fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 5760 | Medlemmar: 185158

Kom ihåg mig
Har Brynäs IF de högsta personalkostnaderna i SHL för tredje året i rad?
Brynäs IF - ett stort företag

Har Brynäs IF de högsta personalkostnaderna i SHL för tredje året i rad?

I veckan kom Brynäs med ytterligare en ”värvningsnyhet”, man anställer en kommersiell chef. Klubben bildar en ny ruta i organisationsschemat och tillsätter den nyinrättade tjänsten som Kommersiell chef. Det görs internt där den sedan åtta år verksamma restaurangchefen Mattias Lundqvist tillträder.
Som ett brev på posten kom nu frågor och undringar kring hur många chefer den nya organisationen egentligen ska ha.
Vilket är en berättigad reaktion.
Totalt kostade Brynäs personal 98 miljoner kr f


Jag har roat mig med att titta på klubbarnas ekonomi och där främst personalkostnader och intäkter. Mitt fokus här är naturligtvis Brynäs IF.
De siffror och statistik som jag anger har jag hämtat från SHL-klubbarnas årsredovisningar men också från den information som finns i EY:s årliga rapport ”Hur mår svensk elithockey? - En analys av den finansiella ställningen i SHL 2017/2018”. EY, Ernest & Young är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning.

SHL-klubbarna hade säsongen 2017/2018 en nettoomsättning på 1,7 miljarder kronor och det totala egna kapitalet ökade med 65 miljoner kronor och uppgick då till totalt 323 miljoner kronor.
13 av 14 klubbar klarade licenskravet på 4 miljoner kronor i eget kapital. Här har Svenska Ishockeyförbundet  beslutat att successivt öka gränsen under de kommande åren och 2022 kommer det att krävas 10 miljoner kronor i eget kapital, vilket endast hälften av klubbarna klarade 2017/2018.
Brynäs redovisade ett eget kapital på 14 miljoner kr.
Klubbarna har således stora utmaningar framför sig den närmaste åren och att hänga kvar i SHL är en överlevnadsfråga.

Brynäs nettoomsättning 2017/2018 stannade på 155 miljoner kr. Bara HV 71 var större med drygt 157 miljoner kr. Här kan man notera kassakon Frölunda som nådde upp till 138 miljoner kr.
 • I snitt hade klubbarna 44% av intäkterna från reklam och sponsring. Brynäs siffror var här lägre, 36%. Här finns att jobba på.
 • 24% kommer från den ”klassiska” entrébiljetten. Även här lägre på Brynäs, bara 18%. Entréer är i snitt näst största intäkten i SHL. Brynäs redovisar entréer som den lägsta av intäktsposterna. Har nog helt att göra med det dåliga publiksnittet men också att man bara nådde kvartsfinal. Här finns lite att jobba på också. Beläggningsgraden blev bara 68%.
 • Posten Övrigt står för 22% i snitt och där omfattas loger, konferenser, ersättning från NHL, medlemsintäkter, bidrag och andra intäkter som exempelvis hyra. Brynäs ligger på 23 %.
 • 10% kommer från kiosk, restaurang och souvenirer. Brynäs kan visa upp 23% mer än dubbla SHL-snittet. Det gäller alltså att ha bra käk och en kreativ restaurangchef.
Brynäs IF bygger en organisation för framtiden
Klubbdirektör Micke Campese kommenterar med anledning av den nya chefstjänsten att ”Detta skall ge oss en bättre koll på intäkter och kostnader så vi blir starkare och kan utveckla vår affär med alla intressenter inklusive privatpersoner”. Campese säger vidare att man tittat på andra föreningar och sporter i Brynäs storlek för att skapa sig en så bra och trovärdig bild som möjligt av den nya tjänsten.

Jag kikade in i de fjorton SHL-klubbarnas organisationsmönster och där hittar man tjänsten som Kommersiell chef i två övriga klubbar, Frölunda och Djurgården.
Den nya organisation Brynäs bygger verkar vara den modell som klubbarna formerar sig kring för att möta framtidens sportsliga och ekonomiska utmaningar. Brynäs ska här stå på två organisatoriska ben, ett sportsligt och ett kommersiellt. ”Benen” ska sedan rapportera till klubbdirektören.

En nyhet som kanske inte synts är att ovanför de två benen bildar Brynäs en ledningsgrupp med klubbdirektör/VD, direktör för varumärke och hållbarhet, sportdirektör, kommersiell chef, ekonomichef samt drift- och säkerhetschef. En ledningsgrupp av den digniteten kan jag bara hitta i HV 71. Jag tror att det är ett klart steg i rätt riktning då SHL-klubbarna idag närmar sig 160 miljoner kr i nettoomsättning. En SHL-klubb idag ett stort företag och hälften ligger över 120 miljoner kr. Omsättningstalen bygger på siffror från säsongen 2017/2018.
En personlig reflektion gällande Brynäs är att man kanske kan kosta på sig att rikta blicken utanför klubbens verksamhet vid nyrekryteringar.
Campese säger också i chefsfrågan att ”Detta har ingenting med spelare och spelarbudgetar att göra”.
Jag tycker inte att man riktigt kan säga så då spelarbudget och övrig personal ska rymmas inom ramen för den intäkt klubben har. Utifrån det påverkar den ena delen den andra.

Brynäs ledningsorganisation
Hur ser då Brynäs ledningsorganisation ut?
Givet att jag utläst rätt chefsfunktioner ur organisationsschemat så är det följande funktioner som ska ta klubben mot framtiden:
 • Klubbdirektör
 • Sportdirektör
 • Direktör för hållbarhet- och varumärkesutveckling
 • Driftchef
 • Säkerhetschef
 • Kommunikationschef
 • Ekonomichef
 • Kommersiell chef
 • Försäljningschef
 • Restaurangchef
 • Verksamhetschef Bra Start
Sammanlagt elva chefstjänster.
Med det toppar man i antal, om vi jämför SHL-klubbarnas organisationer. Man kan säga att Brynäs IF får till två extra chefstjänster genom sitt Hållbarhetsprojekt och Bra start. Som god delad tvåa är Luleå och HV 71 med 10 tjänster. Resten ligger på mellan 6-9 tjänster.
I övrigt ser det ut så här:
 • Gällande ”Hållbarhet” så har Djurgården en Hållbarhetsansvarig och Rögle en projektledare inom området. Säker på att resterande klubbar kommer att följa efter.
 • Alla klubbar har några grundläggande tjänster (ej Oskarshamn). Det är Klubbdirektör/VD och Ekonomichef.
 • Nästan alla klubbar har en Kommunikationschef/Informationschef.
 • Mer än hälften av klubbarna har Marknadschef, Driftchef och Säkerhetschef.
 • Andreas Dackell är den enda som tituleras Sportdirektör. Örebro har något liknande i form av en Team Manager. De flesta andra har här en Sportchef.
 • Fem klubbar har en General Manager, där Luleå har en vice GM också och Skellefteå stoltserar som enda klubb med en GM för damerna.
 • Fem klubbar har Restaurangchefer däribland Brynäs där nu Mattias Lundqvist går upp som Kommersiell chef. Jag har antagit att man utser en ny restaurangchef. När det gäller maten så ska ni veta att vissa lag har Hovmästare och Souschefer, fint ska det vara.
Personalkostnader
Personalkostnader är SHL-klubbarnas största kostnadspost, vilket är naturligt då klubbarnas verksamhet bygger på spelare, ledare och administrativ/övrig personal.
Under 2017/2018 stod personalkostnaderna för i snitt hela 62 procent av klubbarnas totala kostnader. Det var en liten ökning jämfört med föregående år. Här står Brynäs IF för den högsta personalkostnaden med i runda svängar 98 miljoner kr, vilket var lite mer än säsongen före. Med det toppade man den ”SHL-tabellen” båda säsongerna.
En bottenplacering för Brynäs görs i EY:s jämförelsemått ”Lönekostnad per poäng”. Man intar sista plats av lagen med måttet 1 361 000 kr per inspelad poäng. Svenska mästarna Växjö toppar med 633 000 kr. EY kallar detta för underprestation när det gäller Brynäs IF.

Totala kostnader
Brynäs totala verksamhetskostnad stod 2017/2018 för drygt 150 miljoner kr.
Kostnader för avskrivningar är generellt sett högre i de klubbar som äger sina arenor inom koncernen och dit hör Brynäs IF, Färjestad BK, HV71, Leksands IF, Luleå HF och Växjö Lakers. Varje år gör klubbarna stora avskrivningar för sina arenor som är bokförda som en tillgång i koncernens balansräkning och de bidrar därmed till en högre kostnadspost i koncernens resultaträkning.

Några jämförelsetal i miljoner kronor
Klubb:          Verksamhets-      Netto-         Eget
                    kostnad                omsättn.     kapital              
Brynäs             150                     155            14
Växjö               128                     124            25
Frölunda          145                     138            26
Skellefteå        131                     126            52
Örebro             107                     100             6
Malmö             111                       96             5
Färjestad         151                     151          108
 
Min redogörelse ovan utgår från säsongen 2017/2018.
Strax föreligger klubbarnas årsredovisningar för den senaste säsongen i samband med deras årsmöten och det ska bli spännande att se vilken väg SHL-klubbarna tar i allmänhet och Brynäs IF i synnerhet.
Brynäs IF har sitt årsmöte den 18 juni.
 
Mer information:
EY:
www.ey.com/se

Rapporten:
www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Rapport_Hockey_2018/$FILE/EY-Rapport_Hockey2018.pdf


0 KOMMENTARER      3813 VISNINGAR
MATS ÖSTLUND
Mats.Ostlund@byggtjanst.se
2019-05-31 12:38:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Brynäs

Brynäsbloggen: Kan Brynäs lösa arenanamnet på annat sätt?
Brynäs
2019-06-18 16:07:00

Gavlerinken som arenanamn kan upphöra: "Jag älskar namnet Gavlerinken, men vi släpper det"
Brynäs Det kritiserade avtalet mellan Brynäs och Gävle Kommun är mitt under förhandling. Nu är det rätt så klart att kommunen inte längre tänker sponsra arenan, vilket betyder att det klassiska arenanamnet Gavlerinken kommer att upphöra. – Jag älskar namnet Gavlerinken, men vi släpper det, säger kommunalrådet Åsa Wiklund Lång, Socialdemokraterna, till Gefle Dagblad.
2019-06-18 13:43:00

Greg Scotts agent svarar: "För också dialog med ryska lag"
Brynäs Greg Scott är kanske det hetaste Brynäsämnet just nu. Många källor har påtalat att Scott och Brynäs är oerhört nära varandra. Men till Arbetarbladet berättar nu Greg Scotts agent, Martin Nilsson att spel i KHL fortfarande är det mest intressanta.
2019-06-13 14:24:00

Brynäsbloggen: Både Gävle kommun och En bra start måste bli tydligare
Brynäs
2019-06-13 12:26:00

Omförhandling av kommunavtalet pågår – politikerna önskar mer av Brynäs: "Att prata om mänskliga rättigheter kanske andra organisationer kan göra bättre"
Brynäs Det tidigare avtalet mellan Brynäs huvudpartner Gävle Kommun har gått ut och håller på att omförhandlas. Avtalet som gick i kraft för fem år sedan fick då stor kritik från flera lokala partier i kommunstyrelsen samt att under en granskning av Arbetarbladet visade sig att varken kommen eller Brynäs kunde redovisa exakt vart pengarna gick till.
2019-06-13 11:25:09

Gavlerinken riskerar att byta namn: "Det finns ett värde i arenanamnet"
Brynäs Flera partier i Gävle är kritiska till att kommunen betalar en miljon kronor per år för namnrättigheterna till Brynäs hemmaarena, skriver Gefle Dagblad
2019-06-13 11:05:00

Brynäs resa under 2000-talet: En ekonomisk berg- och dalbana som nu börjar stabiliseras?
Brynäs Från konkurshot till Sveriges snabbaste växande ekonomi, till att förlora 19 miljoner på tre år och hamna i en tung ekonomisk och organisatorisk kris. Brynäs ekonomiska och organisatoriska resa under 2000-talet kan inte ses som något annat än en berg- och dalbana. Men ser vi dagens satsningar som början på en tid av långsiktig stabilitet?
2019-06-12 17:00:00

Uppgifter: Greg Scott och Linus Ölund klara för Brynäs
Brynäs Flera uppgifter till SvenskaFans berättar att Brynäs är väldigt nära, eller redan överens med forwardsstjärnorna Greg Scott och Linus Ölund. Nu har även Gefle Dagblad styrkt dessa uppgifter.
2019-06-11 13:51:00

Uppgifter: Boqvist kan lämna Brynäs – väljer att testa NHL
Brynäs Den 15 juni är det deadline innan NHL-avtalen ska vara skrivna. Det har tidigare funnits uppgifter om att Brynäs kan förlora Jesper Boqvist till Amerika. Nu skriver Expressen genom Johan Svensson (Mr.Madhawk) att Boqvist har bestämt sig för att testa NHL redan till hösten.
2019-06-10 13:55:00

Brynäs har stoppat blödningen: "Vi ska inte bygga kapital på intäkter utifrån"
Brynäs Trots ett motigt år där de sportsliga framgångarna har uteblivit och Brynäs breddat organisationen kommer föreningen att redovisa ett plusresultat med en vinst på cirka en miljon kronor. – Jag tror att den allmänna bilden där ute bland fansen är att vi skulle gå ett par miljoner minus i år. Men så är alltså inte fallet, förklarar Brynäs klubbdirektör Micke Campese till Gefle Dagblad.
2019-06-10 12:50:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM BRYNÄS IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Färjestad5228111351101
2Luleå5225151238101
3Frölunda522412161892
4Djurgården522312172986
5Skellefteå521917161884
6Malmö522111201182
7Växjö52221317382
8HV7152247211180
9Rögle52201121-1375
10Örebro52161422-1669
11Brynäs52171619-2969
12Linköping52151423-1367
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
SENASTE NYTT FRÅN SHL
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Självmål på övertid räddade Frankrike
Peru vände och vann mot Bolivia
Vi tippar Allsvenskan
Calcio Amore: Återkomsten
Så står sig Djurgården ekonomiskt
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies