fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 5715 | Medlemmar: 185324

Kom ihåg mig
Brynäspanelen "Brynäs har genomlidit en turbulent säsong"

Brynäspanelen: "Brynäs har genomlidit en turbulent säsong"

Brynäspanelen är tillbaka på nytt - och nu summerar Brynäsredaktionen säsongen. Men man blickar samtidigt framåt mot nästa säsong. Redaktionen har intervjuat skribenterna: Viktor Alner, Anders Blank och Fredrik Englund.


1. Säsongen är slut för Brynäs del. Senast man missade slutspelet var för 11 år sedan. Hur summerar du dina känslor när säsongen nu är över?

Viktor - Det är både tråkigt men också ganska skönt. Det här var en ovanligt kämpig säsong för Brynäs, det var mycket detaljer som brast och känslan var att man aldrig riktigt fick till det vilket jag tyckte var väldigt tydligt här de sista matcherna som verkligen gällde något. Brynäs förtjänade inte att komma till slutspel och nu är det tid för rannsakning och att återuppbygga och omstrukturera skeppet till något bättre och starkare.

Anders - Ja, det blev ju en säsong som jag sammanfattar som ett praktfiasko. Hela Hockeysverige funderar ju på vad det är som är galet i klubben.”Vi vill spela en offensiv ishockey” säger man - men samtidigt är man laget som gör näst minst mål i ligan..

Fredrik - Med tanke på den turbulenta säsongen Brynäs genomlidit så var detta det förväntade utfallet. Glädjande nog slapp man magsåren i ett eventuellt kval mot hockeyallsvenskans bästa lag. Däremot var känslan med några få omgångar kvar att laget hade chansen till play in och därmed en möjlighet att förlänga säsongen en aning, men sett till det stora hela var Brynäs aldrig riktigt nära. Större delen av säsongen har känslan varit i stil med ”nya tag nästa år”.


Panelen sammanfattar Brynäs säsong som ett "praktfiasko" - där man verkligen inte förtjänade att spela något slutspel.

2. Brynäs säsong präglades av ett gäng sparkade profiler. Först och främst fick sportchefen Stefan Bengtzén lämna sitt uppdrag, sedan rök tränarna Tommy Sjödin och Janne Larsson. Således även flertalet spelare under den gångna säsongen. Varför fick så många lämna sina uppdrag?

Viktor - Att man valde att plocka bort sportchefen Stefan Bengtzén tror jag var för flera faktorer. Dels att han inte förmådda att bygga ett slagkraftigt lag, det gick inte åt det håll Brynäs krävde samt att han hade tappat förtroendet hos fansen. Det finns stora påtryckningar från såväl fans och sponsorer att Brynäs måste agera. Att man plockade Tommy Sjödin och Janne Larsson kändes mer som en desperat åtgärd till någon form av förändring som det brukar vara när man dumpar tränaren. Däremot hade jag gärna sett Janne Larsson återgå till att vara videocoach. Plötsligt gjorde man tränarstaben väldigt tunn i Brynäs – frågan är hur den ska se ut nu framöver.

Anders - Det var tydligen klart från styrelsehåll att man inte skulle förlänga Bengtzéns kontrakt som gick ut efter den här säsongen så att man valde att bryta sådär direkt har jag väl egentligen ingen åsikt om. Man ville få till en förändring och trodde väl att det skulle slå bättre ut än vad det gjorde. Sen att Sjödin och Larsson även fick lämna var väl helt enkelt en frukt av just det, att Dackell kom in och de har olika syn på hur Brynäs ska spela. De spelare som fick lämna säger jag inte heller något om. Danny Kristo var säkert rätt dyr, likaså Jensen och med tanke på hur de presterade på isen så kan jag tycka det var rätt att bryta med dem också för att kunna ladda in de pengarna på spelare nästa år.

Fredrik - Under en längre tid har Brynäs kurva pekat nedåt, resultaten har uteblivet och en negativ spiral har skapats. Den primitiva lösningen och de man kan göra på kort sikt är att försöka förändra där man kan få snabb injektion i laget. Det har medfört att flera välkända ansikten har fått lämna sina poster.


Kurvan pekade nedåt men flera faktorer spelade självklart roll som att Bengtzéns lagbygge var misslyckat samtidigt som styrelsen redan hade bestämt sig - tack vare det sportsliga reslutatet. 

3. Sportdirektören Andreas Dackell och Brynäs valde att förlänga kontraktet med huvudtränaren Magnus Sundquist samt Mikael Holmqvist  tre år till (2+1 med en klausul). Var beslutet av en förlängning helt rätt - eller borde man ha väntat?

Viktor - Man skulle ha väntat, ha is i magen. Jag förstod inte varför det skulle vara så bråttom även om jag förstår att man vill tänka långsiktigt. Man förlängde i en period där Sundquist hade vind i seglen, som det oftast blir i början när man byter tränare. Det hade sett bättre ut om Brynäs gav allt mer tid för att se hur Sunken och Honken fungerade ihop mer långsiktigt, men samtidigt också ge sig själva tid att se över vad för tränare som kan tänkas vara tillgängliga även nästa säsong.

Anders - Väntat eller inte spelar ingen roll för mig heller. Jag känner att vem som än var utvald att bli tränare skulle skriva ett flerårigt avtal, man måste få lugn i leden nu. Bulan lämnade Brynäs efter säsongen 2016/17. Melin kom in och sparkades, ersattes av Sjödin och Larsson som inför denna fick hjälp av Sundquist. Sjödin och Larsson sparkades i början av denna säsong och Magnus fick fortsatt förtroende. Det måste vara flerårigt förtroende. Vi KAN INTE byta tränare varje år!

Fredrik - Med Magnus Sundquist inträde som huvudtränare kom Brynäs mest positiva trend denna säsong med flertalet matcher på rad där de inte lämnade isen poänglösa. Så förlängningen var en sund tanke, dock har Sundquist mycket att bevisa nästa säsong då spelet under slutet av årets säsong inte höll samma standard som början av hans period som huvudtränare. Nu kommer han tillsammans med Dackell och övriga ansvariga ställa ett lag på banan där Sundquist får vara med och bestämma. Jag är optimistisk!


Panelen har blandade åsikter kring förlängningen av Magnus Sundquist och Mikael Holmqvist. Viktor menar på att man borde haft is i magen då man gjorde det när Brynäs hade vind i seglen medans Anders påpekar att man måste sansa sig och få lugn i leden nu och inte rekrytera en ny tränare - igen. Fredrik å andra sidan ser en god tanke med förlängningen - men samtidigt har Sundquist mycket att bevisa inför nästa säsong. 

4. Säsongen är som sagt över och nu står Brynäs inför stora utmaningar där man verkligen vill bli ett topplag. Man vill sluta högre upp i tabellen och kunna utmana om guldet flera säsonger i rad, säger sportdirektören Andreas Dackell. Hur ska Brynäs nå dit?

Viktor - Först och främst kommer det här inte att göras på en säsong. Jag intalar mig själv att nästa säsong inte heller kommer att bli en framgångssaga. Men säsongen efter det – då tror jag på något. Förändringar tar tid. Att bara svara bättre offensiv på den här frågan är för enkelt även om det är just vad Brynäs behöver. Det handlar också om att bygga en stark organisation runt omkring laget där kulturen finns att man förväntas sig framgångar. Tydliga, utmärkta mål som är uttalade och som också kräver att man följer upp processen hela tiden under säsongen. Den klassiska Brynäsandan behöver födas till på nytt helt enkelt.

Anders - Ja, hur det än är så måste det värvas in klass och spets. Danielsson måste fokusera på rätt saker istället för att vinna utvisningsligan. Boqvist stannar och blir ett år äldre. Sticker Kellman (som inte verkar vara 100% säkert än), så har vi förstakedjan intakt. Sen MÅSTE det in klass! Det pratas om Rödin, ja ok, han köper jag att vi tar in. Men Wännström… Näe, han är inte rätt person att ta plats i en av de två första linorna. Rödin och en till winger i Rödinklass samt en klasscenter. Alcén – Blomqvist – Rohdin måste vara en av de bättre tredjelinorna i ligan och sen får de andra slåss om platserna i sista linan. Gunderson måste ersättas! Samuel Ersson och Jocke Eriksson känns som ett riktigt bra målvaktspar också om det går i lås. Men igen, de som värvas måste vara klass! Årets lag var hemskt dåligt balanserat.

Fredrik - Kontinuitet och spelare som håller en hög nivå under en lång tid. Titta på andra lag som ständigt slåss om SM-guld, de har tongivande spelare som Ryno i Färjestad, Möller i Skellefteå, eller Lasch i Frölunda som levererar år efter år i SHL. Brynäs ser ut att förlora Kellman efter en supersäsong, och efter förra året lämnade bland annat Palushaj.


Sportdirektören Andreas Dackell har mycket att bevisa inför nästa säsong. Brynäspanelen tycker att man inte ska dra några förhastade slutsater till nästa säsong - men man måste definitivt värva in ordentliga spelare med kontinuitet på hög nivå. 

5. Det talas om att två f.d Brynäs-profiler är på väg tillbaka. Ove Molin som eventuellt ska bilda en ny tränarkonstellation med Sundquist och Holmqvist. Men också att Micke Sundlöv kommer tillbaka och blir ny sportchef. Hur går dina tankar kring dessa rekryteringar - är Molin och Sundlöv de rätta namnen?

Viktor - Jag ser inga problem med att ha Ove Molin tillbaka till Brynäs som assisterande tränare. Sedan är frågan om Molin tillsammans med Sundquist och Holmqvist verkligen är rätt kombination som trio? Egentligen skitsvårt att svara på redan nu men jag blir osäker. Gällande Sundlöv är jag faktiskt mer positiv. Vi ska komma ihåg att i Brynäs nya sportsliga organisation kommer inte Sportchefen sitta på exakt samma roll som tidigare. Det kommer att finnas fler individer runt omkring med diverse kompetenser med sporten. Jag tror i det läget kan Sundlövs erfarenhet och kontaktnät bli en fantastisk tillgång för Brynäs. Dessutom är Sundlöv bra person när det handlar om att nå ut till fansen i fråga om transparens. Men jag vill avsluta med en viktig sak; fördelen med om både Ove Molin och Micke Sundlöv skulle återvända till Brynäs är att vi får två individer tillbaka som brann för Morgondagens brynäsare. Bra potential för Brynäs att åter bygga upp fokus på juniorsidan för framtida talanger.  

Anders - Ove Molin och Micke Sundlöv köper jag också som förstärkningar på ledarsidan. Ove är otroligt hockeykunnig och gillar att grotta ner sig i detaljer. Sundlöv gjorde på det stora hela ett gott jobb sist, framför allt med juniorsatsningen som nu de senaste åren dalat i ranking i landet från att ha varit i topp till betydligt längre ned. Första året på länge t.ex. som vi inte hade någon spelare i JVM. Så, Sundlöv får en chans till och Ove blir ett bra komplement till Sunqen/Honken.

Fredrik - Det är både otroligt lätt och otroligt farligt att bli nostalgisk när man tar in personer med ”klubbhjärta”. Det kan slå ut väl, samtidigt som det också känns att de kan bli bekväma. Jag har väldigt svårt att uttala mig angående ifall namnet är rätt för Brynäs då jag inte följt någon av dem på nära håll de senaste åren. Sundlöv har åtminstone erfarenheten, Molin känns fortfarande som ny inom tränarbranschen och kan därför inte bedömas riktigt i mina ögon. Men jag välkomnar bägge med försiktig optimism.


Det finns potential - definitivt. Ove är kunnig och detaljrik medans Sundlöv har ett brett kontaktnät och stor erfarenhet - men samtidigt är det farligt att bli nostalgisk. De välkomnas med försiktig optimism menar Brynäspanelen. 

Brynäsredaktionen tackar panelen bestående av Viktor Alner, Anders Blank och Fredrik Englund för den här gången. 
 


0 KOMMENTARER      3295 VISNINGAR
BRYNÄSREDAKTIONEN
2019-03-18 21:30:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Brynäs

Brynäs signar Josef Ingman: "Spelar man i Brynäs finns det bara ett mål"
Brynäs Långt ifrån en hemlighet men nu är det åtminstone klart även på papperet. Brynäs IF och Josef Ingman har kommit överens med ett kontrakt som sträcker sig över två säsonger.
2019-07-08 14:15:00

Officiellt: Victor Söderström kritar på för Arizona - "Känns nästan lite overkligt"
Brynäs Nu är det officiellt. Victor Söderström ska försöka ta en plats i NHL-laget Arizona Coyotes i höst.
2019-07-07 21:57:00

Brynäs flirtar med mångmiljardären: ” Vilket fantastiskt initiativ!”
Brynäs Brynäs IF är på plats i Almedalen och flirtar med flera entreprenörer med sitt samhällsengagemang En bra start och UNICEF.
2019-07-05 14:41:00

Brynäsbloggen: Den svaga länken ser ut att bli backsidan
Brynäs Viktor Alner bloggar om Brynäs på SvenskaFans.
2019-07-05 12:10:00

Uppges vara Söderströms ersättare – från Hockeyettan till SHL på två år
Brynäs Brynäs förlorar sin supertalang Victor Söderström till Arizona. Ett läge som var väntat och enligt uppgifter var Brynäs väl förberedda på detta scenario. Redan nu uppges det från Västerås att Brynäs håvat in deras nyförvärv, backen Josef Ingman.
2019-07-05 09:18:00

Tungt tapp för Brynäs: Victor Söderström till Arizona
Brynäs Victor Söderström draftades som nummer 11 i förstarundan av Arizona Coyotes i årets NHL-draft. Nu vill Arizona redan ha över Söderström.
2019-07-05 06:53:56

Granströms status oförändrad – karriären uppges vara hotad
Brynäs En huvudtackling under åttondelsfinalen 2018 kan ha blivit slutet på karriären för publikfavoriten och Brynäscentern Jonathan Granström.
2019-07-04 12:49:00

Ytterliggare en spelare slutar efter hjärnskakning: "Låg bara i ett mörkt rum"
Brynäs Hon var landslagsspelare och en viktig pjäs i Brynäs damlag. Idag gick Caroline Markström ut via Brynäs hemsida med att hon tvingas avsluta karriären på grund av hjärnskakning. – Jag har huvudvärk varje dag, men det går upp och ned. Dagar, veckor och månader går upp och ned, säger Markström.
2019-07-04 12:27:00

Brynäsbloggen: Brynäs SDHL-lag är det bästa på länge – sikta mot toppen redan nu!
Brynäs
2019-07-03 12:10:00

Brynäs bryter loss seriekorten – enskilda säsongskort för SDHL-laget
Brynäs Tidigare år ingick det både SHL och SDHL i säsongskorten som supportrarna köpte. Men som ett led i att stärka förutsättningarna och lyfta fram SDHL-laget ytterligare har Brynäs valt att ta fram särskilda säsongskort för sitt damlag.
2019-07-03 10:30:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM BRYNÄS IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Färjestad5228111351101
2Luleå5225151238101
3Frölunda522412161892
4Djurgården522312172986
5Skellefteå521917161884
6Malmö522111201182
7Växjö52221317382
8HV7152247211180
9Rögle52201121-1375
10Örebro52161422-1669
11Brynäs52171619-2969
12Linköping52151423-1367
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
”Tacksam för min tid med Nybro”
Leonard och George till Clippers
Edson Àlvarez nära Ajax
Joselu till Deportivo Alavés – Soldado tillbaka i La Liga
Prototypen för en välskött förening?
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies