fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 4535 | Inloggade: 499 | Antal medlemmar: 184377
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Sedan 2014 har utgifterna för att värva U23-spelare trefaldigats
  Diego Lainez, 18-årigt mexikanskt löfte köptes i somras till Real Betis för 14 miljoner dollar med intentionen att vara en investering som betalar sig - i framtiden.

  Sedan 2014 har utgifterna för att värva U23-spelare trefaldigats

  Jakten på talanger. Under 2018 landade kostnaderna globalt för att värva 18-åringar på 84,9 miljoner dollar. Storklubbarna håller idag på att revolutionera marknaden.

  FIFA:s siffror anger att från 2014 till 2018 ökade klubbarnas globala utgifter för att värva U23-spelare med 83,4 procent, till 2 902 miljoner dollar. Samma period ökade hela marknaden för internationella spelare till 7 027 miljoner dollar, en ökning med 72 procent. Största anledningen till ökningen stavas Premier League. Antalet operationer under perioden ökade snabbt, enligt FIFA bevis på att spelarna når eliten allt tidigare.

  VM-året 2014 i Brasilien ägde 154 internationella övergångar rum med spelare under 18 år. Av dessa innebar 93 operationer någon form av ekonomisk motprestation från klubbar till det sammanlagda värdet av 37,7 miljoner dollar. VM-året 2018 hade siffrorna stigit till 213 och 143, respektive, och totala värdet till 84,9 miljoner dollar.

  Siffrorna under perioden för U23-spelare pekar i samma riktning. Antalet operationer med någon ekonomisk motprestation steg med 41 procent till 1 182. Kostnaderna för operationerna ökade med det dubbla, 82,4 procent till 2 902 miljoner dollar. Spelarna blir allt dyrare. Genomsnittspriset för en en U18-spelare sköt iväg med 50 procent till 600 000 dollar och en U23-spelare ökade 31,6 procent till 2,5 miljoner dollar. I detta segment återfinns i princip samtliga övergångar från Latinamerika till Europa. Spelare mellan 24 och 29 år har jämförelsevis ökat med 12,5 procent till 3,6 miljoner dollar.


  Dani Ceballos från Real Betis till Real Madrid 2017 för 16,5 miljoner euro är ett exempel på dyrt ungt förvärv tänkt att betala sig - i framtiden.

  Real Madrid har till exempel under de senaste fyra åren lagt ut mer än 200 miljoner euro för att värva sådana som Dani Ceballos, Marco Asensio, Jesús Vallejo, Álvaro Odriozola, Fede Valverde, Andrii Lunin, Vinicius Junior och Rodrygo Goes. President Florentino Pérez har fått förklara klubbens allt mer våghalsiga värvningar av unga talanger till priset av att dessa denna säsong inte orkat bära laget till sedvanliga titlar:

  - Vi kommer fortsätta bygga ett Real redo för framtiden. Vi slösar inte för att slösa. Det vi gör i varje fall är att ta in unga spelare vilka kommer bära huvudroller i framtiden.

  Ungdomar lönar sig trots allt
  En källa inom en toppklubb i La Liga uppger till Palco 23 att, borträknat det sportsliga är strategin med värvningar av unga talanger tydlig: det lönar sig att värva ungt trots inflaterade priser. Yngre spelare erbjuder dessutom den betalande klubben större sannolikhet att få tillbaka investeringen vid en senare vidareförsäljning. Källan uppger:

  - Historien bevisar för oss att även om inte alla dessa unga spelare blir toppspelare men ändå har tillräckligt för att förbli elitspelare är värdeökningen garanterad om spelarna hamnar i klubbar som kontinuerligt deltar i Champions eller Europa League.

  Garanterade värdeökningen gäller i princip endast när europeiska klubbar värvar från annan kontinent, till exempel Afrika eller Amerika. Det är svårt att tro att någon klubb skulle ersätta till exempel Paris Saint-Germain för vad Neymar kostade att köpa från FC Barcelona. Enligt uppgifter kan den kostnaden ha varit hela fem miljarder kronor.

  Stöper om marknaden
  Storklubbar som Manchester City, Real Madrid eller FC Barcelona vilka idag börjat värva ungdomar dyrt har trots allt inte upptäckt hjulet. Tidigare sköttes rollen att värva ungt från Afrika och Amerika på grund av historiska och kulturella skäl främst av portugisiska klubbar som SL Benfica och FC Porto. Andra europeiska mellanklubbar har varit spanska Real Betis och Sevilla FC; franska AC Monaco och Olympique de Marseille samt nederländska AFC Ajax och PSV Eindhoven. Av denna anledning har spanska, franska och främst portugisiska ligan tidigare haft roller av skyltfönster för spelare från tredje världen. Under perioden 2014-2018 är Brasilien - Portugal fortsatt det led vilket producerat flest internationella övergångar, 205 stycken. Storklubbarna idag håller endast på att revolutionera marknaden när de alltså skippar mellanledet.

  En annan källa i en annan La Liga-klubb uppger:

  - Man försöker undvika överpriser även om det innebär större risker. Köper du fyra spelare och två funkar kan det vara så att utgiften till slut ändå understiger inkomsten.

  Yerry Mina är ett tydligt och aktuellt exempel. Colombianen värvades till FC Barcelona vintern 2018 för 11,8 miljoner euro och blev ett bra Rysslands-VM och sex månader senare snabbt såld till engelska Everton FC för 30,2 miljoner euro. Óscar Grau, VD i Barcelona angav i somras receptet för hur den nya världsordningen ska bibehållas:

  - Övergångarna måste bli allt mer återkommande.

  Bevis för detta är FC Barcelonas avtal med Real Betis under vinterfönstret angående tjugoårige Emerson. Barcelona värvade brasilianaren för 12 miljoner euro och lånar ut försvararen till Betis för 50 procent av priset. Betis behåller spelaren till 2021 varvid Barcelona återtar Emerson för nio miljoner euro. Totalsumma för Barça: 15 miljoner euro. Dålig affär för en spelare klubben inte ens använder? Inte om det beaktas att Barcelona räknar med att sälja efter en prisökning på minst 50 procent. Om Barça inte ändå väljer att behålla Emerson varvid de då får en världsspelare för 15 miljoner euro.


  FC Barcelonas senaste nyförvärv Emerson, nu i Real Betis, är tänkt att återbetala sig - i framtiden.

  Motståndare till affärsmodellen med köp av dyra unga spelare anger att klubbarnas ungdomssektioner fortsatt måste förbli viktigast för att en klubb ska kunna garantera återväxten. I La Liga kostar i år alla tjugo klubbars ungdomsakademier sammanlagt 170 miljoner euro. FC Barcelona och Real Madrid är klubbarna i La Liga vilka levererat flest ungdomsspelare till de fem stora europeiska ligorna, 69. Perioden januari 2014 till februari 2019, den period FIFA:s studie täcker visar att Barcelona i det egna a-laget leder med 24 procent över Madrid vad gäller spelminuter för egna ungdomsspelare. Den ena affärsmodellen utesluter inte den andra och bägge kan alltså samexistera.


  4 KOMMENTARER      1723 VISNINGAR
  PABLO LIZAMA FARIAS
  2019-03-13 20:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Johnston:
  Adam: Det är verkligen sant och sannerligen ingenting jag säger emot. Fotbollen är inte frånskild verkligheten utan tvärtom - just i fotbollen ser man ytterst tydligt de gamla koloniala mönstren. De finns kvar. Samma koloniala länder fortsätter ta spelare från sina gamla kolonier.

  Jag beskrev problemet tidigare i termer av rovdjursmentalitet för att förenkla diskussionen här. Problemet är snarare kolonialt/postkolonialt.

  Och gäller inte enkom tidigare koloniala länder. Hela västvärlden köper billigt i tredje världen. Det gör Sverige också.

  Budskapet i artikeln är inte nytt. Nyheten är enkom att nu köper de rika klubbarna allt yngre och dyrare. Inte för att storklubbarna är generösa utan för att det gynnar dem

  Tumme upp 2019-03-14 14:39:44
  Adam:
  Johnston:
  Dina förlorare 3 är sedan länge stora förlorare som en förlängning av kolonisationerna i de länderna. Kolla bara på alla de spelare i Belgien med ett ursprung i Kongo, eller alla de franska spelarna med afrikanska rötter.

  Det gäller för alla andra klubbar att lyckas baka in en bra vidareförsäljningsklausul så de får en del av kakan när spelarna säljs vidare.

  1 Tumme upp 2019-03-14 09:51:31

  Johnston:
  Hela det här systemet bygger på rovdjursmentalitet i flera led:

  Förlorare 1 - mellanklubbar i Europa - nämnda portugisiska och spanska klubbar - vilka tappar en stor del av sin verksamhet vilka de får inkomst ifrån

  Förlorare 2 - småklubbar i periferin - säg allsvenska klubbar? - vilka nödgas köpa allt dyrare och sämre spelare då storklubbarna lägger första beslag på talangerna för att sälja dyrt

  Förlorare 3 - länder och klubbar i tredje världen - Afrika och Amerika - vilka blir fullständigt plundrade på sina talanger redan i tidig ålder. Dessa är förlorarna i samtliga led

  Vinnare i samtliga led: storklubbarna vilka håvar in pengarna

  Tumme upp 2019-03-14 08:26:13
  ANNONS:

  Fler artiklar om Spanien

  ”Är det kört nu?”
  Spanien Det var en match av stor betydelse. Ett läge där det gällde att vinna eller försvinna. Sevilla vann. Espanyol försvann. Åtminstone möjligheten att nå Europaplatserna.
  2019-03-17 20:53:00

  Luis Enriques trupp för EM-kvalet spikat
  Spanien Här är den spanska truppen som ska spela mot Norge och Malta.
  2019-03-17 10:53:13

  FIFA kör över UEFA
  Spanien Utökat klubblags-VM från 2021 och godkänner planen för utökat VM 2022 till 48 lag. Allt i motsats till hur Europa vill ha det.
  2019-03-15 22:00:00

  Atlético de Madrid Femenino säljer ut Wanda Metropolitano
  Spanien Världsrekordet för damfotboll i fara. Atlético de Madrid tar emot FC Barcelona i en ren seriefinal.
  2019-03-15 16:30:00

  London håller första Fifa eNations Cup
  Spanien Tjugo länder från sex olika konfederationer deltar. Vinnaren får 100 000 dollar.
  2019-03-14 19:00:00

  Sedan 2014 har utgifterna för att värva U23-spelare trefaldigats
  Spanien Jakten på talanger. Under 2018 landade kostnaderna globalt för att värva 18-åringar på 84,9 miljoner dollar. Storklubbarna håller idag på att revolutionera marknaden.
  2019-03-13 20:00:00

  Nu tävlar märkena om att sponsra damfotbollen
  Spanien Betalföretaget Visa först i världen att ingå globalt sponsoravtal. Nike söker trumfa med eget avtal. UEFA ger upp traditionella affärsmodellen med gemensamma avtal för damer och herrar och skaffar damerna egna sponsorer.
  2019-03-12 19:00:00

  FIFA ger grönt ljus för VM med 48 lag
  Spanien Studien, nyckeln till hur FIFA kommer rösta anger att VM 2022 kan utökas från 32 lag utan att ändra spelkalendern. Skulle generera ytterligare 400 miljoner US-dollar i intäkter.
  2019-03-12 15:00:00

  Adidas betalar nu samma bonus till VM-damerna som till herrarna
  Spanien Jämställer damerna med herrarna. Utspelet kommer dagen efter Internationella kvinnodagen och två efter att USA:s damer stämt sitt förbund för könsdiskriminering.
  2019-03-12 11:00:00

  "Ett osannolikt slut"
  Spanien De har bland annat besegrat Real Madrid på bortaplan den här säsongen. SvenskaFans.com drog till Girona för att ta tempen på klubben i mötet med Valencia. Vi bjöds på en fantastisk match och en skön atmosfär – och inte minst ett helt galet slut.
  2019-03-10 21:41:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Luiz Felipe tackar nej till Italien
  Leon och Tigres toppar ligan
  Stretford Empire #135: ”Fjed”?
  Vem tar hem Rookie of the year?
  Stretford Empire #135: ”Fjed”?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies