicka Bockens dricka, Rallarbo… Brynäs!
Brynäs

Brynäsbloggen: Ishockeyns samhälleliga ansvar – En ihålig ambition eller verklig kraft?
Brynäs

Brynäsbloggen: Dackell kan liknas vid vår tids "Mr.Brynäs"
Brynäs

Brynäsbloggen: Jag blir stolt när Brynäs tar kampen för det goda
Brynäs

Brynäsbloggen: Fansen har rätt i målvaktsfrågan
Brynäs

Brynäsbloggen: Nej, allt behöver inte höjas till skyarna
Brynäs

Brynäsbloggen: Det är inte svårt att promota damerna
Brynäs

Brynäsbloggen: Brynäs gör det Brynäs alltid har gjort
Brynäs

Brynäsbloggen: The Core Business is… En bra start?
Brynäs Viktor Alner resonerar kring Brynäs färska hållsbarhetsrapport.

Brynäsbloggen: Sjödin blev offer i ett felkonstruerat Brynäs
Brynäs Den väntade jordskredet dånade över Sätraåsen denna måndagsmorgon med beskedet om att huvudtränaren Tommy Sjödin och trotjänaren Janne Larsson lämnar sina poster. De nya männen vid rodret är som bekant Magnus Sundquist och Mikael Holmqvist.

Brynäsbloggen: Morgondagens Brynäsare spelar inte i Brynäs
Brynäs Hur ser Brynäs på arbetet kring Morgondagens Brynäsare? En satsning som successivt ser ut att hamna i skuggan av onödigt värvande ifrån Hockeyallsvenskan menar Brynäsredaktionens nya bloggare Viktor Alner som är tillbaka på SvenskaFans.

Brynäsbloggen: #ShameonyouAaron
Brynäs Så… Aaron Palushaj valde Örebro. Vi var många som nära på kliade ögonen ur ögonhålorna igår kväll när nyheten släpptes. Men jag kan inte förstå hur vissa kan se detta som Bengtzens fel.

Brynäsbloggen: Brynäs har spelat färdigt för säsongen
Brynäs Växjö hade total kontroll över ett svårt sargat Brynäs. Att Brynäs lyckades vinna en match mot seriesegrarna ser jag faktiskt som ett godkänt betyg.

Brynäsbloggen: Tysta experterna nu
Brynäs Ok… att i förra bloggen jämföra Brynäs med min bil var kanske lite väl mycket. Brynäs visade att de minsann inte har något problem med tändningen.

Brynäsbloggen: Brynäs är som en bil
Brynäs Jag har en bil som driver mig till vansinne. En diesel som, när den köptes, var planerad att vara den pålitliga bilen för familjen.

Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 5.
Brynäs Vi avslutade senaste historielektionen när Czarnecki lämnade Brynäs för lockropen från Färjestad.

Brynäsbloggen: Brynästruppen kommande säsong
Brynäs Det här är sannerligen en säsong där vi har nått höga höjder och mörkerdjupa dalar. Men tack och lov så ligger vi inte illa till. Tänk på de tappra själarna som håller på MoDo… en klubb som matat sina supportrar med ångest ända sedan deras SM-guld 2007.

Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 4.
Brynäs I del tre kom vi fram till Leif Boorks sista säsong (07/08) med Brynäs. Han assisterades i kvalserien av kommande headcoach Niklas Czarnecki.

Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 3.
Brynäs Vandringen genom minnenas allé fortsätter. I del tre kommer vi återse Olof Östblom och Wayne Fleming

Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 2.
Brynäs Vi hade i första delen kommit fram till december 1995. Tommy Sandlin hade fått lämna sitt uppdrag som headcoach för Brynäs A-lag.

Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 1.
Brynäs Brynäs är en klubb fylld med spelarprofiler som genom åren gjort sig känd som stjärnor och så finns det de som floppat rejält. Vi har alla pratat om dem. Men hur är det med huvudtränarna? Vilka kommer vi ihåg som gjorde det där extra för laget? Eller vilka floppar kommer ni ihåg?

Brynäsbloggen: Andreas Dackell
Brynäs Andreas Dackell hyllades idag. Dackells tårar grep tag i mitt hjärta när hans vepa lyftes. Kommer ihåg säsongen 95-96 då jag fick prata med honom inför mötet mot Luleå. Jag har förmodligen redan berättat det här men det känns på något sätt… passande att åter berätta denna historia.

Brynäsbloggen: Halleluja Wikegård
Brynäs Det är inte ofta jag håller med Leksand. Men jag förstår de Allsvenska klubbarnas oro och funderingar om det nya tv-avtalet.

Brynäsbloggen: Så arg så jag skakade
Brynäs Jag har suttit och hållit mina tankar i nästan en vecka. Jag har helt enkelt varit allt för arg för att kunna skriva ner dem.

Brynäsbloggen: Växlarna kommer ta oss ur det här svarta hålet
Brynäs Med en lättnadens suck sätter jag min nu ner och plitar ner lite tankar. Jag hade en god känsla inför den här matchen. Det kändes i hela kroppen att den här matchen skulle inkassera tre poäng.

Brynäsbloggen: Jag blickade österut
Brynäs Det som man knappt kunde drömma om har hänt. Brynäs har fullständigt blivit en cirkus den här säsongen. Jag vänder på mig av ren oro att plötsligt höra François Bronett säga sin välkända ”Får jag be om största möjliga tyssstnad”.

Brynäsbloggen: Som stjärnorna en klar vinternatt
Brynäs Krisstämplar, värvningar och sparkande duggar tätt bland åsikterna från fansen. Brynäs försöker istället, i värsta stormen jobba fram en trygghet.

Brynäsbloggen: Sveriges Don Cherry
Brynäs Roger Melin hade en önskan om att få avsluta sin aktiva karriär som coach i Brynäs. Ett två år långt kontrakt skrevs där han hade förhoppningen om att få göra något riktigt roligt de sista åren som tränare. Nu kan vi se att det i verkligheten bara blev åtta matcher.

Brynäsbloggen: Inställningen
Brynäs Brynäs har börjat riktigt dåligt. Några har tagit upp det faktumet att den här säsongens usla start är klubbens näst sämsta sedan Elitserien startades 1975. Jag tror det beror på spelarnas inställning. Roger Melin slog nämligen huvudet på spiken då han, inför matchen mot Djurgården, sa att spelarna trodde de kunde köra på från finalspelet i våras. Ett klassiskt fall av övertro på sig själv med andra ord. Just på grund av det så skulle jag vilja säga detta till spelarna.

Brynäsbloggen: Brynäs
Brynäs Jag erkänner att jag var en av dem som tyckte det var ett bra val av Brynäs när de tog in Roger Melin som coach i Brynäs igen.

Brynäsbloggen: Mos på korven
Brynäs Så var vi igång. I dessa årstider så är det nästan bara ishockeyn som kan få mig att dra på smilbanden. Regn och rusk och semester som tog slut allt för fort. Nej, tack och lov för ishockeyn och Brynäs.

Brynäsbloggen: Rödins vara eller icke vara
Brynäs Nyheten om att Anton Rödin kan komma tillbaka i vinter fick mig att hoppa av lycka. Men hur troligt är det och vad skulle det innebära för Brynäs?

Brynäsbloggen: Små tankar en torsdagskväll
Brynäs Mikael Johansson är alltså klar för Brynäs. Senast jag gladdes över en Färjestadare i Brynäs…

Brynäsbloggen: Tveksam till CHL
Brynäs Aaron Palushaj har börjat säsongen riktigt målfarligt och vi kan nog enas om att hans start på säsongen ser riktigt lovande ut. Renberg var t.ex alldeles salig över honom i matchen mot Comarch Cracovia.

Brynäsbloggen: Ge järnet
Brynäs Jag har en dålig känsla inför den sjunde matchen. Det är som att det ilar genom ryggraden. Snälla rara Brynäs… visa hur fel jag har.

Brynäsbloggen: Nej det är inte över än
Brynäs Jag sitter och räknar på fingrarna. 2-2 i matcher får jag det till. Femte matchen spelas ikväll. Hur kan det då vara över?

Brynäsbloggen: Bara att bryta ihop och komma igen
Brynäs Det här var inte en förlust på grund av att Hv71 var bättre. Det här var en fullständigt onödig förlust orsakad av Brynäs.

Brynäsbloggen: Final
Brynäs Roger Rönnberg steg rejält i mina ögon efter det att Brynäs slagit ut Frölunda i semifinalen. Han började sin semester med att hylla Brynäs. Under pågående semifinal så ska inga vänliga ord yttras… men sedan som den gode förloraren han är så hyllar han Brynäs.

Brynäsbloggen: Rumble in the Sätraåsen
Brynäs Wow… jag kan bara säga wow. Pressad i underläge med 3-2 i matcher. Förlust och det är semester. Hemmaplan med en hop nervösa supportrar som håller tummar och stortår. Fingrarna är dessutom så korsade att de blir stora rosetter. Med det som bakgrund så går Brynäs ut och vinner. Inte bara vinner… de Förnedrar Frölunda.

Brynäsbloggen: Spelande hockey
Brynäs Jag trodde de skulle värva Jeremy Colliton som coach. Men istället blev det en Gävlebo

Brynäsbloggen: Ingen mellanmjölk här
Brynäs Går det för fort för Brynäs? Vad ska till då för att ändra på matchserien? Kämpa för emblemet på bröstet.

Brynäsbloggen: Öka takten busschaufför
Brynäs En semifinal i SHL är nästan som att likna det hela med ett krig. Jag ryser bara av tanken på vad som väntar.

Brynäsbloggen: Vinnarskallar vinner matcher
Brynäs Jag ber så mycket om ursäkt David. Jag är dock inte ledsen utan jag sitter här och njuter av att jag hade så fel. Vinnarskallen hos denna norrlänning verkar vara av rekordnivå.

Brynäsbloggen: David mot Goliat
Brynäs När ett lag börjar ”lattja” mer med pucken än att spela den så vinner man sällan några matcher. Man vinner definitivt inte en slutspelsmatch.

Brynäsbloggen: Det är dags
Brynäs Känner ni lukten? Mmmmmm… det luktar så vansinnigt gott. Vad är det för något som luktar så underbart? Men… är det du som luktar så gott Le Mat?

Brynäsbloggen: Tankar om det som väntar
Brynäs Att se Kevin Clark etta i skytteligan känns riktigt bra. Att se Oskar Lindblom på andra plats känns ännu bättre.

Brynäsbloggen: Starkare nu än då
Brynäs Rekord är alltså ett faktum. Åtta raka segrar har inte hänt Gävlelaget sedan svensk hockey tog steget och skapade Elitserien. De attans rivalerna Färjestad sitter på 12 segrar i rad… Jag skakar på huvudet och blickar upp mot himlavalvet. Hur… hur är det möjligt att de kan vara värst? Men sedan är det väl Brynäs, va? DJURGÅRDEN??? Jag knyter näven så hårt att den skakar. Med klingande norrländska så muttrar jag ”nog är det väl gud förb…..”.

Brynäsbloggen: Det här är sjukt
Brynäs Sjuka ungar här hemma. Sjuka siffror i poängprotokollen. Sjukt så bra juniorerna lirar i laget.

Brynäsbloggen: Vem ska man tro på
Brynäs Är vi ibland lite för snabb att döma en spelare? Borde vi inte ibland vänta lite med att kritisera en spelare som kommer till klubben?

Brynäsbloggen: Kärleken för hockeyn
Brynäs Jesper Jensen borde aldrig ha fått komma tillbaka i matchen borta mot Luleå i torsdags. Med tanke på smällen han fick av Craig Schira så borde de inte ens ha tänkt tanken på att låta honom komma tillbaka i samma match.

Brynäsbloggen: Omöjliga räddningar
Brynäs Jag tycker många är onödigt hård över förlusten mot Malmö. Det var inte någon dålig match av Brynäs. Det var heller ingen dålig match av Malmö. Men det som stack ut var den otroliga match som Oscar Alsenfeldt hade. Sällan har jag sett sådana solklara mål blivit nekad av en målvakt. Problemet är bara det att det här är vardagsmat för honom den här säsongen. Om en målvakt sitter på över 95 i räddningsprocent efter 24 matcher så …

Brynäsbloggen: Verkligheten kan göra ont
Brynäs När man blir så glad över en seger att man av misstag råkar slita tag i frugans ömma fot… då vet man att det var en efterlängtad seger.

Brynäsbloggen: Inte glad just nu
Brynäs När jag sitter här, halvt nersjunken i stolen med 0-3 förlust stämplat i pannan likt en hästspark, så kommer funderingarna likt en huvudvärk.

Brynäsbloggen: Spända trådar
Brynäs Det är inte mer än självklart av Bengtzén att sätta krav på när ”Bulan” senast ska ge svar angående sin framtid i klubben.

Brynäsbloggen: Det finns saker som går före allt annat
Brynäs Just nu så går mina tankar till Oscar Möller och hans familj. Jag har full förståelse att han tar en timeout från hockeyn.

Brynäsbloggen: Ursäkta snoret
Brynäs Förkylningens klor sitter djupt i familjen och jag tänker på den gamla reklamfilmen om Echinagard. Den där skådespelaren Roland Jansson, med handduk över huvudet jämför förkylning med att föda barn.

Brynäsbloggen: Nyårskarameller
Brynäs Vi har passerat ännu ett år. Ibland häpnar jag över hur fort ett år kan gå. Eller, hur fort det kan kännas att ett år går. Tiden rusar förbi utan minsta tanke på att stanna. Varken du eller jag kan stoppa det och det enda vi kan göra är att luta oss tillbaka och se vart åren tar oss.

Brynäsbloggen: Göteborg HC
Brynäs När jag läser artikeln om Göteborg HC på GP.se så undrar jag om Frölundas styrelse just nu sitter och funderar ”Hur fasen kunde vi rulla ut röda mattan åt Brynäs… här i GÖTEBORG?”.

Brynäsbloggen: Åh vad jag är stolt att vara brynäsare
Brynäs Varje gång jag ser sargen i Gavlerinken så fylls jag av varma känslor. Det budskap som Brynäs sänder ut till samtliga som ser deras match, på plats eller framför tv-rutan är så viktigt.

Brynäsbloggen: Tankar om förstärkningar
Brynäs Med Blake Shelton i högtalarna och en stärkande kopp kaffe så tar jag nu ton. Det är dags att rensa luften lite tycker jag. Ni behöver inte oroa er, jag tänker inte vara otrevlig. Men det har kommit upp några saker runt Brynäs den senaste tiden som jag tänkte ta upp.

Brynäsbloggen: Peppa och hylla
Brynäs 2016… vad innebär det för er? För mig så känns det som att vi borde ha nått en punkt där den mänskliga utvecklingen hindrar oss från att inta stadiet grottmänniska. Men… tyvärr så är vi inte där än.

Brynäsbloggen: Störa eller inte störa
Brynäs Snön vräker ner och jag kan inte känna den glädje över det som många gör. Många i min närhet jublar just nu då de har lidit hela sommaren av ”kan inte köra skoter” syndrom. De jublar just nu då flingor, stora som folkvagnar faller ner. Jag sitter med min kaffekopp och muttrar likt en sur gammal gubbe. Ungarna jublar och går med huvudena böjda bakåt och tungan ut för att fånga så många snöflingor som möjligen går. Jag sitter här och muttrar ”man kan få mask i magen”.

Brynäsbloggen: Tårfyllda ögon
Brynäs ”Hello darknes, my old friend I´ve come to talk with you again Because a vision softly creeping Left its seeds while I was sleeping And the vision that was planted in my brain Still remains within the silence”

Brynäsbloggen: Spela ordentligt
Brynäs Jag vet faktiskt inte hur jag ska börja… Jag får inte riktigt fram mina tankar till ord. Det är så många tankar att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Vi gör väl ett försök i alla fall.

Brynäsbloggen: Halmbockar och knätoffsar i Gavlerinken
Brynäs Om man lyssnar noga så kan man riktigt höra stämningen som ligger i antågande. En stämning som blir mer och mer spänd för varje minut som går. Leksandsfansen har triggat igång den genom att mena att vi brynäsare blir dryg, så väldigt dryg när Brynäs vinner. Derbymatcherna har, i media fått epitetet isens El classico. Skillnaderna mellan lagens kaptener synas… Ollas eller Blomqvist, vem av dem är bäst?

Brynäsbloggen: Några tankar
Brynäs En seger mot Luleå innebär alltid en viss höjning på mysfaktorn, det medger jag. Men var fanns mysfaktorn på arenan?

Brynäsbloggen: Mästerkocken Bengtzén
Brynäs Ett sällan skådat sug efter en seriepremiär som denna. Både spelare och supportrar gnylar och skakar i längtan att få slå igång säsongen. Och alla verkar de vara eniga… det är länge sedan Brynäs såg så här intressant ut.

Brynäsbloggen: Pessimistkonsulten anropar
Brynäs Jag sitter just nu och tänker ”Brynäs har ett dåligt utgångsläge inför premiären”.

Brynäsbloggen: Ledarskap
Brynäs Som coach är det viktigt att kunna ta och ge kritik. En ledare måste kunna kliva ett steg bakåt ibland och fundera på hur man utvecklar sig själv på bästa sätt.

Brynäsbloggen: Händerna innanför vagnen så åker vi
Brynäs Jag tror att produkten Brynäs kommer att kliva i värde den här säsongen. Och det är verkligen på tiden att de gör det.

Brynäsbloggen: Marc Zanetti
Brynäs Ryan Gunderson, vem? Jaha… jajajaaaa, du menar den Ryan Gunderson. Nej vi har ju Marc Zanetti.

Brynäsbloggen: Laget 2016-17
Brynäs Stefan Bengtzén arbetar nog nu så pass intensivt att svettens pärlor sitter på pannan. Telefonerna är säkert glödande varm av alla samtal. Vem ska få äran att få ta på sig Brynäs matchtröja nästa säsong.

Brynäsbloggen: Retro del 3 av 3
Brynäs 2012… vilket år det var. Min älskade son såg världen och Brynäs tog sitt 13.e SM-guld. Jag kan fortfarande komma på mig själv sjungandes ”guldet ska hem”.

Brynäsbloggen: Retro del 2 av 3
Brynäs Året 1999 var, för mig ett dystert kapitel i livets bok. Jag var ung och oerfaren om livet. Jag bodde i en liten källarvåning utan dusch, ordentliga fönster eller någon vettig form av ventilation.

Brynäsbloggen: Retro del ett av tre
Brynäs Jag vet att jag inte borde bry mig. Jag vet det men det bränner till i mitt hjärta varje gång och jag kan inte hjälpa det… jag blir arg.

Brynäsbloggen: Bit inte för hårt
Brynäs Nu är det bara dagar kvar innan transferfönstret slår igen framför näsan på den sportchef som inte hunnit fram och vifta med sedlarna (vi har ju ganska fina sedlar nu för tiden). Supportrarna står på tå och biter sig i läppen i förhoppning om att just deras sportchef, likt påven, ska ställa sig vid balkongen och ropa ut den nya messias.

Brynäsbloggen: Mindre snack och mer verkstad
Brynäs Hur ska hockeyn någonsin kunna putsa bort smutsen från kostymen och kalla sig en ren sport, så länge som man aldrig går från ord till handling?

Brynäsbloggen: Guldkorn sökes
Brynäs Rödin skadad. Vi saknar alltså vår lagkapten och hela ligans poängkung. Hur ska vi ställa oss till det här? Är det nu som någon vi knappt hört av, längst bak i ledet, som kommer att kliva fram och frälsa oss?

Brynäsbloggen: logik kontra hjärta
Brynäs Backarnas vara eller icke vara i Brynäs… det är frågan.

Brynäsbloggen: värvningsdregel
Brynäs Så sitter vi här igen med en efterlängtad seger. Ögonen svider lite så man kliar sig i ögonen samtidigt som man tänker ”när var det senast vi vann nu igen?”. Det känns lite så och man blir nästan lite irriterad över de ”onödiga” förluster som laget dragit på sig den senaste tiden.

Brynäsbloggen: Beska nyårskarameller
Brynäs Jag börjar fundera på hur väl ledarskapet fungerar för tillfället.

Brynäsbloggen: Julskinkan som försvann
Brynäs Segerns sötma skapar en trygg filt som täcker den bubblande sörja av irritation.

Brynäsbloggen: Myspys vid brasan
Brynäs Julens nobla dag närmar sig. Ett lag firar julafton redan och presenterar tillskott. En spelare är arg och menar nog att tomten inte borde komma hem till en viss någon.

Brynäsbloggen: TLC
Brynäs Det närmar sig jullov och jag tror det är något som spelarna verkligen behöver.

Brynäsbloggen: Motarbeta sig själv
Brynäs Ibland så blir man tvungen att stanna upp och fundera. Fundera på om man kunde ha gjort saken annorlunda. Reflektera över om något kan vara värdefullt att behålla, speciellt om ämnet inkluderar andra än en själv.

Brynäsbloggen: En inställning jag inte vill se igen
Brynäs Nej, nej, nej och åter nej. Det var inte det här jag menade med att vara totalt respektlös mot hemmalaget.

Brynäsbloggen: Målen som räknas
Brynäs Ishockey… denna underbara sport. Ishockey… denna fantastiska sport som kan vara så horribelt orättvis. Hur kan det vara så oerhört omöjligt att hitta ”hålen” på en målvakt? När man varit framme vid tv-apparaten så många gånger och pekat. Alltså, jag är glad att jag inte tryckte fingret genom skärmen.

Brynäsbloggen: Pajen var i alla fall god
Brynäs Både jag och Brynäs var uppe i den nordligaste SHL-staden på lördagen, men det var nog bara jag som hade det trevligt.

Brynäsbloggen: Ta en kaffe du "Starky"
Brynäs Brynäs vinner och vinner. Brynäs gör mål likt en eldare kastar kol i pannan för att hålla trycket i ångloket. Men jag sitter här, likt en bortskämd unge, och surar. Brynäs gjorde säsongens sämsta match när de bortaslog Malmö med 3-0.

Brynäsbloggen: Vi har ju i alla fall Vancouver
Brynäs Ibland händer det att man som brynäsare blir, nära på mallig. Man bröstar upp sig och tittar lite överdrivet glad på de andra i rummet.

Brynäsbloggen: Underbara Brynäs
Brynäs Det är inte många lag i SHL som ger mig sådan total glädje när de förlorar hemma mot Brynäs som Frölunda. Antar att det beror på att det inte tillhör vanligheten. Ungefär som då Färjestad åker ur slutspelet mot Brynäs. Fantastiskt underbart men ganska ovanligt om man ser till historien.

Brynäsbloggen: Det fungerar aldrig att gena
Brynäs MoDo på besök. Tidigare under säsongen så smålogs det hos deras motståndssupportrar "blir kul att se alla transatlanter i alla fall". Nu, matchen efter Frölunda så verkar några leenden ha sloknat. Varför vet jag inte riktigt.

Brynäsbloggen: Dags att tugga taggtråd
Brynäs Hur ska man börja det här med att försöka få in en positiv anda? Vi förlorar ju bara!!! Är det dags att sparka ”Bulan” eller göra som MoDo och värva?

Brynäsbloggen: Fokus är A och O
Brynäs Det brukar sägas "välj dina strider". Det är bättre att gå vidare i stället för att slå huvudet blodigt.

Brynäsbloggen: Gobbel gobbel säger kalkonen
Brynäs Vilken vecka det har varit. Det har rullat in nyheter från alla håll. Saker som tyvärr inte gynnar sporten. Jag tycker det mer och mer blir en enda stor klump som skapar huvudvärk. Det är, just nu, inte lika kul med hockey som tidigare.

Brynäsbloggen: Vad har ni ställt till med?
Brynäs Titta nu vad ni har ställt till med. Nu har ni allt gjort bort er. Experterna i media vågar ju knappt gå hem nu på grund av er. De är ju rädd att ha fel i var det är de bor. Ni har skakat om Hockeysverige så väldigt att Roger Rönnberg väljer att doppa sina egna spelare i den värdelösa grytan istället för att se sanningen.

Brynäsbloggen: "Bulan" genar aldrig
Brynäs Jag måste erkänna att jag känner en viss oro inför dagens möte med Frölunda. Som inställningen Brynäs visat de två senaste matcherna så borde vi alla vara oroliga.

Brynäsbloggen: Fullt kaos med diving som krydda på moset
Brynäs Kaosteori eller kaologi som det också kallas. Kaotiska system där små förändringar i begynnelsevillkoren på sikt ger stora och oförutsägbara skillnader. Eller kaos i mönsterbildning, där system som börjar i enkla/slumpmässiga tillstånd producerar regelbundna eller komplexa beteenden.

Brynäsbloggen: Jag purrar när Brynäs morrar
Brynäs Jag biter mig i läppen för att inte svära. Men ibland kanske Hockeysverige borde peka sitt finger och säga "SKÄMS PÅ ER".

Brynäsbloggen: En avstängning som känns
Brynäs Sitter och funderar på lämpliga ord att skriva. Lämpliga ord som man kan sätta på Karalahti och hans tilltag. Men tyvärr så är det bara barnförbjudna ord som gör sig till känna. Ilskan sitter fortfarande kvar fast det har gått tre dagar sedan händelsen. Visst, han har gett sin syn på det hela men… jag hoppas verkligen att han kontaktar Petr och ber om ursäkt.

Brynäsbloggen: Mot Hovet för 3 poäng
Brynäs Med dåliga vibbar som fladdrar och slår likt tjädervingar så ställer jag mig trotsande i motvinden och försöker vråla som en tiger.

Brynäsbloggen: Lyssna på sensei och håll fingrarna i styr
Brynäs Sitter och sörplar på en kopp Gevalia. Mmmmm det smakar som en 6-3 seger.

Brynäsbloggen: ÄNTLIGEN!!!
Brynäs Så är det då äntligen dags för premiären av SHL 2015-16. Ikväll smygstartar ligan med Linköping mot Djurgården och nykomlingen Karlskrona mot Färjestad. Imorgon, torsdag startar det äntligen. Som vi alla har väntat. Som vi har längtat efter att se hur Brynäs står sig mot de övriga. Blir det moll eller kommer vi att gå i ständigt berusande falsett?

Brynäsbloggen: Var det inte en back vi skulle ha?
Brynäs Mitt i den stekheta augustivärmen så släpper Bengtzén den stora bomben. Alcén. Johan. 27 år gammal, återvänder till Brynäs. Många skakar, frågande, på huvudena så att kinderna fladdrar. Var det inte en back vi skulle ha?

Brynäsbloggen: Det är sommar (på papper).
Brynäs Vare sig man har ett brandtal som coacherna på film eller präntar in Cassius Clay (Mohammed Ali) "I shook up the world" för laget så ser det tunt ut enligt media.

Brynäsbloggen: "Vi kan inte bara lägga oss ner och dö"
Brynäs Spelare försvinner från klubben och några börjar oroa sig över tystnaden från sportchefen. Inga värvningar och vi är "klara" för Allsvenskan. Jag säger som vår lagkapten Andersén "Vi kan inte bara lägga oss ner och dö". Ha tålamod och vi kommer få se spelare presenteras. Jag sitter som på nålar för att få se vad det blir.

Brynäsbloggen: Kvartsfinal med Calskrove
Brynäs Bloggaren tar kaffekoppen och sätter sig i fåtöljen. Det knarrar gott i skinnet på pallen när fötterna landar. Det är dags för ”en himla massa goa funderingar”.

Brynäsbloggen: Karamell som värmlänningar inte tycker om.
Brynäs Gameday!!! Jag sitter och suger på en karamell som smakar så gott att jag knappt vill att det ska ta slut. Vad den heter? Färjestad missar kvartsfinal. Absolut inte ett försök till spådom utan det är en karamell tagen ur burken önskemål.

Brynäsbloggen: 1 av 3 klar.
Brynäs NÄÄÄÄJE!!! Brynäs gjorde, i stort, en kanonmatch. Media hoppar upp från stenarna de gömt sig bakom. Brynäs vann!!! De rubbade Färjestad… i värmlänningarnas ishall dessutom. Nu kan inte Färjestad vinna två matcher. Nu kommer Brynäs få möta ”omöjliga Skellefteå”.

Brynäsbloggen: Historia kan lära oss mycket
Brynäs Än en gång ställs vi mot Färjestad… Än en gång så tvingas vi försöka tämja vargar… Än en gång måste vi vandra i de mörka skogarna av Värmland… Kommer vi få se solens strålar på andra sidan?

Brynäsbloggen: Nu är det dags att trimma motorerna.
Brynäs Då var det klart! Jublet vet inget slut och det låter nästan som Brynäs vunnit ett mästerskap. Jag kritiserar ingen för jag har samma känsla. Stenen som vi alla har haft på axlarna har varit äckligt tung. Stenen har heller inte varit jämn utan det har varit vassa kanter som tryckt och skurit i en under hela den här säsongen. Tänk er då hur tung och hemsk stenen som killarna på isen har haft att bära…

Brynäsbloggen: I drömmarnas värld.
Brynäs Fem omgångar kvar innan slutspel och allt vad det heter. Leksand och MoDo har ett svårare spelschema än Brynäs och jag kan inte, hur jag än vrider och vänder på det, se att Brynäs inte ska klara sig. Det borde rent av, vid vinst ikväll, vara klart. Men nu tänker jag inte jinxa det här mer utan drömma om något annat.

Brynäsbloggen: Så efterlängtat
Brynäs Det händer inte ofta den här säsongen. Det är så ovanligt att man rent av kan räkna dem på en hand. Det är så ovanligt att jag nog vågar påstå att en lortgris byter underkläder oftare. Brynäs vann… på BORTAPLAN!!!

Brynäsbloggen: Bertilsson
Brynäs Likt ett filmklipp på internet känns det som att jag skulle kunna gå, bredbent och med armarna brett utsträckta, och vråla "Vem var det som slog in nödstoppen? Vem var det?".

Brynäsbloggen: Går hissen upp?
Brynäs Lagen toppar formen för slutspel och Brynäs vägrar ge bort sin "plats". Men räcker det till för att ha en chans till slutspel?

Brynäsbloggen: Vad är ok?
Brynäs Likt en okontrollerbar elefant kliver jag nu på den tunna tråden och undrar vad som är ok för en elitidrottare i sitt privatliv.

Brynäsbloggen: Transferfönstret
Brynäs Det berömda transferfönstret är stängt. Brynäs satsade inte på några "sista minuten värvningar". Den stora frågan är väl snarare om det tilläts att slå knock på lagbudgeten och ta en ekonomisk risk för att säkra SHL-kontraktet.

Brynäsbloggen: Mot soluppgången med hissade segel
Brynäs Näsan är tjock och halsen stakar sig. Nej, det är inte gråten över ännu en förlust. Ännu en bitter sa... förlust där vi inte får ut det spel vi ska kunna presentera. Förkylning verkar ha hittat mig och det är näst intill lika irriterande som Brynäs, rakt igenom, usla spel.

Brynäsbloggen: Sveriges bästa derbymatch spelas ikväll
Brynäs Med trubbig spets blir det inte snyggt på papperet. Bloggen tar Rocky Balboa till hjälp om tankarna inför kvällens heta derby.

Brynäsbloggen: Brynäs söker frälsning i norr
Brynäs Likt en science fiction film där astronauter på Mars i panik letar efter syrgastuber i ett okänt rymdskepp, letar nu Brynäs ny luft väldigt nära Luleås björnar.

Brynäsbloggen: Glöm SM-guld, nu gäller överlevnad!
Brynäs Förlust med 2-7 i Gavlerinken igår mot ett inspirerande Skellefteå AIK, men vad ska vi då kalla Brynäs spel? Det var iallafall under all kritik, jag förstår att supportrar är besvikna på säsongens Brynäs IF.

Brynäsbloggen: Tänk vad fort man kan glömma efter en seger.
Brynäs I försök att sjunga som Alice Cooper så tar bloggen sig vatten över huvudet. Men först lite funderingar på veckans händelser så här långt

Brynäsbloggen: Felsteg är aldrig bra
Brynäs Bloggen sliter sitt tunna hår och funderar på varför ett så viljelöst Brynäs åkte till Örebro

Brynäsbloggen: Hockeyns slumkvarter, inget för Gävle?
Brynäs När förlusterna radar upp sig och både supportrar och klubb börjar visa frustration. Hur ska man då lösa problemet? Här kommer bloggens tankar om ämnet Brynäs IF.

Brynäsbloggen: Nu får det vara nog!
Brynäs Ikväll kom sjätte raka förlusten och Brynäs har totalt läckt in mål, hela 30 insläppta mål på sex matcher. Brynäs vägrar kalla det kris men det börjar bli lite väl mörkt nu. Hur långt får det gå innan något händer inom föreningen?

Brynäsbloggen: Wow för Brynäs första period, men sen...
Brynäs 6800 personer hade äntligen fattat att Brynäs behöver publikstöd och att ishockey är bäst på plats i arenan. Handklapporna var tillbaka och tillsammans skapades det en fantastisk hockeyfest om det inte vore för HV71:s effektiva målproduktion som drog ner firandet en aning, HV71 vann matchen med 7-4.

Brynäsbloggen: Supportrarna ställer höga krav på sitt Brynäs!
Brynäs - Avgå Tommy! - Kvalserien nästa! - Värva nya spelare nu, innan det är försent! - Visa hjärta!

Brynäsbloggen: Brynäsfansen skänker kläder
Brynäs Läsarna på Brynässidan har varit givmilda och skänkt pengar till Kenyaprojektet som ingår i kampanjen Brynäsare för UNICEF. Jag vill nu redovisa det ni har ger till barnen i Afrika i Brynäsandans namn.

Brynäsbloggen: Målskyttar, var är ni?
Brynäs Brynäs åkte igår på ännu en snöplig förlust, ett Luleå som avgjorde matchen med sitt 2-1 mål i slutet av tredje perioden. Jag börjar fundera och grubbla lite över Brynäs, det ser trögt och målfattigt ut.

Brynäsbloggen: Brynäs startar med blandade resultat!
Brynäs En förlust, en vinst och en förlust efter straffar. Det är Brynäs säsongsinledning av SHL. En inledning där juniorerna har tagit för sig ordentligt och dessutom levererat. Hur långt kan Brynäs ta sig i vinter?

Brynäsbloggen: Brynäs IF skänker kläder till Brynäsare För Unicef
Brynäs I samband med Brynäs arbete kring UNICEF startades kampanjen Brynäsare för Unicef som handlar om att få så många fans som möjligt att skänka till insamlingen. I detta projekt ingår också en klädinsamling till barnhemmet i Komotobo i Kenya som leds av Brynäsredaktionen här på SvenskaFans. Nu har Brynäs IF valt att stötta projektet.

Brynäsbloggen: En lyckad Brynäsdag på Rådhustorget!
Brynäs Idag var det äntligen dags för alla Brynässupportrar att möta sina idoler på riktigt nära håll i Gävle. Alla spelare från Brynäs dam och herrlag var på plats på Rådhustorget under lördagen för att skriva autografer och fotograferas tillsammans med supportrar.

Brynäsbloggen: Hjärtan sträcker sig över klubbmärkena
Brynäs Viktor Alner bloggar om kampanjen Brynäsare för Unicef.

Brynäsbloggen: Tillsammans gör vi skillnad
Brynäs Viktor Alner bloggar kring kampanjen Brynäsare för Unicef.

Brynäsbloggen: Dags att visa stolthet Gävle!
Brynäs Det är inte bara vädret som är trist i Gävle just nu, Gävle kommun tar tillbaka det avtal som var meningen till Brynäs IF för att utveckla samarbetet med UNICEF och tillsammans starta upp någonting som heter "En bra start". Någonting som får mig att reagera starkt, varför? Varför Gävle kommun?

Brynäsbloggen: Jag saknar hockeyunderhållning!
Brynäs Alla pratar om Skellefteå AIK, det finns inget bättre lag och att de är ett nummer för stora för SHL. Visst är det ett lag många lag ser upp till, men vi har ett problem inom svensk ishockey just nu. Vart är underhållningen i SM-slutspelet?

Brynäsbloggen: The game is over
Brynäs Det blev inget 14:e guld i Gävle den här säsongen, Färjestad visade sig vara lite bättre. Igår slog Karlstadslaget ut Brynäs ut SM-slutspelet och därmed är säsongen över för Brynäs del. Det gör ont i ett supporterhjärta att säsongen nu är över för denna gång.

Brynäsbloggen: "Plötsligt händer det"
Brynäs En måstematch för Brynäs och ett Färjestad som hade chansen att avgöra med fyra raka vinster och ta sig till semifinal. Men det här var Brynäs kväll, 2-0 vinst och nu går serien till en femte match i Läkerol arena på måndag.

Brynäsbloggen: Brynäs är laget vi aldrig ska räkna bort!
Brynäs Slutspelet 2014 har börjat, Brynäs och Färjestad drabbades samman i Läkerol arena igår för kvartsfinal 1. En tuff och jämn match som slutade 1-2 till Färjestad och som vann den så viktiga första matchen. Ny match på tisdag i Karlstad och Brynäs vet vad som gäller...VINST!

Brynäsbloggen: SM-slutspelet 2014!
Brynäs Den bästa tiden på året är när hockeysäsongen går mot slutspel och helt avgörande matcher. Åtta lag kommer vara med i kampen om SM-guldet, men det kommer bara vara ett vinnande lag på isen när den här kampen är över. Vilket lag och stad som får jubla högst återstår att se. Låt kampen om Le Mat pokalen starta!

Brynäsbloggen: Positivt överraskad av Brynäs IF!
Brynäs Grundserien är över för den här gången och Brynäs slutar på en fin fjärdeplats i tabellen och kvartsfinalmotståndare blir Färjestad BK. En härlig matchserie att vänta då dessa två lag snart kan skriva en hel bok om lagens historia mot varandra. Vi kommer få se en härlig kamp mellan två stora lag i svensk ishockey, det vinnande laget blir Brynäs IF.

Brynäsbloggen: Säsongens viktigaste match väntar!
Brynäs Idag väntar den viktigaste matchen den här säsongen för Brynäs IF. Blir det en direktplats till SM-slutspelet? Eller kommer laget att missa det och istället försöka spela sig en plats dit, i ett play-in? Hur klarar sig Brynäs utan sin backstjärna Ryan Gunderson? Frågorna är många, men svaren har jag! Klart Brynäs tar en direktplats in i SM-slutspelet!

Brynäsbloggen: SHL-tåget går mot en tuff avslutning och det sista Gävledaladerbyt väntar
Brynäs Uppehållet är över och det regnar OS-medaljer över Sverige, vilken härlig insats av alla svenskar som slet och kämpade in i det sista. Tillbaka till SHL och avslutningen, nu är det Brynäs som måste slita och ge järnet de sista omgångarna om man ska nå en topp sex placering. På onsdag väntar den första matchen och det sista Gävledaladerbyt, oerhört viktiga poäng står på spel. Ge järnet nu Brynäs!

Brynäsbloggen: Inför slutspurten, Det här fixar ni Brynäs!
Brynäs Det är snart dags för ett OS-uppehåll och i Brynäs finns det en hel del att rätta till i spelet men också spelare att hylla. Det är nu SHL går in i en slutspurt och hur kommer det gå för Brynäs? Tar man en direktplats till slutspelet? Eller finns det nerver kvar sen förra säsongen då man tappade rejält efter nyår?

Brynäsbloggen: Slarvigt spel i veckans två matcher
Brynäs Bedrövligt spel mot Leksand i torsdags och en helt okej insats under lördagskvällen mot Örebro, dags att summera veckans insats och blicka framåt mot en av säsongens viktigaste veckor där Brynäs riktar blicken mot toppen av tabellen.

Brynäsbloggen: En Brynäsklack som inte hörs
Brynäs Det eviga tjatet om att Brynäsklacken är Sveriges sämsta klack börjar nu även jag inse. Jag vill självklart att Brynäsklacken ska vara Sveriges bästa klack istället men dit är det en lång väg att gå. Vem har ansvaret för klacken? vem/vilka organiserar hemmastå i Läkerol arena? Självklart förstår jag att supporterklubbarna har mycket med det här att göra, det arbetas säkert med det här hela tiden. Men jag börjar känna mig lite orolig, vart är supportrarna?

Brynäsbloggen: Julledigt väntar och i Brynäs är det lugn och ro
Brynäs Dags att förbereda sig för juletider, gratinera julskinkan, sätt upp den vackra julgranen och slå dig till ro, för nu tar även SHL lite julledigt. Men kan verkligen alla lag slå sig till ro?

Brynäsbloggen: Många är kritiska mot Robin Rahm
Brynäs Tung förlust ikväll, Modo vann matchen med hela 5-2. I Gävle sitter nu människor och kastar kritik mot målvakten Robin Rahm. Jag tar det ändå lite försiktigare, här kommer mina åsikter kring den kritiserade målvakten.

Brynäsbloggen: Nu väntar en tuff och viktig tid för SHL-lagen
Brynäs Ett välbehövligt speluppehåll för Brynäs och övriga lag i SHL är snart slut. Dags att återigen ta på sig matchtröjorna och skridskorna och ge järnet i varje närkamp ute på isen.

Brynäsbloggen: "Ishockeyn blir tråkig utan stämning i arenan"
Brynäs Igår var en sådan kväll då ingenting gick Brynäs väg, och dessutom inte ens 5000 på läktarna. Vad är det som händer med publiken? Det här måste SHL se allvarligt på!

Brynäsbloggen: Toppen och botten!
Brynäs Dags att ge Örebro hockey beröm för sin energi, samtidigt som man börjar fundera vart energin i HV71 är. Tankar och funderar kring båda lagen bjuder jag på i detta inlägg.

Brynäsbloggen: "AIK stoppar hockeyfest"
Brynäs Jag tänker inte ge mig in i något hockeybråk men visst är det förbannat konstigt att inte AIK hockey bjuder in Leksand Superstars till Globen på annandag jul när AIK och Leksand möts i ett häftigt möte? Man stoppar någonting som skulle blivit en hockeyfest.

Brynäsbloggen: 100 procent arbete + mannen med mustaschen = 3 poäng!
Brynäs Det ska tydligen krävas ett speciellt tema i matcherna för att Brynäs ska ta 3 poäng. Igår var det tema "mustaschpower" och då vann Brynäs med 3-1 mot topplaget Luleå. I en match där publiken ska hyllas tillsammans med Brynäs på isen.

Brynäsbloggen: Publiken sviker!
Brynäs Ännu inte över 6000 personer i Läkerol arena. Det är tyvärr folktomt på läktarna i SHL än så länge. Många väljer att se matcherna på TV istället. Detta är ett problem, hur ska fler besökare lockas till arenorna?

Brynäsbloggen: Stark inledning av Brynäs!
Brynäs Två vinster och två förluster, så ser Brynäs inledning ut i SHL. Både ojämna matcher men också stundtals riktigt fint spel. Det finns självklart saker att förbättra men med vinsten mot Växjö senast så ser laget ut att vara riktigt på hugget.

Brynäsbloggen: Stämningen alla vill uppleva!
Brynäs Äntligen var det dags, 7650 personer hade tagit plats i Tegera arena i Leksand för att se ett mycket hett Gävledaladerby i säsongens första SHL-match. Förväntningar hade byggts upp, nervositeten var med som vanligt och stämningen var på topp i det glödheta mötet där Brynäs vann med 3-1.

Brynäsbloggen: Wikegårds åsikter väcker tankar hos oss supportrar
Brynäs Hockeyexperten Niklas Wikegård delade med sig av sina åsikter kring Brynäs IF på sin videoblogg idag och det här får upp tankeverksamheten även för oss supportrar. Alexandra delar med sig av sina tankar och åsikter kring det han säger och tycker.

Brynäsbloggen: Veckans alla Träningar med Brynäs IF!
Brynäs Brynäs har påbörjat säsongen 13/14. I måndags gick laget på is, i onsdags tränades det och i fredags trappade Tommy Jonsson upp träningen rejält.Skribenten Alexandra har följt veckans Brynäs och vill dela med sig av lite tankar och åsikter.

Brynäsbloggen: Brynäs har spelartruppen klar!
Brynäs Två målvakter, åtta backar och fjorton forwards ingår nu i Brynäs IF spelartrupp inför säsongen 13/14. Har sportchefen Michael Sundlöv stängt igen plånboken för den här gången? Är det den här truppen som ska återuppleva drömmarna från säsongen 11/12? Jag heter inte Michael Sundlöv men jag tror faktiskt att han och föreningen börjar känna sig ganska nöjda, eller vad tycker vi supportrar?

Brynäsbloggen: Det blir ett tufft och fysiskt Brynäs kommande säsong
Brynäs Vi är många som längtar till sommarlovet och semestern redan nu, vi lite mer hockeytokiga människor längtar mest av allt till den 14 september då Elitseriesäsongen 13/14 går av stapeln. Men hur ser egentligen Brynäs IF spelartrupp ut inför säsongen? Det ska vi ta reda på.

Brynäsbloggen: Välkomna!
Brynäs Att få en liten bakgrund på vem det är som skriver inläggen känns viktigt för både mig som skribent och även för er som ska läsa inläggen. Jag kommer att göra en liten presentation av mig i det här första inlägget. Vem jag är och varför jag sitter här och skriver för Svenskafans. Hoppas ni följer med på resan!

Brynäsbloggen: Klart - Sundqvist förlänger!
Brynäs Som så många gånger förr visade det sig att bloggaren Mrmadhawk var rätt ute när han avslöjade att Jörgen Sundqvist blir kvar i Brynäs ytterligare några säsonger.

Brynäsbloggen: Sundlöv håller ögonen öppna
Brynäs

Brynäsbloggen: Äntligen
Brynäs Vi har varit lite sega här i redaktionen men nu är forumet äntligen omgjort och det är bara börja diskutera! Men kom ihåg att vårda ditt språk :)

Brynäsbloggen: Du har väl inte missat?
Brynäs Du har väl inte missat att Brynäsredaktionen finns på Facebook också?

Brynäsbloggen: Fyra Brynäsare i landslaget
Brynäs Pär Mårts presenterade i dag truppen som ska representera Sverige i Karjala Cup och med i truppen finns inte mindre än fyra Brynäsare.

Brynäsbloggen: Ekholm spelklar
Brynäs

Brynäsbloggen: Markström gör succé
Brynäs Efter en tung debutsäsong i Nordamerika så går det nu bättre får Jacob Markström.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: MoDo
Brynäs Dött, döare dödast. Så kan man utan överdrift beskriva läget i hockeysverige just nu. Därför fortsätter jag att kika på elitserielagen där MoDo står på tur i alfabetisk ordning.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: Luleå
Brynäs Norrlands björnar med norrlands och hela Sveriges guld i sikte nästa säsong.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: Linköping
Brynäs Dags att kolla in LHC-presidenten Mike Helbers lagbygge.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: HV71
Brynäs HV71 - Den blåa maskinen.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: Färjestad
Brynäs Regerande svenska mästarna Färjestad

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: Västra Frölunda
Brynäs Spelaromsättningen rekordstor och "Dragkedjan" återförenad hos Göteborgs goa gubbar.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: Djurgården
Brynäs Stockholms stolthet Djurgården blir nästa lag att ta en närmare titt på när elitserielagen fortsätter att prickas av.

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: AIK
Brynäs Här kommer så småningom att följa en genomgång av samtliga elitserielag och konkurrenter till Brynäs. Först ut blir AIK.

Brynäsbloggen: Reflektioner av nyförvärven
Brynäs Sex nya spelare och tankarna kring dessa är ämnet som står i fokus när jag här försöker mig på att göra en lite närmare analys utav var och en av årets nyförvärv.

Brynäsbloggen: Silfverberg står över
Brynäs

Brynäsbloggen: Inför kvällens match
Brynäs

Brynäsbloggen: Dixon avstängd
Brynäs

Brynäsbloggen: Hietanen till landslaget
Brynäs

Brynäsbloggen: Ingen "Bom-Bom"
Brynäs

Brynäsbloggen: Jonsson borta till februari
Brynäs

Brynäsbloggen: Träna power play!
Brynäs

Brynäsbloggen: Kudroc till Frölunda!
Brynäs

Brynäsbloggen: Böter för Bertilsson
Brynäs

Brynäsbloggen: Sju spelare med i småkronorna
Brynäs

Brynäsbloggen: Kudroc kvar
Brynäs Slovaken blir kvar ett tag till i Brynäströjan.

Brynäsbloggen: Kudroc lämnar?
Brynäs

Brynäsbloggen - Elitserien lag för lag: AIK
Brynäs Här kommer så småningom att följa en genomgång av samtliga elitserielag och konkurrenter till Brynäs. Först ut blir AIK.

ANNONS:

Fler artiklar om Brynäs

Brynäs signar Josef Ingman: "Spelar man i Brynäs finns det bara ett mål"
Brynäs Långt ifrån en hemlighet men nu är det åtminstone klart även på papperet. Brynäs IF och Josef Ingman har kommit överens med ett kontrakt som sträcker sig över två säsonger.
2019-07-08 14:15:00

Officiellt: Victor Söderström kritar på för Arizona - "Känns nästan lite overkligt"
Brynäs Nu är det officiellt. Victor Söderström ska försöka ta en plats i NHL-laget Arizona Coyotes i höst.
2019-07-07 21:57:00

Brynäs flirtar med mångmiljardären: ” Vilket fantastiskt initiativ!”
Brynäs Brynäs IF är på plats i Almedalen och flirtar med flera entreprenörer med sitt samhällsengagemang En bra start och UNICEF.
2019-07-05 14:41:00

Brynäsbloggen: Den svaga länken ser ut att bli backsidan
Brynäs Viktor Alner bloggar om Brynäs på SvenskaFans.
2019-07-05 12:10:00

Uppges vara Söderströms ersättare – från Hockeyettan till SHL på två år
Brynäs Brynäs förlorar sin supertalang Victor Söderström till Arizona. Ett läge som var väntat och enligt uppgifter var Brynäs väl förberedda på detta scenario. Redan nu uppges det från Västerås att Brynäs håvat in deras nyförvärv, backen Josef Ingman.
2019-07-05 09:18:00

Tungt tapp för Brynäs: Victor Söderström till Arizona
Brynäs Victor Söderström draftades som nummer 11 i förstarundan av Arizona Coyotes i årets NHL-draft. Nu vill Arizona redan ha över Söderström.
2019-07-05 06:53:56

Granströms status oförändrad – karriären uppges vara hotad
Brynäs En huvudtackling under åttondelsfinalen 2018 kan ha blivit slutet på karriären för publikfavoriten och Brynäscentern Jonathan Granström.
2019-07-04 12:49:00

Ytterliggare en spelare slutar efter hjärnskakning: "Låg bara i ett mörkt rum"
Brynäs Hon var landslagsspelare och en viktig pjäs i Brynäs damlag. Idag gick Caroline Markström ut via Brynäs hemsida med att hon tvingas avsluta karriären på grund av hjärnskakning. – Jag har huvudvärk varje dag, men det går upp och ned. Dagar, veckor och månader går upp och ned, säger Markström.
2019-07-04 12:27:00

Brynäsbloggen: Brynäs SDHL-lag är det bästa på länge – sikta mot toppen redan nu!
Brynäs
2019-07-03 12:10:00

Brynäs bryter loss seriekorten – enskilda säsongskort för SDHL-laget
Brynäs Tidigare år ingick det både SHL och SDHL i säsongskorten som supportrarna köpte. Men som ett led i att stärka förutsättningarna och lyfta fram SDHL-laget ytterligare har Brynäs valt att ta fram särskilda säsongskort för sitt damlag.
2019-07-03 10:30:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM BRYNÄS IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Färjestad5228111351101
2Luleå5225151238101
3Frölunda522412161892
4Djurgården522312172986
5Skellefteå521917161884
6Malmö522111201182
7Växjö52221317382
8HV7152247211180
9Rögle52201121-1375
10Örebro52161422-1669
11Brynäs52171619-2969
12Linköping52151423-1367
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Kristensen säljs - talangerna imponerar
”Förknippad med landets mörker”
”Det fattas ju en målskytt, det ser alla”
”En riktig steal av Buffalo”
”Inget som gör mig sömnlös”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies