fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 5290 | Medlemmar: 184710

Kom ihåg mig
Spelarporträttet Giorgio Chinaglia - Lazios störste genom tiderna
En evig Laziohjälte.

Spelarporträttet: Giorgio Chinaglia - Lazios störste genom tiderna

Giorgio Chinaglia är ett namn som inger respekt Italien över. För en laziale för hans namn dock med sig mycket mer än så. Vem är denne Long John, och varför är han klubbens kanske allra störste spelare genom tiderna? Jesper Lindberg fördjupar sig i en udda, men mycket framgångsrik karriär, från Swansea via Lazio till New York Cosmos. Chinaglias liv har präglats av stora framgångar, kontroverser och motgång - precis som klubben i hans hjärta.

Giorgio Chinaglia föddes i Carrara i norra Toscana 24 januari 1947, men på grund av Andra Världskrigets efterdyningar och arbetslöshet flyttade familjen ganska snart till Cardiff i Wales. Hans pappa Mario jobbade på ett stålverk, men lönen räckte knappt för att försörja familjen, som levde fyra personer i ett och samma rum. Lille Giorgio brukade dricka överbliven mjölk ståendes i kannor på folks verandor som frukost. Bristfällig kost åsido, detta hindrade inte Giorgio från att växa till sig och visa upp sin fotbollsmässiga talang. När han var åtta år spelade han tillsammans med trettonåringar, och när han själv fyllt femton, 1962, tog han plats som lärling i Swansea Town i engelska Football League Third Division. Ungefär vid denna tid hade pappa Mario lyckats köpa en italiensk restaurang i Cardiff, och plötsligt såg tillvaron lite ljusare ut för familjen Chinaglia.
 
Debuten för Swansea skedde 1964 mot Rotherham United i Ligacupens tredje omgång, och Chinaglia gjorde sin första och enda seriematch mot Portsmouth i februari 1965 innan han nästkommande säsong blev fullskaligt proffs. Säsongen 1965-1966 blev det tre starter och ett inhopp, och det första målet kom i en 2-1-förlust mot Bournemouth i augusti. Med Swansea vann Chinaglia West Wales Senior Cup, och han blev också målskytt i finalen mot Llanelli AFC. Under sin tonårsperiod i Swansea hatade Chinaglia att träna och att ta instruktioner från sina managers. Han var ofta sen till samlingarna och upptäckte också det ljuva livet med kvinnor, alkohol och gambling. På grund av att den obligatoriska militärtjänsten hägrade i hemlandet, men också för att ingen engelsk klubb var intresserad av att kontraktera honom, flyttade familjen hem till Carrara 1966.
 
Tiden inom det militära blev enligt Chinaglia själv en vändpunkt i livet. - Hade jag inte tvingats göra värnplikten hade jag säkert fortfarande varit i Wales, stökat runt och druckit ale. Den italienska armén har ett regemente specifikt för fotbollsspelare, så allt jag gjorde var att träna på dagarna, och få permission då min klubb hade match. Klubben han spelade med, Massese, befann sig i Serie C. Anledningen till att Chinaglia inte spelade på högre nivå var att italienska fotbollsförbundet stängt av honom från proffsspel under tre år, då han redan varit proffs utomlands. Underliga regelverk fanns alltså redan på 60-talet på den appeninska halvön...
 
I Massese blev det fem mål på trettiotvå matcher innan han gick till Internapoli utanför Neapel 1967, en klubb som följaktligen också befann sig i Serie C. Under sina två år och sextiosex matcher stod Chinaglia för tjugofyra mål, och det var i Kampanien som Long John började göra sig ett namn. 1969, när han var tjugotvå år gammal, värvades Chinaglia till Lazio. På denna tid tränades klubben av Fulvio Bernardini, den ende som innehar den kanske mindre smickrande titeln att både ha spelat i, och tränat, både Lazio och Roma, men som senare även skulle komma att bli manager för landslaget. Bernardini blev precis den mentor som Chinaglia behövde. Trots sin osedvanliga fysiska styrka och längd led han av orutin på högre nivå, en ganska svag teknisk skolning och en kondition som inte alls räckte till för Serie A. Men med en järnvilja att förbättra sig under Bernardinis kunniga ledarskap kom också resultaten, tolv mål första säsongen följdes av nio året efter. När Lazio vann den numera nedlagda Coppa delle Alpi 1971 blev Chinaglia skyttekung med sina sju mål. Tyvärr inföll denna cupvinst i samband med att Lazio flyttades ner till Serie B, och de efterföljande stormarna hade också med Long John att göra, som ville fortsätta inom det militära samtidigt som han spelade fotboll. Han bad om att få bli såld, men klubben ville inte för allt i världen bli av med sin stjärnanfallare och sade tvärt nej. Detta ledde till en tid av bråk mellan klubbledning och spelare, som dock avslutades då evigt älskade Tommaso Maestrelli tog över som Laziotränare. En ny, gyllene epok såg dagens ljus.
 
Sejouren i Serie B blev endast ettårig. Lazio slutade tvåa och Chinaglia blev capocannoniere med tjugoen fullträffar. Han blev också den förste spelaren i modern tid som fått en kallelse till gli Azzurri utan att spela i förstadivisionen, och kommande säsong fortsatte framgångarna. Maestrellis lagbygge tog Serie A med storm 1972/1973, med Long John som en av de allra viktigaste pjäserna. Med sina tio mål hjälpte han Lazio till en imponerande fjärdeplats, och detta trots att olika fraktioner inom truppen till och med hade egna omklädningsrum(!), och de interna stridigheterna ibland tedde sig nästan komiska. Politiken spelade en ofantligt stor roll i Lazio på 70-talet, och flera spelare bar vapen dygnet runt.
Säsongen 1973-1974 tog Lazio sin första scudetto. Med spelare som Vincenzo D'Amico, Luciano Re Cecconi, Giuseppe Wilson, Felice Pulici, Renzo Garlaschelli, Mario Frustalupi, Giancarlo Oddi och Luigi Martini bakom sig ledde Chinaglia sitt Lazio till en otroligt sensationell scudetto med sina tjugofyra mål. Med sin oerhörda fysik verkade han stundtals ostoppbar, och skytteligavinsten var ett faktum.
 
Chinaglia hade alltså spelat för landslaget i början av 70-talet, och blev efter sin fina scudettosäsong uttagen till VM i Västtyskland 1974. Självförtroendet var på topp, och kraven höga både från honom själv, lagledning och det italienska folket. Det hela slutade dock inte särskilt bra. Efter att ha blivit utbytt i gruppspelsmatchen mot Haiti uppstod en synnerligen hård ordväxling mellan anfallaren och Italiens manager Ferruccio Valcareggi. Chinaglia skrek, gjorde obscena gester och fortsatte med att gå lös på inredningen i omklädningsrummet. Både medspelare och media fördömde hans agerande, och med det så var Chinaglias landslagskarriär till ända för all framtid. Det blev totalt fjorton matcher och fyra mål för hans del i den azurblå tröjan.
Efterföljande säsong i Lazio innebar däremot fortsatt fina insatser. Lazio slutade fyra och Chinaglia stod för fjorton mål, men säsongen efter gick det sämre för både klubben och Long John. Lazio hamnade på trettonde plats och anfallaren gjorde åtta mål. Tommaso Maestrelli insjuknade i cancer, som senare också visade sig vara dödlig, vilket berövade Chinaglia en viktig referenspunkt i livet. Ett par veckor innan säsongen 1975/1976 tog slut bestämde han sig för att lämna Lazio och Italien för spel i New York Cosmos. Härföraren hade lämnat skutan, på toppen av sin karriär. För Lazio blev det totalt 123 mål, varav 98 i seriesammanhang.
 
Giorgio Chinaglia är unik i flera avseenden. Ett av dessa är att han som förste storspelare lämnade för USA medan han fortfarande var på topp. Varken Pelé, Beckenbauer, Cruyff eller moderna exempel som Beckham och Henry faller in i den kategorin, även om det givetvis ändå inte är några dussinspelare vi pratar om. Detta avspeglar sig också i Chinaglias smått sanslösa statistik från tiden i Cosmos. På sju år gjorde han hela 193 mål på 213 matcher i seriespel, och 53 mål på 43 matcher i playoffsammanhang. Han är North American Soccer Leagues (föregångaren till MLS) bäste målskytt genom tiderna, invald i Hall of Fame, vann ligan fyra gånger och skytteligan fem gånger.
Efter att den aktiva karriären tagit slut 1983 återvände Chinaglia till Lazio som president. Han mottogs som en frälsare, men i själva verket gick det mesta dåligt under hans tid vid rodret. Ett par innan hade Lazio blivit tvångsnedflyttat till Serie B efter en stor spelskandal, och trots att bombern Bruno Giordano nästan lyckats fylla tomrummet efter Chinaglia degraderades Lazio 1985 och hamnade säsongen efter på en tolfteplats i Serie B. Ekonomin var körd i botten, Giordano hade blivit såld till Napoli och Chinaglia lämnade Lazio än en gång.
 
Sedan 80-talet har Long John alternerat boende mellan USA och Italien, men han har alltid varit inblandad i fotboll. 2006 var Giorgio Chinaglia återigen högaktuell i Lazios sfär, då supportrarna fullkomligen skrek efter någon som kunde ta över efter den så oerhört hatade Claudio Lotito. Det ryktades om att Chinaglia och Irriducibili, som då var en tynande maktfaktor i curvan, med Camorrans hjälp tvättat pengar för att kunna köpa upp aktieandelar i Lazio. Lotito ska ha utsatts för både mordhot och utpressning, och ledarna för Irriducibili häktades. En arresteringsorder utgick även för Giorgio Chinaglia, men då han var bosatt och befann sig i USA kunde han inte gripas. 2007 dömdes han dock i sin frånvaro att betala 4,2 miljoner euro, för att med kriminella metoder ha försökt manipulera aktiemarknaden och med hjälp av ett farmaceutiskt företag ta kontroll över klubben i hans hjärta. Chinaglia har dock hållit sig undan lagens långa arm, och Italien, sedan dess. Somliga säger att Chinaglia agerade utifrån personliga vinstintressen. Somliga att han enbart är skyldig till att älska Lazio, och att han ville rädda klubben från Claudio Lotito.
 
Detta är Lazio, mina damer och herrar. Men sorger, vedermödor och skandaler till trots; år 2000, under Lazios hundraårsfirande, utsågs Giorgo "Long John" Chinaglia till klubbens störste spelare genom tiderna. Med sina 123 mål är han endast slagen av Silvio Piola och Giuseppe Signori, och Chinaglia var klubbens tveklöst störste stjärna när den första historiska scudetton lyftes 1974. Med sina ledaregenskaper, sin glöd, sin imponerande fysik, sitt tunga skott och sin näsa för mål var han en ytterst unik spelare. En bomber ut i fingerspetsarna, vars like den yngre generationen, om vi bortser från Bobo Vieri, inte varit i närheten av att få bevittna. Giorgio Chinaglia är och förblir en Laziohjälte, vars stjärnglans från 70-talet aldrig kommer att falna. Vi glömmer dig aldrig!


8 KOMMENTARER      10695 VISNINGAR
JESPER LINDBERG
jeppe_97@hotmail.com
2011-08-08 21:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

1900:
@Dante

Det var inte Lazio som sålde Nesta. Det var banken Capitalia som gjorde de då man övertog klubben från presidenten. Precis samma sak hade Unicredit gjort om ni inte hade hittat en ägare. Kanske De Rossi hade sålts- Kan man då säga att han inte har hjärta i klubben?

Tumme upp 2011-08-09 19:47:32
Golazo:
@Dante
Det är lite det som är charmen med Lazio. Vill man ha helylleidoler söker man sig till Juve, Milan och Roma. Men vill man ha lite galenskap och antihjältar som idoler så söker man sig till lag som Napoli, Lazio och Inter...

1 Tumme upp 2011-08-09 14:41:51

@Dante:
Att man lämnar ett lag behöver inte betyda att man inte älskar föreningen eller kan bli älskad tillbaka av supportrarna. Att man har svårt att stanna eller blir såld på grund av ohållbar relation med sittande ledningen behöver inte ha något med kärleken till ett lag att göra. Men jag förstår att du inte har tillräckligt med IQ för att ta in det.

Oftast så är det så att om supportrarna inte tycker om ledningen så kommer man tycka om de som sätter sig emot ledningen. Vilket är fallet med Chinaglia, återigen handlar det om sunt förnuft för att förså sig på detta. Sen att han var framgångsrik och gjorde massa mål Lazio gör ju inte honom mindre populär. Han var och är en riktig färgstark karaktär. Antingen så älskar man honom eller så hatar man honom.

Dessutom är det skillnad på att vilja lämna som Chinaglia gjorde än att bli lämnad som de de namngett som fanbärare för Lazio. Det är ju inte supportrarna som säljer ut Nesta, det är ju ledningen som gör det. För Laziales kommer han oboerende var han spelar vara en hjälte. Det är kärlek oberoende om han lämnat/blivit såld osv. Det kan ingen ta ifrån oss.

Tumme upp 2011-08-09 12:52:55
Dante:
så er största begärde att få lämna er, men besinnades. men lämnade er sen ändå. och kom tillbaka. för att sen lämna er igen. för att sen börja arbeta med camorran vilket resulterade i en dom och feta böter.

vad jag kan se är han inte annat än alla andra trogna laziali... bandiere som nesta, favalli, di canio, negro.... fanbärare som lämnar klubben de "älskar"...........


Tumme upp 2011-08-09 12:02:08

ZZ:
Håller helt enkelt med Grandeandro Rosi - fint skrivet!

Sjukt statistik från tiden i Cosmos också!

1 Tumme upp 2011-08-09 02:40:46
BBS:
Ännu är ingen av IRR ledarna dömda för något.
Tumme upp 2011-08-09 02:01:40

1900:
Riktigt fint! Det gick rykten om att han kunde slå spelarna i omklädningsrummet om de gjorde en dålig match haha. Men vi älskar honom! Lazio - Unica fede, Unica Passione!
Tumme upp 2011-08-09 01:59:51
Grandeandro Rosi:
Fint skrivet!
Tumme upp 2011-08-08 22:40:59

ANNONS:

Fler artiklar om Lazio

Inför Lazio - Chievo: Kan Chievo sätta krokben?
Lazio Efter den bitterljuva segern mot Udinese i hängmatchen i onsdags är det dags för Lazio att ta sig an dom inte längre så flygande åsnorna från Verona under självaste Påskafton.
2019-04-19 21:29:36

Inför Lazio - Udinese: Dags att resa sig kanske?
Lazio Ett sargat Lazio ska äntligen spela den här hängmatchen som dom flesta, under hela våren räknat som säkra 3-poäng för Romklubben.
2019-04-16 09:34:00

Igli Tares bästa & värsta värvningar
Lazio
2019-04-15 20:52:00

Spring era dårar
Lazio Drömmen hölls vid liv på San Siro för några veckor sedan men nu ikväll släckte förmodligen Milan det sista hoppet. Hoppet om ett återtåg in i finrummet som den där jävla Champions betyder. Vad händer nu? Lazio ligger inte direkt i pole position för Europa League kval heller.
2019-04-13 23:02:00

Inför Milan - Lazio: Uppdrag San Siro
Lazio Efter att ha schabblat till det först mot SPAL och sedan även mot Sassuolo för en vecka sedan - står Lazio återigen på ruta ett igen och har ännu en måstematch framför sig. Matchen och förutsättningarna är snarlika med vad som gällde mot Inter för några veckor sedan.
2019-04-13 08:25:15

Veckans Hört & Hänt - Lazio Edition
Lazio Ett 10-års jubileum, transfernytt, ett hjärta delat i två och italiens svar på Kliché-Kjelle.
2019-04-10 20:11:00

Lazio - Sassuolo
Lazio De Zerbis mannar tog sig till Olimpico och lyckades återigen att störa Lazio i sin kamp om Champions League denna säsong. Detta utan att riktigt imponera och göra två mål på dem tre skott man hade. När jag var i processen av att fundera ut något poetiskt att säga om Lazio tapp så kvitterar Lulic och med turen på Lazios sida så hade det till och med kunna sluta i en vinst om försöket till brytning av Bourabia (tror det var han, annars en spelare med ett fint genombrott denna säsong) hade hittat n
2019-04-07 21:40:53

Inför Lazio - Sassuolo: Hamnar Patric i frysboxen?
Lazio ?Efter en miserabel onsdagskväll som renderade ut i ett av dom största antiklimaxen för säsongen så har iallafall jag återhämtat mig sakta men säkert. Besvikelsen sitter självklart fortfarande kvar och ett sorts dunkel virar sig runt frågeställningarna som dyker upp i huvudet. Hur kommer Lazio agera i fortsättningen? Var matchen mot SPAL ett definitivt kvitto på hur enkelt det är att förstöra Inzaghis taktiska upplägg?
2019-04-06 17:41:00

SPAL - Lazio 1-0
Lazio Innan matchen skulle dra igång gick han således ner på vad som skulle föreställa VIP-läktaren på Paolo Mazza stadion. Ja, Claudio Lotito hittade fram till den andra bortamatchen i rad - på fyra år. Skulle det blir fågel eller fisk? Lazio, för kvällen även stärkta av att nyckelspelaren Correa skakat av sig skadan han ådrog sig i söndags under segermatchen mot Inter kom hit och siktade på seger.
2019-04-03 23:05:00

Kontraktsituationerna
Lazio I och med de tidiga rapporterna från idag påpekade att Cataldi ska vara i möte med Lazio om ett nytt kontrakt som det har spekulerats om i en tid nu så påmindes jag konsekvent av nyheterna tidigare denna månad om kontraktsförlängningarna som kan komma att krönas till några av Cataldis medspelare. Det handlar om fyra spelare med fina tider i Laziotröjan; Danilo Cataldi, Lucas Leiva, Marco Parolo och Senad Lulic. De tre sistnämndas respektive kontrakt går ut sommaren 2020 och man verkar vilja förl
2019-04-02 20:39:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM SS LAZIO
ANNONS:
Giorgio Chinaglia

Giorgio Chinaglia

LAZIOS BÄSTE GENOM TIDERNA?
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Liverpool får se upp för kontringar
Vägs ände för Juventus?
Abgang för Pal Dardai
Tyskland:   Abgang för Pal Dardai
Blomberg på väg bort från Bajen?
FIFA:s sanktioner och skytteligafighten
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies