fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 6715 | Medlemmar: 185338

Kom ihåg mig
Reseguiden Teil IV - Nu har du kommit till höjdpunkten på din resa - Matchdag!
Vi Schalkers visar mer än gärna upp våra färger..

Reseguiden Teil IV - Nu har du kommit till höjdpunkten på din resa - Matchdag!

Sent omsider kommer här det som fulländar din resa till Tyskland och stillar ditt begär efter äkta fußball..
Det är dags att se vårt Mannschaft i full fart och du kommer att få se en imponerande arena och träffa hängivna fans i tiotusental, korvarna grillas och ölen flödar..

..en vanlig matchdag i Gelsenkirchen alltså..så fram med biljetten och följ oss.

Har vi riktig tur så är det en lördagsmatch vi skall se, och allra helst en av de matcher som börjar 15:30. Stämningen är extra tät och hög just inför dessa lördagsmatcher. På järnvägsstationer över hela landet ser man supporters i allehanda färger och i varierande grad av lyckorus eller i vissa fall bistert bittra men ständigt lojala trots att man räknar med att förlora..igen..och igen..och igen.

Gemensamt har de att de är alla på väg till match.     
I Ruhrområdet är det extra märkbart under helgerna då det formligen kryllar av lag i Bundesliga och Bundesliga 2 i regionen. En vanlig matchhelg är det ungefär 380.000 personer som går på match i Bundesliga, och någonstans mellan 50.000 och 100.000 som går på matcherna i Bundesliga 2.
 
FC Schalke 04, Fortuna Düsseldorf, RW Oberhausen, Arminia Bielefeld, Duisburg, Köln, Leverkusen, Mönchengladbach, Bochum, Paderborn, Osnabrück, bvb och Allemannia Aachen - totalt 13 klubbar, om jag inte har glömt något lag. En del av dessa klubbarna valsar upp och ner mellan BL, BL.2 och Dritte liga men i regel har vi minst tio lag i BL eller BL.2 från regionen. Trots detta är det nästan aldrig några större problem med bråk eller andra dumheter.

Det kan ropas lite spydigheter och vara en rå ton mellan vissa grupperingar som möts, men det kan lika gärna skålas och skrålas. I de fall då det urartar är polisen på plats och ingriper mycket snabbt och bestämt, ofta innan man ens märker att det har hänt något. Så med en smula sunt förnuft och en lagom mängd öl innanför din kungsblå matchtröja kommer du bara att uppleva glädje under din vistelse i Gelsenkirchen.

Oavsett om du kommer åkande till Gelsenkirchen på matchdagen eller om du vaknar upp i hjärtat av Ruhr så ta dig en promenad i staden innan du tar dig ut till arenan. Vid järnvägsstationen/Hbf (Hauptbahnhof) är det alltid mer eller mindre partystämning när det är matchdag i vår stad. Så gott som alla som kommer med tåg eller buss till GE passerar här och en del stannar till och köper sig en solhatt eller en halsduk i rätt färger strax utanför Hbf..äkta piratkopior så klart. Men det är billigt och en del grejer är till och med snygga och lite kul...

Äkta Schalkegrejor köper du vid arenan eller vid den officiella shopen i stan. Man kan även släcka törsten på puben vid entrén till Hbf eller ta en matbit på Topkapi-grillen. Eller så köper du förfriskningar i någon kiosk och smuttar på. När du tycker att du har sett det du vill av myllret runt Hbf och känt på stämningen kan du ta rulltrappan ner till spårvagnarna, som i centrala delen av GE är en tunnelbana, och åka vidare mot arenan eller så strosar du runt och lyssnar efter fler glada tyskar som du kan göra sällskap med om du känner dig hågad.

Till Arena AufSchalke (Veltins Arena) tar man sig lättast med spårvagn. Under matchdagen gäller som tidigare nämnts din biljett som färdbevis på många av tågen bussarna och spårvagnarna inom hela området. Så väl framme i Gelsenkirchen är det smidigast att ta spårvagnen till arenan. Är du på väg till arenan och det kommer en vagn som är knökad med Schalkefans och det står Veltins Arena/302 på vagnen är det bara att hoppa på. Det är ytterst sällan någon ber att få se din biljett men se till att ha den tillgänglig. Om inte annat så för att du inte skall tappa bort den. För på arenan är det benhårt..ingen biljett..ingen entré.

Under matchdagen kör man ”einsatzwagen” (ja..tyska är kärlekens språk) i skytteltrafik. Då är turtätheten inför och efter match mycket hög med en till två avgångar per minut. Med lite tur kommer man på en vagn med extra bra stämning, det sjungs och dricks olika drycker (drickandet är ett återkommande tema för tyskarna). Sjung med i det du kan och ha kul, det skall vara så här. Som långväga resenär får du dessutom extra pluspoäng..och kanske en bjudpilsner..av tyskarna när du deltar i folklivet. Resan tar ungefär 15 minuter och du kommer att passera bland annat Glück Auf Kampfbahn och fanklubbens eget hus och deras pub. Håll utkik till vänster i färdriktningen, det är en hållplats precis utanför fanpuben, så känn dig fri att stanna till vid detta vattenhål på väg till arenan.
 
Väl framme hoppar du av vid rätt hållplats som heter Veltins Arena (du märker var de andra går av!) och följer strömmen till själva arenaområdet.
Genom vårt forum fick jag ett tips som kan komma till pass för en del. Det är ganska långa trappor vid den hållplats där de flesta stiger av när man är på väg till match, alltså vid arenan. Så om du eller någon annan i resesällskapet inte kan eller orkar med de där trapporna kan man gå av en hållplats innan man kommer fram till Veltins Arena (om man åker från centrum/Hauptbahnhof), denna hållplats heter Willy Brandt Alle och jag tror att det stämmer att den är utan trappor.

Väl avstigen vid arenan har du ett par olika möjligheter, antingen följer du den stora strömmen mot just arenan och aktiviteterna där. Det säljs öl, korv, schnaps, läskeblask och man har möjlighet att mingla runt med alla andra Schalkers. Du kanske har planerat att köpa biljetter vid 1000-Freunde Mauer eller att bara komma nära och förundras över hur stor vår arena är innan du går in.
Ett annat alternativ är att ta till vänster efter du gått över gångbron från spårvagnshållplatsen och sikta mot byggnaden med en stor roterande S04-logo på taket. Här ligger klubbens kansli och administration men där har vi väl inget särskilt att göra på matchdagen, men den stora Schalke-shopen ligger i samma byggnad och där finns allt du kan önska dig.

Där finner du två våningar med allt du behöver för att göra ditt hem till en perfekt kungsblå borg.  På andra våningen i shopen finns en trappa upp till en liten tredje våning. Där ordnar man med tryck av tröjor om du har förbeställt något sådant, välj den tröjan (storlek och modell) du vill ha från klädställen i shopen och ställ dig i kön i trappan och kolla med killen som sköter det hela på våning tre om han har ditt tryck klart. Det har alltid funkat perfekt för mig, och det tar bara ett par minuter sedan tar du med tröjan ner och betalar i kassan. Glöm inte att be honom sätta på eventuella extramärken (Bundesliga-logo och ibland finns det särskilda S04-märken vid olika jubileum) om du nu önskar en tröja med ”extra allt”.

Alternativ tre när du klivit av är att följa din mages ihärdiga kurrande och gå rätt fram, alltså förbi portalen till arenan. Då kommer du snart fram till en byggnad där du kan äta dig mätt, här huserar nämligen restaurang Ess04. Vår Schalke-expert Hansi har prövat buffén och även han blev mätt och mycket nöjd när han efter måltiden fick en stor chokladhare (det var påsktider!) att avrunda med. Nåväl..nu är det dags..vi skall gå in och ta våra platser.

Ta fram din biljett och ställ dig i kö vid någon av ingångarna till arenan, scanna biljetten i streckkodsläsaren och gå sedan igenom visitationen. Se till att hålla biljetten torr och hyfsat fräsch annars kan scannern krångla när den skall läsa en regnvåt streckkod..tro mig..jag har prövat. Alla som passerar in visiteras och det tittas i medhavda väskor och under kepsen. Säkerheten är tämligen hög men diskret, det finns gott om personal som sköter servicen och oftast fler poliser än man tror i närheten. Under matchen spanar polisen konstant från sitt örnnäste inne i arenan för att identifiera eventuella bråkstakar eller begynnande problem och sedan tar man itu med det raskt och utan pardon. Under de matcher jag har sett har jag aldrig känt mig det minsta otrygg och sambo/familj/vänner som har varit med säger samma sak. Det är bara glada miner..

Var har du biljetten då? Det börjar närma sig avspark och det är dags att ta fram biljetten och se var vi skall sitta eller stå. Personligen tycker jag om att gå in en stund innan match för att se och förundras över allt folk som myllrar runt, vår stora fina arena, lyssna på fansen i Nordkurvan som börjar skandera och sjunga så smått en bra stund innan matchen, samt för att fylla på mitt ”knappen-karte”.

Inne på arenan betalar du för all mat och dryck med ett så kallat ”knappen-karte”. Det fungerar som ett kontokort och du får ett plastkort som du laddar med minst 5€ eller mer, i jämna 5€-steg upp till 100€ om jag inte missminner mig. Korten pryds alltid av olika personer eller platser med Schalke-anknytning, spelare, bilder på Park-Stadion osv. Så ta fram plånboken och leta upp de små båsen där man laddar knappenkarten. Du finner dem i närheten av de olika snabbmat/dryckes-kioskerna. Fördelen med dessa kort är att du stoppar in kortet i kassaapparaten när du köpt en wurst eller kanske en schnitzel im brot och godkänner köpet genom en enkel knapptryckning.
 
Därmed hinner man sälja mer mat och dryck då man slipper hantera växelpengar, det tjänar du tid i kön på och klubben tjänar pengar. Nackdelen är att det kan vara svårt att tömma kortet på pengar, det blir oftast en mindre summa kvar när du köpta dina fem öl/läsk och ett par korvar.. Då kan du efter matchen lämna in kortet där dy fick ditt kort när du tankade på det med en slant. Då får du pengarna tillbaka men blir också av med kortet, med den där fina samlarbilden på som du ville ha som souvenir. Eller så tar du med kortet hem och har då kanske 55 cent låsta på kortet. Med tanke på mängden knappen-karte med några cent kvar som ligger i byrålådorna i tyska (och även en del svenska) hem så gör klubben en fin affär även på det viset.

Nåväl..var skulle vi sitta eller stå? Är det i Nordkurvan du skall se matchen och vara med i stämningen så är det bara att promenera dit, det är ganska väl skyltat och ingången till ståplats i Nordkurvan är i entréplan på arenan. Du behöver alltså inte gå upp i några trappor eller så. Skall du däremot sitta på någon av läktarna så kollar du vad det står på din biljett och går till ”Tor Ost 2” eller vad det kan stå. När du väl hittat ditt Tor (”ingångstorn”) så letar du reda på Block-Reihe-Platz i nämnd ordning. Sedan är det bara till att njuta av upplevelsen..trycket av sången..målvrålet som åtföljs av ett måljubel när vi tofflar in bollen..und so weiter.

Har du inte tidigare varit på plats och sett en match är det inte fel att ha lyssnat in sig på några av de vanligaste sångerna och ramsorna som skanderas.
Sök på www.youtube.com för att komma in i stämningen redan på hemmaplan eller köp dvd-boxen från shopen.

Känner du att det var en miss att inte ha en halsduk att vifta med när det blir 1-0 till oss, och alla andra gör det så köper du en i någon av de shopar som säljer Schalkegrejor inne i arenan. Här betalar du bara med kontanter (bargeld). Halsduk är nästan ett måste..trist att inta kunna veva med den när vi gör vårt 5-0 mål..eller hur? Effekten av alla blåa halsdukar, kepsar, tröjor kan få vilken Schalkesjäl som helst att bli gråtmild. Så på med nå´t kungsblått..för det är inte som i Sverige där det verkar vara vanligt att man inte tydligt visar vilket lag man stödjer. Så bara njut av tillställningen..du har ju faktiskt 2x45 minuter på dig.

Förhoppningsvis ser du en match där vi vinner..eller kanske spelar oavgjort genom en härlig kvittering i 88:e matchminuten som räddar en poäng till oss. Det är ju också en vinst på sitt sätt. Ebbe Sand kvitterade i slutminuterna när jag såg matchen mot H96..det var nog 2004..och den matchen kändes det faktiskt som att vi vann med 2-2. Tack Ebbe!
Efter matchen tackar alltid manskapet publiken för stödet och då och då hoppar någon av dem upp till fansen i Nordkurvan efter match och leder klacken med megafonen. Mycket sympatiskt att de tar sig tid att ge lite tillbaka till de som immer bist dabei.

Vad gör man efter matchen då..lite mer fest och mat på någon lokal är väl brukligt, men innan man lämnar arenaområdet kan jag tipsa om en liten grej. Om man går från arenan till shopen så skall du stanna till vid den sista kiosken som serverar öl och korv innan man kommer fram till den stora S04-shopen, det är kanske trehundra meter kvar till shopen från kiosken. Bredvid kiosken är det ett stängsel som inhägnar en parkering..häng där en stund så kan du vinka på spelarna när de tar sina bilar hemåt, vifta med autografblocket om du har lust och lyckan kan stå dig bi när grindarna till parkeringen öppnas. Se upp så att du inte blir överkörd bara..en del har bråttom hem..

Nu har du upplevt en match och har säkert lust att se fler matcher i fotbollens förlovade land..men nu är du hungrig och bör uppsöka något matställe, om du inte har ätit ett par wurst och druckit en kall öl eller läskeblask i kiosken bredvid spelarparkeringen..(ännu ett tips: dom rear ut korv och dryck en stund eftermatchen).

Efter att du firat vår Heimsieg kan du titta in i din hotellbar, om det finns en sådan på just ditt hotell, där brukar det ofta hänga tillresta Schalkers som gärna bjuder in till konversation när du kommer in i lobbyn..även detta har jag erfarenhet av. Det brukar vara riktigt kul..och man blir allt som oftast bjuden på något drickbart av tacksamhet för att man åkt så långt för att se våra gemensamma hjältar.

Så nu är det upp till dig att ta dig ner till GE och sedan hem till Sverige igen..kanske efter ytterligare ett par dagar i Tyskland och fler fotbollsmatcher. För mig är det bara FC Schalke 04 som verkligen gäller..men likväl är det kul att uppleva fotboll i andra städer och se andra fans..dom har bara inte kommit på att de håller på fel lag. Men tids nog så..för det är väl som man säger..sent skall syndaren vakna.
Har du nu frågor eller funderingar angående resor eller Schalke så skriv en rad på vårt forum så kan vi säkert bistå med råd och glada tillrop om du skall till Gelsenkirchen..
 
Mit Schalke Ist Der Sieg..Attacke!!
 
Ett par länktips..
Raúl I Nordkurvan efter match: www.youtube.com/watch?v=CU4e6PpcaCY
Tryck som ger dig gänsehaut: www.youtube.com/watch?v=btEhA5HhdRs
åljubel av den tyska sorten: www.youtube.com/watch?v=AqVpfM9swnU


0 KOMMENTARER      2217 VISNINGAR
JENS WESTERGREN
2011-06-18 21:04:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Schalke 04

Inför: Manchester City – Schalke 04
Schalke 04 Omöjligt uppdrag väntar för ett krisande Schalke 04 när man beger sig till de brittiska öarna för returmatch mot Manchester City i Champions League.
2019-03-12 07:00:00

Inför: Schalke 04 – Manchester City
Schalke 04 Världens kanske just nu bästa lag väntar härnäst för ett Schalke 04 med stukat självförtroende då det blivit dags för åttondelsfinal i Champions League.
2019-02-19 21:30:00

Schalker Helden und Legenden - hjältar och legender
Schalke 04 Under denna rubrik har vi listat "Schalker Helden und Legenden", det vill säga hjältar och legendariska spelare och ledare som betytt extra mycket för FC Schalke 04 under dess drygt hundratioåriga historia. De har gjort betydelsefulla och oförglömliga insatser för föreningen. Några få spelare är valda av andra orsaker. Vi har endast, med några undantag, valt spelare och ledare som varit aktiva efter det andra världskriget. Spelarna och ledarna listas i bokstavsordning utan någon speciell ranking
2017-09-30 19:04:00

Tedescos tuffa ligapremiär mot Leipzig
Schalke 04 FC Schalke 04 premiärspelar i Bundesliga hemma mot RB Leipzig på lördagskvällen (kl 18.30). Den nya unga tränaren Domenico Tedesco ska se till att klubbens ligasäsong inte startar lika katastrofalt som förra säsongen och istället blir mer lyckosam. Försäsongen har sett lovande ut och fansen är förväntansfulla, om än inte lika mycket som tidigare säsonger av naturliga skäl. Tedesco brinner inför uppgiften. "Hungern är stor". Tyvärr visas inte Bundesliga i Sverige tillsvidare.
2017-08-18 21:04:00

Vidare i cupen tack vare två sena mål av Konoplyanka
Schalke 04 FC Schalke 04 och den nya tränaren Domenico Tedesco kunde dra en suck av lättnad på måndagskvällen när man vann mot div 4-laget BFC Dynamo i Berlin i den tyska cupens första omgång med 2-0. Målen kom sent och båda gjordes av Yevhen Konoplyanka (78/90 min). Det satt alltså hårt åt. Hemmalaget Dynamo var en tuff motståndare och starka i närkamperna. BFC höll länge emot och hade också flera farliga chanser att ta ledningen. På slutet tröt dock orken och S04 kunde ta hem segern.
2017-08-15 06:04:00

Förberedelserna avslutade med oavgjort mot Crystal Palace
Schalke 04 Försäsongen börjar ta slut och allvaret närmar sig. För FC Schalkes 04:s del betyder det att man på lördagen avslutade förberedelserna med en testmatch mot Crystal Palace i London. S04 fick nöja sig med 1-1, vilket var en liten besvikelse. Om en dryg vecka möter "die Knappen" BFC Dynamo i tyska cupens första omgång. Tränaren Domenico Tedesco är fortfarande på jakt efter sin startelva. Idag söndag sker den traditionella invigningen av säsongen ihop med 100 000 fans runt Veltins-Arena.
2017-08-06 09:04:00

Träningslägret i Österrike pågår
Schalke 04 FC Schalke 04 befinner sig just nu på träningsläger i Mittersill i de österrikiska alperna. Vädret har varit omväxlande med ösregn och solsken. Spelarna svettas under den nya tränaren Domenico Tedescos övningar. Mest tränas det på taktik och teknik. Inte bara på fotbollsplanen utan Tedesco har också teoretiska genomgångar. Två träningsmatcher har genomförts där. Det blev 1-0 seger mot Neftschi Baku på en regnsjuk plan i torsdags och även 1-0 mot spanska SD Eibar på söndagen.
2017-07-30 19:04:00

Kort andningspaus innan träningslägret börjar
Schalke 04 Schalkes spelartrupp och den stora delegationen från klubben är sedan igår åter på tysk mark efter en knapp veckas uppehälle i Kina. PR-resan till Mittens Rike var strapatsrik och tuff, inte minst vädermässigt. Hög luftfuktighet och upp till 40 grader i skuggan. Resan var ändå viktig ansåg marknadschefen Alexander Jobst. I Kina vann laget över Besiktas med 3-2 och spelade 1-1 mot Inter. Nu får spelarna en kort andningspaus innan det bär iväg till träningslägret i Österrike på tisdag.
2017-07-23 11:04:00

Oczipka klar - Kinaäventyret startar
Schalke 04 Vänsterbacken Bastian Oczipka är klar för "die Königsblauen". Den rutinerade 28-åringen kommer från Eintracht Frankfurt och FC Schalke 04 får betala 4.5 miljoner euro. Oczipka ska ersätta Sead Kolasinac som gick till Arsenal. På söndagen reser hela truppen med ledare till Kina för en PR-resa. Det är andra året i rad som S04 reser dit. På lördagen spelade laget en träningsmatch mot 3 Ligalaget SC Paderborn och vann knappt med 1-0. Båda nyförvärven Pablo Insua och Amine Harit fick speltid.
2017-07-16 12:04:00

Två nya spelare klara - Tedescos målrika debut
Schalke 04 Efter en veckas intensiv försäsongsträning var det igår dags för den första träningsmatchen för FC Schalke 04 samt debut för den nya tränaren Domenico Tedesco. Det blev en lyckad och målrik historia på bortaplan mot SpVgg Erkenschwick. S04 vann komfortabelt över division 6-laget med 9-1 (3-0), varav fyra mål gjordes av Haji Wright. Med var också nyförvärvet från La Coruna, backen Pablo Insua. Om några dagar kommer också nästa spelartransfer offentliggöras, mittfältaren Amine Harit från Nantes.
2017-07-09 10:04:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM SCHALKE 04
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
”En riktig steal av Buffalo”
335. David Faxå – ”Serie A Silly”
Hertha förstärker från Chelsea
Livakovic in, Skhiri till FC Köln?
Pizzoni Elfving fortsätter i Hammarby
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies