fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 1935 | Inloggade: 167 | Antal medlemmar: 179235
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Att tänka på inför imorgon
  Zinedine Zidane har taktiska bekymmer att tänka på.

  Att tänka på inför imorgon

  Så som jag och andra har upplevt det under försäsongen så kommer vi denna säsong under Zinedine Zidanes ledning antingen spela ett 4-3-1-2 eller ett 4-4-2 i diamantform. Bägge spelsätten får ut maximalt av vår spelartrupp och dess roller på planens längd, cirkel och bredd. I denna artikel serie tar jag upp fördelarna med de olika spelsystemen.

  4-4-2 diamant form
   
  (Fördelar)
   
  *Vi får en bollerövrare som defensivt ankare som ska plocka upp andrabollarna och sedan sätta medspelare i spel vilket är en ack så viktig funktion att fylla. Samtidigt kan detta ankare också ta flera meter kliv framåt banan och hjälpa till med dynamiken i anfallens gång. Bollerövraren, kanske Casemiro och Llorente och Kroos måste bilda det man inom fotbollen kallar centrallinjen dvs de två mittbackarna+målvakt+innermittfältare. 
   
  Centrallinjen är ett fundament för hur en framgångsrik fotbollsklubb bedrivs. Och vi har alla egenskaper och spelarroller för att fylla ankarrollen samtidigt som vi behåller en viss kreativitet kring ankarrollen också eftersom att under matchernas gång kan det lätt skiftas emellan denna position framför våra mittbackar typ Ramos och Varane. För att förbrylla motståndarna kan ankaret, typ Casemiro likväl vara med och starta anfall för att efter bara några sekunder befinna sig hos motståndarens straffområde. Platsbyten är rent generellt något som en klubb med vår trupp kommer tjäna på under matcherna. 
   
  *Den som kommer att spela som så kallad "nr.10a" får i detta spelsystem den mest fria rollen som finns. 10:an ska skapa spelbredd, men även figurera rent centralt i banan genom genomträngande löpningar in mot boxen. 10:an kommer också att få det ansvaret att sköta uppspel och inspel kring den sista tredjedelen. Han måste också kunna möta bollen för att sedan skarva den vidare eller skapa väggpass med de två anfallarna för dagen. 10:an kommer också förväntas vinna en hel del boll i ett tidigt presspel. Samt att icke förglömma att 10:an måste stå redo att göra det mesta av returer från anfallarna. 
   
  Och då och då måste 10:an också ta ett defensivt ansvar i presspelets gång. Ganska litterärt kan man säga att nr.10an i ett diamantliknande 4-4-2 får den mest ultimata rollen som finns. Häri figurerar namn som Isco, Marco Asensio, men även Gareth Bale som under sin sista säsong i Tottenham hade den rollen. 
   
  *Ytterbackarna får mer understöd när de går framåt längs flankerna (Både Marcelo och Carvajal) men även Theo och Lucas Vásquez som är tänkt som högerback i år då och då förutom löftet Achraf Hakimi. Om ytterbackarna får understöd av mötande spelare så kan ytterback X antingen ta en inåtvriden löpning med bollen vid fötterna för att sedan skapa centraliserat spel, eller så tar ytterback X (Marcelo) en löpning längs med kanten där det är av yttersta vikt att alla 3 anfallande spelare finns inuti boxen som predators ute och jagar efter hungriga byten. Ska du ta en lång löpning som ytterback längs korridoren så ska det finnas gott om alternativ inuti boxen väl ute vid hörnflaggorna reda att slå in ett inlägg.
   
  Oavsett spelsystem Zidane väljer att satsa mest på i år så är det just ytterbacksdynamiken som måste sitta och fungera i år precis som tidigare. När ytterback D (exempelvis Carvajal) kommer fram som ett lokomotiv längs sin högerkorridor ska det redan finns flertalet Real Madrid spelare inuti straffområdet. Det skulle vara ett så kallat dynamiskt ytterbacksspel där ytterbackarna sedan kan antingen slå inläggsfaser, slå den rakt ner mot marken in mot mål eller att gå på en solo rush längs kanten för att sedan i den tredje fasen hitta ett instick mot mål, eller varför inte gå på eget avslut om ytterbackarna redan är inne i halvmånen det vill säga den offensiva tredjedelens sista punkter. 
   
  *Innermittfältet kommer att få roller där dom alternerar sina utgångspositioner för att sedan vara med högt upp i banan när anfallen startas. Kroos, Modric, Casemiro, Ceballos, Llorente, Asensio kommer alla att få sin chans att vara med i de uppspelsfaserna och med tanke på spelskickligheten dessa besitter bör dom tillsammans kunna skapa målchanser på löpande band. Jag tror också att det blir en väldigt vanlig syn i år att Zidane vill flytta fram laget och innermittfältarna i position och att samtliga 3 innermittfältare kommer att vara med och hugga i offensivt straffområde och ta de chanser som ges. Som att man kan kalla mittfältet för platsbytenas egna lilla arena, där en mittfältare eller två alltid understödjer Ronaldo, Benzema och Bale. 
   
  *Anfallet i ett 4-4-2 (diamant) 
   
  Vi skulle komma runt på kanterna betydligt lättare med en diamant med två springandes livet ur sig-yttrar på vardera mittfältscentral- som ytterpositioner. Understödjer man det med ett dynamiskt ytterbacksspel så är det självklart att spelare som Ronaldo och Benzema kommer att bli de två som är anfallarna över säsongen. Vad händer med Bale i detta spelsystem? Jo han får hamna precis bakom Ronaldo där Bale eller Benzema kommer att skifta i att vara i nr.10 rollen, den rollen som Isco vill ha så innerligt.  
   
  Men för oss som faktiskt var med och bevittnade Bale i denna roll under hans sista säsong i Tottenham så gjorde han väldigt bra ifrån sig i den rollen, så pass bra att vi köpte honom sedan. Att Bale också kommer att spela som toppforward är vedertaget och det kommer att hända många gånger, då får Benzema ta den djupare positionen i sådana fall. Skulle det då och då under matchernas gång övergå till ett rakt 4-4-2 under några minuter så är det värt att testa för att se vilken effekt både offensivt, men även defensivt det skulle få. Ingen matchbild är den andre lik nämligen. 
   
  Positiva saker med 4-3-1-2

  (Fördelar)

   
  *Fyrbackslinjen med Ramos bland annat sätts under mindre press då de har tre dynamiskt innermittfältare framför sig som gärna ivrigt går med press mot bollhållaren. Då får fyrbackslinjen andrum att andas och kan lättare störa bort motståndarna djupledsspel eller luftspel och dess inläggsfaser. De fyra backarna skulle i detta system vara mer i linje med varandra eftersom att ytterbackarna står också mer i linje med mittbackarna i sådana fall. Men som sagt då får de tre innermittfältarna totalt annorlunda uppgifter egentligen i en sekundär betänkt fas för oss. Det skulle också bli bättre ko-ordination på försvarsstrukturen inte bara vid defensiva fasta, men även vid offside och att ställa oss på försvarssida på rätt sida även om det handlar om centimeter det hela. 
   
  *De tre innermittfältarna i detta spelsystem (4-3-1-2) ska primärt föda offensiven och inget annat, alla tre innermittfältare skulle då vara tvungna att involvera sig i den offensiva fasen av spelets gång till skillnand från diamanten i föregående exempel där 1 av mittfältare hade bara agerat som ett defensivt block för att stoppa skott och returer samt att bli en tredje mittback då. Men med detta system kan man trycka upp backlinjen så att just den lagdelen står högre upp och då blir det väldigt viktigt för våra tre innermittfältare att spela cirkelspel det vill säga slå passningarna inom radier av cirklar och allra helst centrerat spel. Ju längre fram dessa offensiva mittfältare skulle ta sig i banan desto mer kommer anfallarna att få målchanser för Real Madrid har kapaciteten att slå smörpassningarna gång på gång. Återigen är det den spelare som agerar som nr.10 även i detta spelsystem som kommer att bli lagets viktigaste spelare i speluppbyggnaderna, men även visionerna för laget. Kan vi få fram en maestro i denna position i år är mycket vunnet. 
   
  *Anfallet i ett 4-3-1-2 
   
  Man skulle kunna alternera mellan att sätta ut exempelvis Marcelo och Carvajal på höga utgångspositioner och trycka tillbaka Casemiro bredvid Ramos och Varane och övriga som kommer spela under säsongens gång. På så sätt får vi fram två ytterbackar längs flankerna samtidigt som vi har säkrat upp centrallinjen och skapat ett block där. Sen är det bara med de två ytterbackarna samt de 3 resterande mittfältarna att gå framåt banan i ett lokomotiv med bollen attached, vilket betyder att ha med sig bollen i löpsteget och gärna komma så rättvänd som möjligt.

  Det är med rättvända spelare i fart som du har som störst möjlighet att skapa något med Ronaldo, Bale, Benzema och resterande spelare. I ett anfallsmönster så spelar du inte bollen igenom ytor vare sig det är yta A eller B om inte spelaren är rättvänd. Unikumet finns i Benzema som kan vara motvänd, men genom teknik och vrickningar ändå kan lirka vidare bollen. Men annars rent generellt sett så tjänar Real Madrid på att alltid spela bollen i framled i detta system eftersom det finns 6 offensiva spelare redo att göra sitt med sin bollbehandling. 
   
  Då kan det till och med i den senare fasen bli aktuellt med ett triangelspel centralt och djupledsspel centralt där våra 2 anfallare befinner sig. Kan man sedan kombinera det med att de 3 mittfältarna som blir över går in i offensivt straffområde och täcker de luckorna som finns så finns det gott om garantier om att målchanser kan skapas på löpande band. Anfallarna skulle också i detta system få mer killer instinct och mittfältarna skulle till mestadels behöva koncentrera sig på de offensiva faserna. Anfallarna skulle primärt sett behöva fokusera sig på att avsluta anfallens gång samtidigt som andra spelare skulle sätta sig omkring passningsskuggorna för att spela upp bollen på anfallarna. 
   
  Slutnot.
   
  I dagens moderna fotbollsvärld handlar allt om presspel och att inte låta det andra laget få en enda centimeter med sig utan pressa dem till misstag som sedan ens egna lag utnyttjar och får maximal utdelning på. Jag hatar verkligen lag som inte spelar pressorienterad fotboll eftersom att det är ett passivt sätt att gå in i matcher på. Presspelet ska sitta, därmed basta. Men det gäller också att ha ett smart presspel såklart i dagens fotboll; att bara gå på när man känner att man har möjlighet att återerövra bollen. 


  0 KOMMENTARER      1498 VISNINGAR
  JOSEF JANERIQUE
  josef.janerique@hotmail.com
  2017-08-12 22:57:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om Real Madrid

  Matchrapport: Real Madrid - Eibar: Säker seger trots en frustrerad portugis.
  Real Madrid Efter en bra insats mot Tottenham i veckan som tyvärr gav marängerna en bitter eftersmak så var laget redo för en ny kamp på Bernabeu, en arena som har varit lite av ett spöke under inledningen av säsongen.
  2017-10-23 00:19:17

  Inför Real Madrid - Eibar: Vinst ett krav
  Real Madrid Efter veckans inte alltför övertygande spel i Champions League är det återigen dags för serielunken att ta vid. Denna gång hemma på Bernabéu mot bottenlaget Eibar. Vinst är ett krav och inkasseras inte tre poäng kan det vara början till Zidanes första riktiga kris som tränare för världens största klubb. Det gäller för Real Madrid att fortsätta jaga Barcelona i toppen av tabellen.
  2017-10-21 16:10:00

  Real Madrid kryssade på hemmaplan.
  Real Madrid I en chansrik match blev målvakterna avgörande när det slutade 1-1.
  2017-10-18 00:59:00

  CL: Santiago Bernabéu välkomnar Tottenham i afton
  Real Madrid Ikväll ställs två av Europas hetaste målskyttar head-to-head när Santiago Bernabéu bjuder på en match som på förhand innehåller alla ingredienser för att bli en oförglömlig Champions League-match.
  2017-10-17 17:45:14

  Ännu en seger på bortaplan och fortsatt häng på toppen
  Real Madrid Efter en veckas landslagsuppehåll vad det äntligen dags för klubbfotboll igen och för Real Madrids del innebar det en tuff bortamatch mot lokal konkurrenten Getafe.
  2017-10-15 10:42:00

  Inför: Getafe - Real Madrid
  Real Madrid I den åttonde omgången av La Liga gästar Real Madrid ett annat Madrid lag i Getafe. Zidanes lag gästar Coliseum Alfonso Perez med förhoppningarna om att åka dit och göra det som krävs för tre poäng.
  2017-10-14 10:54:57

  Redaktionen söker två nya skribenter!
  Real Madrid
  2017-10-07 09:53:00

  Isco plockar hem tre poäng för Real Madrid
  Real Madrid I ett politiskt oroligt Spanien väntade en viktig hemmamatch för Real Madrid som tog emot Espanyol. Med många skadade och sju poäng efter Barcelona var det dags för Real Madrid att äntligen visa att den fina formen i Champions League även existerar i La Liga.
  2017-10-01 23:54:00

  Inför: Real Madrid - Espanyol
  Real Madrid Real Madrid som i veckan åter visade upp sin bästa sida genom en 3-1 vinst borta mot Dortmund tar emot Espanyol. Håller formen i sig eller återgår de regerande mästarna till den något knackiga ligaformen?
  2017-10-01 11:59:55

  Real Madrid tog första segern i Dortmund
  Real Madrid Real Madrid bröt sin dystra trend på Signal Iduna Park under tisdagen när man besegrade de formstarka tyskarna med 1-3. Efter att ha inlett La Liga knackigt verkar Los Blancos ha vänt på skutan och hamnat på vinnarspåret igen.
  2017-09-28 01:05:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  ”Kandidat till årets järnkamin”
  Hubocan flyttar till Trabzonspor
  Valencia marscherar vidare
  En väckarklocka för Liverpool?
  Guangzhou Evergrande mästare
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies