fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 4390 | Inloggade: 63 | Antal medlemmar: 185040
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Sedan 2014 har utgifterna för att värva U23-spelare trefaldigats
  Diego Lainez, 18-årigt mexikanskt löfte köptes i somras till Real Betis för 14 miljoner dollar med intentionen att vara en investering som betalar sig - i framtiden.

  Sedan 2014 har utgifterna för att värva U23-spelare trefaldigats

  Jakten på talanger. Under 2018 landade kostnaderna globalt för att värva 18-åringar på 84,9 miljoner dollar. Storklubbarna håller idag på att revolutionera marknaden.

  FIFA:s siffror anger att från 2014 till 2018 ökade klubbarnas globala utgifter för att värva U23-spelare med 83,4 procent, till 2 902 miljoner dollar. Samma period ökade hela marknaden för internationella spelare till 7 027 miljoner dollar, en ökning med 72 procent. Största anledningen till ökningen stavas Premier League. Antalet operationer under perioden ökade snabbt, enligt FIFA bevis på att spelarna når eliten allt tidigare.

  VM-året 2014 i Brasilien ägde 154 internationella övergångar rum med spelare under 18 år. Av dessa innebar 93 operationer någon form av ekonomisk motprestation från klubbar till det sammanlagda värdet av 37,7 miljoner dollar. VM-året 2018 hade siffrorna stigit till 213 och 143, respektive, och totala värdet till 84,9 miljoner dollar.

  Siffrorna under perioden för U23-spelare pekar i samma riktning. Antalet operationer med någon ekonomisk motprestation steg med 41 procent till 1 182. Kostnaderna för operationerna ökade med det dubbla, 82,4 procent till 2 902 miljoner dollar. Spelarna blir allt dyrare. Genomsnittspriset för en en U18-spelare sköt iväg med 50 procent till 600 000 dollar och en U23-spelare ökade 31,6 procent till 2,5 miljoner dollar. I detta segment återfinns i princip samtliga övergångar från Latinamerika till Europa. Spelare mellan 24 och 29 år har jämförelsevis ökat med 12,5 procent till 3,6 miljoner dollar.


  Dani Ceballos från Real Betis till Real Madrid 2017 för 16,5 miljoner euro är ett exempel på dyrt ungt förvärv tänkt att betala sig - i framtiden.

  Real Madrid har till exempel under de senaste fyra åren lagt ut mer än 200 miljoner euro för att värva sådana som Dani Ceballos, Marco Asensio, Jesús Vallejo, Álvaro Odriozola, Fede Valverde, Andrii Lunin, Vinicius Junior och Rodrygo Goes. President Florentino Pérez har fått förklara klubbens allt mer våghalsiga värvningar av unga talanger till priset av att dessa denna säsong inte orkat bära laget till sedvanliga titlar:

  - Vi kommer fortsätta bygga ett Real redo för framtiden. Vi slösar inte för att slösa. Det vi gör i varje fall är att ta in unga spelare vilka kommer bära huvudroller i framtiden.

  Ungdomar lönar sig trots allt
  En källa inom en toppklubb i La Liga uppger till Palco 23 att, borträknat det sportsliga är strategin med värvningar av unga talanger tydlig: det lönar sig att värva ungt trots inflaterade priser. Yngre spelare erbjuder dessutom den betalande klubben större sannolikhet att få tillbaka investeringen vid en senare vidareförsäljning. Källan uppger:

  - Historien bevisar för oss att även om inte alla dessa unga spelare blir toppspelare men ändå har tillräckligt för att förbli elitspelare är värdeökningen garanterad om spelarna hamnar i klubbar som kontinuerligt deltar i Champions eller Europa League.

  Garanterade värdeökningen gäller i princip endast när europeiska klubbar värvar från annan kontinent, till exempel Afrika eller Amerika. Det är svårt att tro att någon klubb skulle ersätta till exempel Paris Saint-Germain för vad Neymar kostade att köpa från FC Barcelona. Enligt uppgifter kan den kostnaden ha varit hela fem miljarder kronor.

  Stöper om marknaden
  Storklubbar som Manchester City, Real Madrid eller FC Barcelona vilka idag börjat värva ungdomar dyrt har trots allt inte upptäckt hjulet. Tidigare sköttes rollen att värva ungt från Afrika och Amerika på grund av historiska och kulturella skäl främst av portugisiska klubbar som SL Benfica och FC Porto. Andra europeiska mellanklubbar har varit spanska Real Betis och Sevilla FC; franska AC Monaco och Olympique de Marseille samt nederländska AFC Ajax och PSV Eindhoven. Av denna anledning har spanska, franska och främst portugisiska ligan tidigare haft roller av skyltfönster för spelare från tredje världen. Under perioden 2014-2018 är Brasilien - Portugal fortsatt det led vilket producerat flest internationella övergångar, 205 stycken. Storklubbarna idag håller endast på att revolutionera marknaden när de alltså skippar mellanledet.

  En annan källa i en annan La Liga-klubb uppger:

  - Man försöker undvika överpriser även om det innebär större risker. Köper du fyra spelare och två funkar kan det vara så att utgiften till slut ändå understiger inkomsten.

  Yerry Mina är ett tydligt och aktuellt exempel. Colombianen värvades till FC Barcelona vintern 2018 för 11,8 miljoner euro och blev ett bra Rysslands-VM och sex månader senare snabbt såld till engelska Everton FC för 30,2 miljoner euro. Óscar Grau, VD i Barcelona angav i somras receptet för hur den nya världsordningen ska bibehållas:

  - Övergångarna måste bli allt mer återkommande.

  Bevis för detta är FC Barcelonas avtal med Real Betis under vinterfönstret angående tjugoårige Emerson. Barcelona värvade brasilianaren för 12 miljoner euro och lånar ut försvararen till Betis för 50 procent av priset. Betis behåller spelaren till 2021 varvid Barcelona återtar Emerson för nio miljoner euro. Totalsumma för Barça: 15 miljoner euro. Dålig affär för en spelare klubben inte ens använder? Inte om det beaktas att Barcelona räknar med att sälja efter en prisökning på minst 50 procent. Om Barça inte ändå väljer att behålla Emerson varvid de då får en världsspelare för 15 miljoner euro.


  FC Barcelonas senaste nyförvärv Emerson, nu i Real Betis, är tänkt att återbetala sig - i framtiden.

  Motståndare till affärsmodellen med köp av dyra unga spelare anger att klubbarnas ungdomssektioner fortsatt måste förbli viktigast för att en klubb ska kunna garantera återväxten. I La Liga kostar i år alla tjugo klubbars ungdomsakademier sammanlagt 170 miljoner euro. FC Barcelona och Real Madrid är klubbarna i La Liga vilka levererat flest ungdomsspelare till de fem stora europeiska ligorna, 69. Perioden januari 2014 till februari 2019, den period FIFA:s studie täcker visar att Barcelona i det egna a-laget leder med 24 procent över Madrid vad gäller spelminuter för egna ungdomsspelare. Den ena affärsmodellen utesluter inte den andra och bägge kan alltså samexistera.


  4 KOMMENTARER      2067 VISNINGAR
  PABLO LIZAMA FARIAS
  2019-03-13 20:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Johnston:
  Adam: Det är verkligen sant och sannerligen ingenting jag säger emot. Fotbollen är inte frånskild verkligheten utan tvärtom - just i fotbollen ser man ytterst tydligt de gamla koloniala mönstren. De finns kvar. Samma koloniala länder fortsätter ta spelare från sina gamla kolonier.

  Jag beskrev problemet tidigare i termer av rovdjursmentalitet för att förenkla diskussionen här. Problemet är snarare kolonialt/postkolonialt.

  Och gäller inte enkom tidigare koloniala länder. Hela västvärlden köper billigt i tredje världen. Det gör Sverige också.

  Budskapet i artikeln är inte nytt. Nyheten är enkom att nu köper de rika klubbarna allt yngre och dyrare. Inte för att storklubbarna är generösa utan för att det gynnar dem

  Tumme upp 2019-03-14 14:39:44
  Adam:
  Johnston:
  Dina förlorare 3 är sedan länge stora förlorare som en förlängning av kolonisationerna i de länderna. Kolla bara på alla de spelare i Belgien med ett ursprung i Kongo, eller alla de franska spelarna med afrikanska rötter.

  Det gäller för alla andra klubbar att lyckas baka in en bra vidareförsäljningsklausul så de får en del av kakan när spelarna säljs vidare.

  1 Tumme upp 2019-03-14 09:51:31

  Johnston:
  Hela det här systemet bygger på rovdjursmentalitet i flera led:

  Förlorare 1 - mellanklubbar i Europa - nämnda portugisiska och spanska klubbar - vilka tappar en stor del av sin verksamhet vilka de får inkomst ifrån

  Förlorare 2 - småklubbar i periferin - säg allsvenska klubbar? - vilka nödgas köpa allt dyrare och sämre spelare då storklubbarna lägger första beslag på talangerna för att sälja dyrt

  Förlorare 3 - länder och klubbar i tredje världen - Afrika och Amerika - vilka blir fullständigt plundrade på sina talanger redan i tidig ålder. Dessa är förlorarna i samtliga led

  Vinnare i samtliga led: storklubbarna vilka håvar in pengarna

  Tumme upp 2019-03-14 08:26:13
  ANNONS:

  Fler artiklar om Spanien

  Osasuna klara för La Liga
  Spanien Pamplona-klubben är tillbaka i det spanska finrummet. Avancemanget stod klart under måndagen när Granada besegrade Albacete.
  2019-05-21 09:51:22

  Getafe till Champions League?
  Spanien Getafe kan knäppa Valencia och Sevilla på näsan och ta den sista Champions League-platsen i den sista omgången av La Liga 2018/19.
  2019-05-17 16:43:00

  Spanska förbundet vill hylla Iker Casillas i matchen mot Sverige
  Spanien Inför EM-kvalmatchen den 10 juni. Samtal med målvakten ska redan skett men spelaren, UEFA och Real Madrid måste säga ja.
  2019-05-15 11:00:00

  La Liga flyttar HELA herrarnas sista omgång. För en dammatch!
  Spanien Att herrarna får maka på sig ännu ett bevis på damfotbollens allt starkare ställning i Spanien.
  2019-05-14 06:00:00

  Så blir nya Champions League
  Spanien UEFA revolutionerar turneringen och skapar A-, B- och ett C-lag med upp- och nedflyttningar. Förändringen svar på de rika klubbarnas planer på egen Superliga.
  2019-05-13 10:00:00

  Real Sociedad vinner sin första cup
  Spanien I en match präglad av motsättningar. Skillnaden blev målvakterna och Atléticos Lola Gallardo ber om ursäkt för dundertabben som kostade dubbeln.
  2019-05-12 18:00:00

  Kritiken mot nya Super-Champions League växer
  Spanien La Liga, Premier League, Bundesliga, Ligue 1 och Serie A tar alla avstånd från UEFA:s planer på en sluten turnering. Kalkylerna är "galna och skruvade".
  2019-05-12 16:05:00

  Läcka komprometterar UEFA allt mer
  Spanien The New York Times kommer över originaldokument vilka avslöjar UEFA:s avancerade planer för ett nytt stängt Super-Champions League. Allt tyder på att UEFA ljuger.
  2019-05-12 16:00:00

  La Liga går ännu bättre än Spanien
  Spanien Överträffar alla prognoser: 2017/18 landar inkomsten på knappt 4 500 miljoner euro, 20,6 procents ökning. Nettovinsten blev 189,2 miljoner euro. För 2018/19 spås rekorden slås igen.
  2019-05-12 11:00:00

  - Före 2060 byggs första fotbollsstaden
  Spanien Nära framtidens arenor kommer uppföras för i genomsnitt 800 miljoner euro och utgöra centrum i nya urbana stadsdelar med minst 200 000 invånare. Det förutser Marstercard, en av sportens huvudsponsorer i en analys om vart fotbollen är på väg.
  2019-05-09 13:00:00

  ANNONS:
   ANNONS:

   Senaste nytt om Spansk Fotboll

   ANNONS:
   ANNONS:
   Svenska Fans
   START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
   ”Det handlar inte om bengaler”
   Lagkaptenen stannar i Hammarby
   Så blir nya Champions League
   Champions League:   Så blir nya Champions League
   Osasuna klara för La Liga
   ”Sverige känns frustrerade”
   fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
   Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies